label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Napirenden a szamosfalvi gyógyfürdő

Létrehozva: 2010. március 30. 01:55

ZAY ÉVA

Szamosfalvi fürdő - (arhív felvétel 2008)
Szamosfalvi fürdő - (arhív felvétel 2008)
A kolozsvári városi tanács első napirendi pontként tárgyalja ma a szamosfalvi gyógyfürdő felújítására és az ezt övező modern üdülőtelep kiépítésére vonatkozó tervezetet. A tatarozási, korszerűsítési és építkezési munkálatok a tanács ez irányú határozata nyomán el is kezdődhetnek, ugyanis a projekt teljes dokumentációját elfogadta és ellenjegyezte a városrendészeti bizottság.


A Szamosfalva belterületén fekvő telek és a fürdő épületei Ghidro Stanca ügyvédnő tulajdonát képezik, aki hosszú évekig húzódó visszaigénylési per nyomán kapta vissza a kommunizmus idején államosított létesítményt.

A tulajdonos korábban elmondta, hogy az üdülőközpont tervezete mintegy 90 millió eurós befektetést igényel, amelyből a városháza is részt vállal, mintegy 3–5 millió euró értékben, ami a közművesítés, a vízhálózat és a közvilágítás költségeit fedezné.

A területen több tucat gyógyforrás létezik, ezeket az 1920-as években fedezte fel Dominic Stanca neves orvos, Ghidro nagyapja. A fürdő természetes és mesterséges medencéi, iszapozója és melegített gyógymedencéi 1996-ban, a visszaigénylés kezdetekor zártak be. A tervek szerint az üdülőtelep 17 hektáron terül majd el: korszerűsítik a régi fürdőépületeket, szabadtéri medencéket alakítanak ki, de szálloda, vendéglő, többszintes parkoló is épülne ott. A létesítmények között kutatási és gyógykezelési központ is szerepel.

A területen található mocsarat ökoszisztémájának gazdagsága miatt természetvédelmi övezetté nyilvánították.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap