label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Filozófiai kötetet mutattak be a Honterusban

Létrehozva: 2010. november 06. 01:08

F. ZS.

Horváth Andor, Egyed Péter és Dávid Gyula a könyvbemutatón – ROHONYI D. IVÁN
Horváth Andor, Egyed Péter és Dávid Gyula a könyvbemutatón – ROHONYI D. IVÁN
Egyed Péter Szellem és környezet című filozófiai esszé- és tanulmánykötetét mutatták be csütörtökön délután a kolozsvári Honterus könyvesboltban. A Polis Könyvkiadónál idén megjelent kiadványt Horváth Andor, a Korunk főszerkesztő-helyettese ajánlotta a szép számban egybegyűlt érdeklődők figyelmébe. Dávid Gyula, a Polis igazgatójának köszöntője után Horváth Andor kitért a szerző tanszékvezetői tevékenységére: a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) filozófiai tanszé­kének áll az élén, amelynek háromnegyedét egyébként román anyanyelvű kollégák alkotják. Utalt továbbá Egyed Péter alapító egyéniségére, s hogy jelenleg is a 2009-ben megalakult Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság (EMFT) elnöke. – A kötet címe nagyon egyszerű, már-már magától adódik – magyarázta Horváth Andor, majd sorra vette a szövegek vizsgálati tárgyait, kifejtve egyúttal az írásoknak a címhez való viszonyulását.


Kiemelte: a környezet jelenti például a földrajzi, történelmi és a közösségi teret: „a szerző nem katedrafilozófus, aki íróasztala fölé hajolva bújja a filozófia történetének nagy könyveit, hanem kint is jár, kint is él, kint is vannak gondolatai, azzal a környezettel kapcsolatosan is elmélkedik tulajdonképpen”.

– Nagy gondolkodóink nekünk gondolkodnak, de nem tudnak helyettünk gondolkodni. Ugyanez a helyzet Egyed Péter esetében is: attól függetlenül, hogy nekünk gondolkodik, nem várhatjuk el, hogy helyettünk is gondolkodjon – mondta Horváth Andor.

Amint az ezt követően, az Egyed Péter szavaiból is kiderült, a kötetben szereplő esszéket és tanulmányokat különböző alkalmakra írta. Megtudtuk ugyanakkor, hogy tárgyalásokat folytatnak mostanában a Böhm Károly Filozófiai Intézet megalakításáról, amelyet a tervek szerint az EMFT működtet a következőkben. – Igyekszünk megfelelni a szükségleteknek: viszonylag színvonalasan, tőlünk telhetően olyan szellemi hagyományt és környezetet fenntartani, amelyben az elődök is jelen lehetnek – összegezte a szerző.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap