label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Allatbarat

« Vissza a főoldalra


Amuri leopárdmacska Magyarországon

Létrehozva: 2010. május 03. 13:09


Különleges ragadozóval, egy amuri leopárdmacskával (Prionailurus bengalensis euptailura) találkozhatnak a látogatók a Szegedi Vadasparkban, a kifejlett hím a kínai leopárd szomszédságában újonnan épült kifutójában tölti napjait – közölte Veprik Róbert, az intézmény igazgatója hétfőn az MTI-vel.


Az amuri leopárdmacska vadmacska méretű, de annál nyúlánkabb testfelépítésű, szép mintázatú kisragadozó. A bengáli leopárd- vagy törpemacska néven ismert faj északon élő alfaja, amelynek a párducéhoz hasonlóan nagy területen és változatos éghajlati körülmények között is megélnek a különböző alfajai.

A veszélyeztetett macskaféle ragadozót vörösesbarna bundája miatt vadásszák őshonos elterjedési területén, Szibériában, Mongóliában és Mandzsúriában. Az éjszakai életmódot folytató állat nappal faodvakba, fák gyökerei közé vagy más üregekbe bújuk. A szaporodási időszakot leszámítva magányosan él erdőségekben vagy nyílt területeken.
Az 4,5-7 kilogramm testtömegű amuri leopárdmacska madarakkal, rágcsálókkal és egyéb kistermetű emlősökkel táplálkozik, 10-12 évig él.

A nőstény kilenc hétig tartó vemhesség után március-áprilisban két-három utódot hoz a világra. A kicsinyek születésük után egy hónapig abban az üregben maradnak, amelyben világra jöttek. Szemük tíznapos korukban nyílik ki, háromhetesen pedig már szilárd táplálékot esznek, 6-8 hónaposan válna ivaréretté. (14)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap