label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Igényes, minőségi kultúrát kínál a Morzsák Galéria

Torockó
Létrehozva: 2010. július 24. 01:57

BAKÓ BOTOND

A kínálat igen sokszínű – A SZERZŐ FELVÉTELE
A kínálat igen sokszínű – A SZERZŐ FELVÉTELE
Végre nyár van Torockón is. A Székelykő felé vezető Nagyárok fénytől és forróságtól parázslik. A hátizsákos turisták nem arrafelé igyekeznek. A nagy hőségben a rövidebb utak a kedveltebbek, a Székelykőre hajnalban ajánlatos elindulni. Kovács Kati jógázó csapata éppen a Birgej tetőre kapaszkodik felfelé egy kis sétáló meditációra. Mások csak a vajorig jutnak, és a legfrissítőbb forrásvizet isszák. Néhányan az újdonságnak számító Morzsák Galériát keresik fel. Ott a jó hűvösben igazán van mit nézelődni. Csaknem átellenben van az iskolával, a 135. szám alatt. Boda Petra kedvesen fogadja a látogatókat, és minden szükséges felvilágosítást megad. Élete párja, Klotz Miklós fotóművész éppen nincs jelen. Ők ketten a megálmodói és a megvalósítói a Morzsák Galériának, amely már egy ideje nyitott a turisták és a helybeliek számára. Később talán igazi megnyitó is lesz.


Kocsmából lett Galéria
Petra elmondja: hat éve vannak együtt Miklóssal, vettek egy házat Torockón, és egyelőre kb. 2–3 hónapot töltenek a faluban. A galériát befogadó kis torockói háznak, amelyet bérelnek, múltja van. Azelőtt szolgált már kocsmaként, zöldségesként, cipőjavító műhelyként, építőanyagokat forgalmazó üzletként. Most új köntösben díszeleg, hiszen minden eddigi rendeltetésétől elütően ezúttal a kultúrát fogadta be. Miklós és Petra célja a képzőművészeti alkotások (festmények, kerámiák, fotográfiák, kisplasztikák), egyedi kézműves ajándéktárgyak, színvonalas kiadványok (képeslapok, könyvek, fali naptárak, poszterek) bemutatása és forgalmazása. Kiegészítő szolgáltatásként készítenek professzionális fényképeket, kölcsönöznek kerékpárokat és foglalkoznak túravezetéssel is. Amikor szétnéztünk egy kicsit a „morzsák” között, sok szép művészi alkotást fedeztünk fel. A Galériában igazi művészet, színvonal és minőség dominál. Örömmel vettük észre a falon, Balog István, Deák Alpár, Győrfi András és Andrei Bako nagyrészt enyedi festők munkáit is. Felfedeztük Miklós különös fotográfiáját a szentgyörgyi várról.

A fotóművész
Kicsit később Miklóssal is sikerült találkoznunk. A sokoldalú ember alapjában véve fotóművész. Szívesen válaszolt a kérdéseimre és hamarosan kiderült, hogy Erdélyt nagyon kedveli. 1986-ban kezdődött, rögtön a legmagasabb csúcsokkal a Fogarasi-havasokban, ahonnan jó időben fél Erdélyt belátni. Nincs erdélyi rokonsága, úgyhogy számára a szembesülés a tájjal és az emberekkel, egyben egy nagy felfedezés része volt. Jártában-keltében olyan emberekkel ismerkedett szívesen, akik számára az élet egy izgalmas kaland. Azelőtt 13 évet élt Budapesten, de kötődése valahogy nem vált véglegessé.

A fényképezés tizenévesen hobbiként indult számára, és ma fotóművészként ebből él. Ha egy műteremben marad, talán sikerült volna megutáltatni vele a szakmát. Így, szabadúszóként, kicsit kedvtelésből, de most már művészként éli meg a fotózást. A déli magas csúcsok után a Székelyföld felé tájékozódott. A táj és az emberek egyaránt vonzották, de számára az utóbbiak voltak a fontosabbak. Az embereket eredetinek találta, általában fekete-fehérben fotózta őket. Nem pillanatképeket készített, hanem egy tartalmas beszélgetés után készítette el a felvételt, amikor már valamennyire ismerték egymást. A hagyományos, már kihalófélben lévő mesterségeket űző emberek érdekelték, pl. egy fazsindely készítő idős ember is lencsevégre került. Ennek alapján szövődtek aztán barátságok is. A messzi Velencében álarcokat fényképezett, ez lett első kiállításának a címe is. A nagybányai kiállításon viszont már Arcok és álarcok címmel mutatta be fotóit.

Szentgyörgy és Torockó
Ezután jött Torockó, ami érdekes módon Szentgyörggyel kezdődött, hiszen először itt akartak házat is venni. Megigézte a Vár, amelyet szent helynek tart. Szokatlan, meredek oldalról mászta meg. 22 filmből hat méter hosszú képet készített, kombinálva a hagyományos fényképezést a digitálissal. Németországban, Ulmban ezt a képét ott helyben meg is vásárolták a kiállítása után.

Torockó csodáiról fotóalbumot készített, remek felvételekkel, jól megfogalmazott, lényegre törő szöveggel. Minden benne van, ami fontos. Egy kis földrajzi leírás, térkép, a vásár, a farsang, a néprajzi múzeum, a magángyűjtemények és természetesen a torockószentgyörgyi Vár és környéke. A hátlapról a Kőlyuk úgy tekint le a völgyre, a falu sarkára, mintha emberi szemek merednének le ránk, mai halandókra, nehogy elfelejtsük a hozzá kapcsolódó történelmet.

Itt szakadt meg a beszélgetésünk, mert közben Petra jelezte, hogy sürgősen menni kell, hiszen Tordán gond van a kerékpárokkal. Gyorsan készítettünk egy fényképet a neves fotósról, aki már szinte elmenetben mondta, hogy a Galériával arra gondoltak, Torockó egy kicsit többet érdemelne, mint amit a jelenlévő árusok kínálnak. Persze idő kell, amíg egyre többen fogják felfedezni a kisebb-nagyobb művész morzsákat, és be-belépnek egy kis szemlélődésre és természetesen vásárlásra. Mi is visszatérünk még!


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap