label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Fába vésett hagyomány – harmadik faragótábor Zsobokon

Létrehozva: 2010. július 27. 02:33

HOVER ZSOLT

Nagy élvezettel faragták ki a hagyományos, cifra motívumokat – A SZERZŐ FELVÉTELE
Nagy élvezettel faragták ki a hagyományos, cifra motívumokat – A SZERZŐ FELVÉTELE
Fafaragótábor zajlott az elmúlt héten Zsobokon, ahol immár harmadik esztendeje gyűlnek össze azok a személyek, akik nem hivatásból, hanem kedvtelésből és szórakozás gyanánt ragadnak vésőt a kezükbe – korábban Mákófalva adott otthont a tábornak. A résztvevők általában kalotaszegi népi motívumokat róttak a fába, ám akadt, aki a szokásostól eltérően domborműveket faragott. A táborozók többnyire Kolozsvárról érkeztek, de Budapestről, Debrecenből, Pécsről és Győrből is jöttek érdeklődők. A tábor létszáma nem volt nagy, csupán nyolc személy vett részt, de annál nagyobb élvezettel készítették a hagyományos, cifra motívumokat. A szombati „búcsúbulin” az egyik résztvevő hegedűszóval kísérte az esti nótázást. Bár régóta nem vette kézbe a hangszert, a faragás mellett külön a búcsúestre is gyakorolt.


Sárvásár előtt, a főútról letérve, göröngyös, hepehupás útra kellett rátérnem. Ez az út vezet Zsobok felé. A faluban már aszfaltburkolat borítja az utat, ám ez is meglehetősen kátyús és foltos. Az autóval az iskola udvara mellett állok meg, és érdeklődöm: merre találom a fafaragó-tábort. Egy asszony igazít útba, mondván: tovább kell menni kicsit a sztánai út irányába, s ott mindjárt meglátok egy nagy udvart, amely tele van kocsikkal, ott zajlik a tábor.

Csakhamar meg is találtam a szóban forgó házat, a táborozók épp az ebédjüket költötték el a tábornak otthont adó ház teraszán. A házigazda, Gál Potyó István engem is asztalhoz ültet, és hozat még egy terítéket. Evés közben csak néha váltunk egy-egy szót, hiszen amint azt a régi szólás is tartja: magyar ember evés közben nem beszél.

Ebéd után kellemesen elbeszélgettünk a napi programról, és arról, honnan jöttek az érdeklődők. Kiderül, hogy korábban egy másik kalotaszegi falucskában, Mákófalván gyűltek össze a fafaragás szerelmesei, három alkalommal is, és hogy immár harmadik éve Zsobokon.

A napi program eléggé egyszerű, a fő étkezések között fafaragás. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is akartak kirándulást szervezni, de a rekkenő hőség miatt inkább lemondtak erről. Ebéd után „palacsintasütés” zajlik, ami a pihenés fedőneve, mint megtudtam. Most azonban a kedvemért kivételt tesznek, s ebéd után még faragnak kicsit, hogy láthassam: miként történik a minták rovása. A motívumok kiválasztásában mindenki szabad kezet kap, gondosan megrajzolják azokat, majd kezdődhet a vésés. Potyó István hivatásszerűen űzi a faragást, szakavatottként jó tanácsokkal látja el a táborozókat, persze anélkül, hogy túlságosan befolyásolná őket. Ő készítette a zsoboki templom faragott bútorzatának egy részét, de ezenkívül Nagypetriben, az érmellékhez tartozó Jankafalván, sőt az újonnan épült nagyvárad-rogériuszi református templomban is megtalálható a munkája.

Mint megtudtam, a búcsúest mindig különleges alkalom: ilyenkor a szabad ég alatt sütnek valamit, az egyik résztvevő pedig hegedűvel kíséri a nótaszót. A törzstagok minden évben eljönnek, ám mindig akad egy-két új személy is, aki szívesen bekapcsolódik a hagyományos kalotaszegi faragással való ismerkedésbe.

A minták megrajzolásához, de különösen a véséshez rengeteg türelem kell. Nem mindenkinek sikerül teljesen befejeznie a gazdagon díszített, cifra faragást, de semmi gond: a házigazdánál jövőre is megtalálják a félkész munkát, s nyugodtan folytathatják azt.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap