label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Bekísérték a rendőrségre a KMDSZ és a gárdások képviselőit (folyamatosan frissítve hírekkel, videókkal, fotóriportokkal)

Létrehozva: 2010. március 15. 15:14

KISS OLIVÉR

A három lány a rendőrautóban (A szerző felvétele)
A három lány a rendőrautóban (A szerző felvétele)
Néhány perccel ezelőtt bekísérték az 1-es számú rendőrőrsre a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) képviselőit. [Szóljon hozzá!]


15:11: A március 15-i kolozsvári, a Polgármesteri Hivatal által engedélyezett rendezvények folytatásaként röviddel 15 óra előtt a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) képviselői Főtéren sorra kerülő Forradalmi sétatér, élő szoborpark, kokárda-készítés, korabeli műhelyeket készítették elő, amikor a rendőrség képviselői kérdőre vonták őket.

Az ok: a restaurálás alatt álló Mátyás-szoborcsoportot körülvevő kerítésre egy plakátot akartak kitenni. A három hölgyet bekísérték a rendőrségre. Egyikük Vetési Imola, a civil szervezet gazdasági alelnöke.


15:17: - Három hölgyről van szó

Talpas Botond, a KMDSZ elnöke a Szabadságnak megerősítette: valóban három hölgyről van szó, a diákszervezet képviselőiként vettek volna részt a városháza által engedélyezett főtéri rendezvényen.


15:22 - Nagy-Magyarország térképet akartak kiaggatni?

Egyes hírek szerint a hölgyek Nagy-Magyarország térképét akarták kiaggatni a Mátyás-szoborcsoportot körülvevő kerítésre.


15:55 - Az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának képviselőjét is bekísérték

A Főtéren sorra kerülő rendezvények megkezdése előtt az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának képviselőjét is bekísérték az 1-es számú rendőrörsre. Az ide kattintva elérhető videón a "szakaszparancsnok" bekísérését jelenti be az Új Magyar Gárda Székely szakaszának képviselője a Főtéren.


16:10 - FOTÓRIPORT - Valóban Nagy-Magyarország térkép volt

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség képviselői valóban Nagy-Magyarország térképét próbálták meg kiaggatni a Mátyás-szoborcsoportot körülvevő kerítésre.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg.


16:24 - László Attila nem ért egyet a gárdások és a vármegyések jelenlétével

László Attila, Kolozsvár alpolgármestere, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke kijelentette: nem ért egyet az Új Magyar Gárda Székely Szakasza, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) képviselőinek a jelenlétével a március 15-i ünnepségeken, és a Székelyföld nem Románia felirattal.


16:45 -VIDEÓ - Székely gárdista hőzöngés a Főtéren

Az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának képviselője a Főtéren. A videó ide kattintva tekinthető meg.


17:10 - Sajtótájékoztatót tartanak a magyar ifi szervezetek a bekísérések kapcsán

Néhány perccel ezelőtt SMS üzenet érkezett Sándor Krisztina, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke részéről, amelyben arról tájékoztat, 18:30-kor a magyar ifjúsági szervezetek sajtótájékoztatót tartanak a magyar színház előtt "a mai események kapcsán (elvitt 3 lányt a rendőrség stb.)" - áll az üzenetben.


17:15 - Elengedték a rendőrségről a három KMDSZ-es lányt

Talpas Botond, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke néhány perccel ezelőtt a Szabadságnak azt nyilakozta: elengedték a három diáklányt az 1-es számú rendőrőrsről.


17:25 - Nem készült jegyzőkönyv, nem büntették meg a KMDSZ képviselőit

Talpas Botond arról is beszámolt, hogy a rendőrörsön arra kérték a hölgyeket, írjanak nyilatkozatot arról, pontosan mi történt a Főtéren.

- A térképet lefoglalták. Azt mondták, megvizsgálják, mit ábrázol. Jegyzőkönyv nem készült, szóbeli figyelmeztetést sem kaptak. A rendőrök azt mondták, jelentkeznek. Kellemetlen az eset, ráadásul félreértés volt, s emiatt egy közösségi rendezvény hiúsult meg - nyilatkozta Talpas.


17:37 - Máté András: Nem náci jellegű a gárdás fiatalember egyenruháján taláható felirat

Nem tekinthető náci szlogennek a „Meine Ehre heißt Treue”, azaz „A becsületem az erényem” jelszó, ami Balázs Pál Gergelynek kabátujján volt látható, akárcsak a szöveg fölött található halálfej sem – jelentette ki a Szabadság kérdésére Máté András Levente ügyvéd, parlamenti képviselő.

A politikus szerint a cserkészeknek és a vitézi rendeknek is van egyenruhájuk, illetve rangjuk, a halálfej pedig a heavy metal rajongóinak öltözékén is látható.

Máté András Levente elmondta: amennyiben bűnvádi eljárás indul Balázs Pál Gergely ellen, Dimény Emese ügyvéd vállalja a fiatalember védelmét.


17:55 - Máté András: Nem tilos a történelmi jellegű térképek kifüggesztése

Máté András Levente ügyvéd, parlamenti képviselő a három magyar lány bekísérése kapcsán – akik a Főtéren szervezendő kiállítás kapcsán Nagy Magyarország térképet akarták kifüggeszteni – a következőket nyilatkozta: „Semmilyen törvény nem tiltja, hogy egy történelmi jellegű térképet kifüggesszenek. Az eseményt szervező ifjúsági szervezetek rendelkeztek engedéllyel. A plakátolás büntetése nem a rendőrség, hanem a városházához tartozó közösségi rendőrség feladata. Értesülésem szerint a Mátyás király szoborcsoport restaurálását végző Concefa cég nem tiltakozott a plakát kifüggesztése ellen. A rendőrségnek a csend és a fegyelem megőrzésére kellett volna figyelnie, nem a kifüggesztett plakátokra” nyilatkozta lapunknak Máté András Levente.


18:33 - Szabadon engedték a gárdások képviselőjét

Információink szerint szabadon engedték az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának képviselőjét. A rendőrség lefoglalta a fiatalember egyenruháját, ugyanis az a vád, hogy azon náci szlogen jelenik meg.


18:55 - Bűnvádi eljárás indul a gárdás fiatelember ellen

A rendőrség által néhány perccel ezelőtt küldött közlemény szerint a gárdás fiatalember egyenruháján fasiszta, rasszista és idegengyűlölő szimbólumok jelennek meg, ezért bűnvádi eljárás indul ellene, amelyet a kolozsvári bíróság mellett működő ügyészség folytat le.


19:20 - Történelmi pannókat állítottak volna ki

Megtudtuk: a KMDSZ és a KOMATE (Kolozsvári Magyar Történészhallgatók Egyesülete) a 48-as eseményeket (helyszínek, márciusi ifjak, nagy csaták) felelevenítő történelmi pannókat állított volna ki a Főtéren.

A Talpas Botond KMDSZ-elnök birtokában lévő engedélyt megadta a polgármesteri hivatal, ám a havazás miatt a pannókat nem tudta a színház biztosítani.

Hirtelen kényszermegoldásként a kiállítás szervezői a szoborrestaurátorok szóbeli engedélyével a kerítésre helyezték a kiállítási anyagot, köztük egy Nagy Magyarországot ábrázoló történelmi térképet is.

 


 

19:31 - VIDEÓ - Az ifjúsági szervezetek a bekísérésről

Ma este fél héttől a magyar ifjúsági szervezetek sajtótájékoztatót tartottak a bekísérések kapcsán. Sándor Krisztina, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke összefoglalója ide kattintva érhető el.

 


 

19:45 - VIDEÓ - A március 15-i események Kolozsváron

A videó ide kattintva érhető el.[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap