label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Allatbarat

« Vissza a főoldalra


Mit eszik a törpenyúl?

Létrehozva: 2010. január 12. 01:36

Ambrus Réka

FOTÓ: A SZERZŐ FELVÉTELE– Borisz igazi gentleman: saját tányérból eszik
FOTÓ: A SZERZŐ FELVÉTELE– Borisz igazi gentleman: saját tányérból eszik
A törpenyúl mindent eszik: telefonkábelt (ebből legalább egy arasznyi az adagja), internetkábelt, széklábat, nadrágszárat s ezenkívül bármit, amihez hozzáfér. Még mesteris kurzust és szép irodalmat is. Hol vannak a régi szép idők, amikor az oviban azt tanultuk, hogy a nyúl káposztát és murkot eszik?! Borisz minden ilyesfajta előítéletet kigyomlált belőlem.


Eleinte nagyon vigyáztam a gyomrára. A szakirodalom szerint a törpenyulak érzékenyek, emésztési problémáik pedig végzetesek lehetnek. Alapeledelük a széna. A benne található rostok segítik az emésztést és a fogkopást. Ezenkívül napi két kis marék magkeveréket vagy speciális bolti tápot is előszeretettel fogyasztanak. Borisz akkora vonzalmat tanúsít ez utóbbi iránt, hogy őrjöngve rohangál, ha csak megközelítem a konyhát. S ha véletlenül még bele is botlok a kajás zacskóba, nézhetem a legszívszorongatóbb nyúlpillantásokat, amelyekkel ember valaha találkozott. Tévedés ne essék: Borisz nem éhezik, csak éppen nem akarom, hogy elhízzon. Széna mindig van előtte, azt ehet, amennyit akar.

A gyümölccsel, zöldségfélével eleinte vigyázni kell. Ha sokat kap egyszerre olyasmiből, amiből azelőtt egyáltalán nem kapott, gyomorrontás lehet a vége. Borisz kis kocka murokkal kezdte, most probléma nélkül bevág egy egészet. A „k”-betűs zöldségek puffaszthatnak – még a didaktikus káposzta is, ezért ő még nem is kóstolta. A gyümölcsöket általában nagyon szeretik a magasabb cukortartalmuk miatt.

Nyáron Borisz mindenféléből kapott, amit én ettem: görögdinnyét, sárgadinnyét, epret, cseresznyét, barackot, almát, körtét, szőlőt. Csak úgy szörcsögött s folydogált le a gyümölcslé a pofiján. Az idegen eledelt eleinte csak szaglássza, majd elfordul tőle. Néha visszakacsint, hogy lássa, ott van-e még. Amikor nem figyelek oda, ripsz-ropsz eltünteti. Nem tudom, mire való ez a parádé, de amíg nem taposok laposra egy szaftos meggyet a szőnyegen, addig nem zavar. Borisz nagy ínyenc. Most már rendszeresen eszik friss ananászt és narancsot. Egyik sem ideális nyúleledel, de szereti, és baja még nem lett tőle. Az ünnepek alatt szárított gyümölccsel örvendeztettem meg. Azért ölni tudna, mint én a csokoládéért. Így együtt szedtük fel a karácsonyi súlyfelesleget.

Hogy mit nem ehet a törpenyúl, arról van egy édes kis sztorim. A trolibuszon vittem tavaly Boriszt oltásra, egy állathordozóban. Bizonyára nem túl gyakori a látvány, mert mindenki odasereglik és faggatnak, hogy mi van benne. „Nyuszika”– mondom én. S erre következnek a jó tanácsok. A pálmát egy kedves srác vitte el, aki aprólékosan elmagyarázta, hogy az ő nyulaik a húslevestől kezdve a főtt krumplin keresztül mindent megesznek. Ha jól emlékszem, talán még húst is. És ugye, milyen jó állat a nyúl – mindent megeszik, és csak hízik, aztán máris lehet levágni. Ha azt mind megeszi a nyúl, amit az a srác felsorolt, szerintem le sem kell vágni – feldobja a tappancsát magától.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap