label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Áprily erdélyi utazásairól szóló kötetet mutattak be

Létrehozva: 2010. október 21. 02:30

FERENCZ ZSOLT

– Szép, igazán értékes kötettel gazdagodott az iskolatörténet, az irodalomtörténet és Erdély története. A szerző ezúttal is egy igen érdekes műhelymunkájának az eredményét teszi le az asztalra – magyarázta Egyed Emese költő, irodalomtörténész kedden délután, a Hantz Lám Irén által összeállított Erdélyi nyár Áprily Lajossal, 1936. című könyv bemutatóján. A naplók, levelek és fényképek felhasználásával a Stúdium Kiadó gondozásában megjelent kötetet különleges helyszínen, az Unitárius Püspökség emeleti termében ismerhették meg az érdeklődők. Popovici Zsófia, a Kolozsvári Magyar Opera művészének tolmácsolásában felcsendült Schubert A pisztráng című dala (zongorán kísért Balázs Ágnes), Hantz Lám Irénnel egyetemben pedig Koppándi Botond unitárius lelkész olvasott fel részleteket a könyvből.


Áprily „finomságának” megismerésére, költői világának felfedezésére, Erdély bebarangolására és a nyár hangulatának megidézésére hívta az Unitárius Püspökség emeleti termébe betérőket a rendezvény elején Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök. Elmondása szerint olyan központtá kívánják avatni a mostani rendezvény helyszínéül is szolgáló termet, ahol mindenki, magyarok és nem magyarok egyaránt jól érezhetik magukat. Reménykedik abban, hogy különösen azok találnak második otthonukra az intézmény falai között, akik „nem csak álmodoznak a kultúráról, a művészetekről és a zenéről, de cselekvő résztvevői is annak”.

A diákjai számára 1936-ban erdélyismereti túrát szervező Áprily Lajos költő és nyolc gimnazista lány történetét rekonstruálja az Erdélyi nyár Áprily Lajossal, 1936 című kötet: a szerkesztő, Hantz Lám Irén is elmondta, hogy a kiadvány György Ágnes 1936. április 26-i naplóbejegyzésével indul, és meséli el részletesen az erdélyi kirándulást. Kezdve attól, hogy Reményik Sándor várja őket a kolozsvári vasútállomáson, és két konflissal bevonulnak a város központjába, folytatva az Erdély különböző térségeibe tett útjuk leírásával, legvégül pedig a kirándulást követő levélváltások révén nyújt teljes képet az érdeklődő számára.

– Kirándulásuk során ellátogattak Valkóra, Sztánán felkeresték Kós Károlyt, majd Szamosújváron keresztül Wass Albertnél is jártak, letáboroztak a Cegei-tó partján, sőt, Enyedre és Torockóra is eljutottak. Ezután a Maros-völgyében jártak, majd a Galonya-völgyébe, legvégül a brassói Fekete templomhoz vezetett az útjuk – mondta Hantz Lám Irén, miközben az Ujfalusi Klára által az út során készített, valamint saját kutatása közben megtalált fényképeket tárta elénk. Mint mondta, fantasztikus érzést jelentett számára munkája során az összefüggések felfedezése, amikor „rájött, hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz az emberek lelki rezdülései”.

– Ajándék volt számomra ez a könyv, az ajándékot pedig Csonkáné Rácz Katalintól kaptam: általa élhettem át a lelki kapcsolatokban való búvárkodás élményét, ami egyébként csak nagyon ritkán adódik meg az embereknek – összegezte a szerkesztő, Egyed Emese pedig amiatt mondott köszönetet, hogy Hantz Lám Irén „új világot nyitott meg előttünk, ezáltal pedig új barátaink lehetnek”.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap