label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Isten éltesse a Szivárványt!

Létrehozva: 2010. május 06. 02:48

S. B. Á.

FOTÓ: MÜLLER KATALIN
FOTÓ: MÜLLER KATALIN
Kacagjatok, nevessetek, és minden embert szeressetek! Ezzel a jókívánsággal búcsúzott közönségétől tegnap Gryllus Vilmos, aki a szeretett Szivárvány gyermeklap fennállásának 30. évfordulóját ünnepelni érkezett Erdélybe, és végigjárja a szerkesztőséggel azt a nyolc várost, ahol nagytalálkozókat szerveznek az olvasókkal. Kolozsváron május 5-én, szerdán a magyar színház nagytermét töltötték meg az óvodások és kisiskolások, nem csak Kolozsvárról és a megyéből, hanem Beszterce-Naszód és Fehér megyéből is érkeztek csoportok. Zsigmond Emese főszerkesztő elmondta: ugyan nem a mostani szerkesztőcsapat találta ki a lap nevét, de boldogan vállalják és igyekeznek ezt tartalommal megtölteni hónapról hónapra. Rendezvénysorozatuk pedig azért kapta a nagytalálkozó nevet, mert ez fejezi ki leghívebben szándékukat: találkozni, véleményt kérni és várni olvasóiktól.


A főszerkesztő bemutatta a lap jelenlegi készítőit és működtetőit (Müller Kati képszerkesztő, Imecs Veronka főkönyvelő, Pauer Ildikó terjesztési megbízott, valamint Tulogdy György és Salamon Károly terjesztők), majd köszöntötte mindazokat az alkotókat, akik írással vagy grafikával rendszeresen jelen vannak a lapban, kiemelve, hogy az eltelt 30 év alatt Erdély legjobb művészei mindig ott voltak a munkatársak között. Egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen Fodor Sándor író, Csipike szülőatyja, valamint Kányádi Sándor költő, mindketten alapító munkatársak. A beköszöntő szavak után Imecs Veronka sorolta fel mindazokat a településeket, ahonnan csoportok érkeztek (Harasztos, Dés, Buza, Mákófalva, Inaktelke, Báványosváralja, Szék, Várfalva, Kövend, Bágyon, Rákos, Kalotaszentkirály, Kiskapus, Bánffyhunyad, Magyarbikal, Torda, Nagyenyed, Magyarlapád, Bethlenszentmiklós, Magyardécse, Beszterce, Retteg), majd Csipike és Kukucsi (azaz Imecs Levente és Csepei Zsolt) bekonferálta a fellépő óvodai és iskolai csoportokat. A décsei, széki és lapádi gyermekek mellett színpadra lépett a kolozsvári Báthory-líceum I. B osztálya, és mesét mondott Ilyés Zalán György, az Apáczai-líceum IV. osztályos tanulója, aki bejutott Az üveghegyen túl című mesemondó verseny országos döntőjébe.

A rövid, zenés-táncos összeállítások után Zsigmond Emese jelentette be a tiszteletbeli Szivárvány-tagsággal (és sállal) felruházott Gryllus Vilmost, mondván: nincs olyan magyar család, ahol ne ismernék, hallgatnák dalait. A főszerkesztő szavait alá is támasztotta a közönség, hiszen az alkalomhoz illő dalokból összeállított műsort végigénekelték-kacagták-tapsolták a gyerekek, Gryllus Vilmos pedig ismét bizonyságot tett arról, hogy a harmonikus dallam- és szövegvilág képes elbűvölni a gyermekek mellett a szülők generációját is. A művész gitárral, csellóval, síppal, kolomppal kísérte dalait, megcsillogtatva komikus vénáját is, akárcsak a 3 évvel ezelőtti Napsugár-születésnapon: akkor a Szeretnék szántani című gyermekdalt adta elő különféle stílusokban, most pedig a Gólyahír című népszerű dal blues változatával és a csellóból kicsalt állathangokkal kacagtatta meg hálás közönségét.

A Szivárványt már az év eleje óta köszöntötték különféle formákban olvasói Erdély minden csücskéből, a színház előcsarnokában az óvodások és kisiskolások háláját tükrözte a sok hímzett kendőcske, amelyeket a szerkesztőségnek küldtek.

A találkozósorozat tegnap délután Marosvásárhelyen folytatódott, a következő állomások pedig Székelyudvahelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen lesznek.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap