label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Egeszsegugy

« Vissza a főoldalra


Súlyos allergiás tüneteket válthat ki a fekete hennafesték

Létrehozva: 2010. augusztus 10. 02:32


A henna esztétikus, viselőjét egyedi módon díszíti
A henna esztétikus, viselőjét egyedi módon díszíti
A szakorvosok szerint a fekete hennafesték káros lehet az egészségre, mert színezőanyagai allergiás reakciókat válthatnak ki. A festékanyag által beindított visszafordíthatatlan folyamatok a szervezet életfogytig tartó sebezhetőségéhez vezethetnek.


Az egészségügyi minisztériumban dolgozó közegészségügyi szakorvosok arra akarnak rávilágítani, hogy milyen veszélyekkel jár, ha valaki henna festéket használ a tetováláshoz. A henna növényhez adagolt színezőanyagok, amelyek a fekete színt kölcsönzik a festéknek, súlyos alllergiás tüneteket válthatnak ki.

A tünetek néhány nap után jelennek meg: viszketegség, pirosság, pöttyök, gennyes pattanások, a bőr elszíneződése jellemzik a bőrfelületet, de akár sebhelyek is kialakulhatnak. A henna festékre érzékenyeknél bőrgyulladást is okozhat az ilyen jellegű testdekoráció. Fokozott allergiás tünetek esetében sürgős orvosi beavatkozásra, sőt kórházi kezelésre is szükség lehet.

Az allergiás tünetek megjelenhetnek közvetlenül a tetovált testrészen, vagy annak közvetlen környezetében, de kiterjedhetnek az egész testfelületre is.

Ha valakinél irritáció lép fel, vagy gennyes pattanásokat észlel a testén, akkor azonnal forduljon orvoshoz, és feltétlenül jelezze, hogy henna festéket használtak a tetoválásához. Fontos tudatosítani az emberekben, hogy a hennára való érzékenység visszafordíthatatlan folyamat, és a szervezet mindenkori sebezhetőségét okozhatja.

Idényjellegű jelenség a tetoválás

Az egészségügyi minisztérium 2008 óta figyelmezteti a lakosságot a fekete hennával való tetoválás következményeire. Mi több, az Európai Tanács az uniós országokkal egyetemben is felhívja a figyelmet az ideiglenes tetoválás veszélyeire, és a készítményeket értékesítő szervezet, illetve tetoválószalonok ellenőrzésének nehézségeire.

A fekete hennával való tetoválást főleg nyáron gyakorolják hazánkban, akárcsak Európában. A tetoválóművészek egyik szabadtéri eseményről a másikra vándorolnak, főként a turisták által kedvelt helyszíneket választják munkájukhoz. A fekete hennás tetoválás a leggyakoribb szolgáltatás, amit turisták, kamaszok, fiatalok, napozó vakációzók igénybe vesznek a népszerű vásárokban, fürdőhelyeken, mert a fekete színt jobban kedvelik, mint a növény természetes árnyalatát.

Az allergiás tünetek, a gennyes pattanások a tetoválás utáni 3–12 napban jelenhetnek meg, mialatt a vakációzók hazautaznak és már nem térnek vissza reklamálni az esetleges kellemetlenségek miatt. Így a tetoválószművészek nagyon könnyen másokat is megbetegíthetnek, figyelmen kívül hagyva a súlyos következményeket.

Figyelembe véve az idényjellegű jelenséget a román egészségügyi minisztérium más európai államokkal együtt kongatja a vészharangot tudatosítva a lakosságban az ideiglenes hennás tetoválás veszélyeit.

Gyógynövényként vált ismertté

A henna, vagy más néven mehndi évszázadok óta ismert és termesztett smaragdzöld-színű, apró levelű gyógynövény, amelyet egyes bőrbetegségek kezelésére, sebfertőtlenítésre és kozmetikai alapanyagként (illóolajként, szem-, haj- és bőrszínezőként) is használnak.
Egyiptomból származik, de előszeretettel használják Észak-Afrikában, Indiában, Szudánban és a Közel-Keleten is. Természetesen minden kultúra ragaszkodik a saját motívumaihoz, így Indiában a tekergős, futónövényekhez hasonló virágmotívumok, az arab országokban a kéz- és lábfejekre festett nagyobb virág-díszek, Afrikában pedig az erőteljesebb, szögletesebb formák a jellemzőek. Egy közös pont azonban létezik a testfestők egyre szaporodó táborában: mindannyian hiszik, hogy a mehndi szerencsét hoz viselőjének…

A henna esztétikus, viselőjét egyedi módon díszíti és segítségével a legegyszerűbb ruhába bújva is különleges, egzotikus külsőt varázsolhatunk magunknak. Ideiglenes tetoválás, így nem kell attól tartanunk, hogy az örökkévalóságig testünkön maradnak a minták, hiszen viszonylag gyorsan lekopik a bőrről és utána szabadon eldönthetjük, kipróbáljuk-e még egyszer vagy sem. A henna szinte egyet jelent a tiszta szépséggel, a nőiességgel, a spiritualitással és a szerencsével.

Színezőanyag nélkül biztonságos

Rokonával, a tetoválással ellenben teljesen fájdalommentesen kerül a bőrre, hiszen nem tűvel, hanem fapálcával vagy ecsettel viszik fel. A henna tiszta, kellemes illatú természetes anyag, mely csak egészen szélsőséges esetekben vált ki allergiás reakciót.
A festék felvitele előtt célszerű arclemosóval letisztítani a díszítendő bőrfelületet, mivel a zsíros bőrön kevésbé tapad meg a színezőanyag.
Rendszerint 1–2 mm vastagon viszik fel a mélyzöld festéket, a teljes felszívódásához azonban 1–2 (nem ritkán 5–6!) óra szükséges, ez idő alatt nem érheti víz. A festék a száradást követően feketévé válik, ekkor eltávolítják a felesleges anyagot és a bőrön láthatóvá válik a kiválasztott díszítés, igaz, ekkor még sárgás színben. A következő napokban válik csak sötétbarnává. (Létezik fekete henna is, de az nem csak természetes anyagokat tartalmaz és irritálhatja a bőrt.)
A hennaminták a tenyéren és a talpon a legmélyebb színűek, mivel a festék felszívódása szorosan összefügg testünk hőmérsékletével és ezen testtájaink a legmelegebbek.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap