label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Szivárványos, családias könyvbemutató

Létrehozva: 2010. június 16. 00:39

SÁNDOR BOGLÁRKA ÁGNES

FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN – Háttérben Csipike, előtérben szülőatyja, Fodor Sándor
FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN – Háttérben Csipike, előtérben szülőatyja, Fodor Sándor
A népszerű Szivárvány gyermeklap 30. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat zárómozzanatára hívták az érdeklődőket június 14-én, hétfőn délután a Báthory István Elméleti Líceum dísztermébe. A megelőző hetekben a szerkesztőség maroknyi csapata, élén Zsigmond Emese főszerkesztővel (és Müller Kati képszerkesztővel) Erdély nyolc települését járta be, összesen 7500 olvasóval (gyermekekkel és pedagógusokkal) találkozva, és mindenhol meggyőződtek a lapot övező szeretetről és elismerésről.


Értékelő szavakkal szólt a lapról és készítőiről Szilágyi Mátyás főkonzul és Ömböli Irma tanfelügyelő is, és az összes jelenlévő külső munkatárs, költők írók, rajzolók, akik ez alkalommal is virágot, oklevelet vehettek át Zsigmond Emesétől. Igazi meglepetésnek számított Fodor Sándor író jelenléte, aki Csipike szülőatyjaként is belopta magát a kis és nagy olvasók szívébe, folyamatosan jelen van a Szivárvány és a Napsugár hasábjain, a két lap megalakulása óta. Ezúttal a rá jellemző közvetlenséggel és kedves humorral szólt néhány szót az egybegyűltekhez, kifejtve, hogy Bálint Tiborhoz hasonlóan ő sem szeretett soha „szóbelizni”.

Nem véletlenül idézték fel Bálint Tibor alakját, hiszen a szerkesztőség ezúttal az író Kálmánka, te vagy a császár című, (Bálint Tibor) gyermekeknek szóló írásaiból összeállított kötetével lepte meg olvasóit. Az igényes kiadványt szerkesztői szemmel Demény Péter értékelte: kiemelve, hogy Bálint Tibor mindig is a kisemberekhez vonzódott. Írásai többnyire rettenetes helyszíneken játszódnak, de mindig vannak benne olyan ábrándozó emberek, akik álmaikkal bútorozzák be a maguk kis világát. A kötet érdekességei közé tartozik, hogy csaknem minden mesét más és más illusztrátor álmodott képbe, ennek kapcsán Demény Péter elmondta: egy pillanatig sem érezte azt, hogy a rajzolók nem értik a mesét, és számára örömet jelentett átélni, hogy egyetlen írót több illusztrátor is ennyire jól tudott olvasni.

A rendezvény folytatásában a jelenlévő írók, költők egy-egy alkalomhoz illő írásukat adták elő, Imecs Levente színész versösszeállítást olvasott fel, a zenei műsorról pedig az Unitárius Kollégium kórusa gondoskodott, Majó Júlia karnagy vezetésével.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap