label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Kiállítás és Szivárvány-születésnap a Reményik-galériában

Létrehozva: 2010. január 09. 02:35

FERENCZ ZSOLT

A békakirálykisasszony, Az aranyszőrű bárány, Bolond Jankó, Furulyás Palkó, Többsincs királyfi és más, a nagy mesemondó Benedek Elek által írt történetek elevenednek meg január 16-ig az Evangélikus-Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériájában. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), a Napsugár gyermeklap szerkesztősége és a galéria által magyarországi képzőművészek alkotásaiból szervezett meseillusztrációs kiállítást csütörtökön délután nyitották meg, a zsúfolásig megtelt termekben mosolygós gyermekek és az ünnepi hangulatban mindennapi gondjaikról megfeledkezni próbáló, önfeledt felnőttek egyaránt jelen voltak. A rendezvény keretében a 30 éves Szivárvány gyermeklap köszöntésére is sor került.


A kiállításra kíváncsi és ünneplésre összegyűlt kicsiket és nagyokat elsőként Szép Krisztina, a galéria vezetője köszöntötte, majd Dáné Tibor Kálmánnak, az EMKE elnökének adta át a szót. „Kolozsvárra érkeztek Benedek Elek mesefigurái, az EMKE számára pedig ünnep ez a mai nap. Egyrészt főhajtás nagy mesemondónk, Benedek Elek előtt, aki – miközben mindenki más Nyugatra vándorolt –, képes volt az árral szemben úszva hazajönni Erdélybe, hogy az erdélyi magyar kultúrát, a gyerekirodalmat gazdagítsa” – mondta.

Megtudtuk: a galériában kiállított képzőművészeti alkotások a magyarországi Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ pályázatára érkeztek be. A mesefigurákat elsőként a győri Zichy-palota termeiben állították ki, amelyekből, az alkotók felajánlásával a legszebb darabok Kisbaconba, Benedek Elek szülőfalujába, a régi papilakba kerültek. Az ottani tárlatot tavaly ősszel, a centenáriumi ünnepségek keretében nyitották meg, szervezésébe pedig a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kisbaconi Református Egyház és a Bodvaj Egyesület is bekapcsolódott.

„Amikor a kiállítást megtekintettem, rögtön beleszerettem ezekbe a babákba, és elhatároztam: az EMKE megteremti azokat az anyagi feltételeket, amelyek révén a kolozsvári közönség is megismerkedhet az alkotásokkal” – hangsúlyozta az EMKE-elnök, aki felhívta a jelenlévők figyelmét: a vándorkiállítás figuráival az elkövetkező hetekben a marosvásárhelyi és a székelyudvarhelyi közönség is megismerkedhet.

Mint mondta, a Reményik galéria mellett partnerül hívták „Erdély egyik legaranyosabb egyesületét”, a Napsugár Alapítványt is. „Csemetelapunk, a Szivárvány idén harmincéves, ez volt a másik ok, ami miatt megszerveztük ezt a kiállítást. Isten éltesse hát a Szivárványt, a Napsugárral közösen a következő évtizedekben is létezzen, hogy még nagyon sok erdélyi óvodás és kisiskolás nemzedéket felneveljenek” – mondta Dáné Tibor Kálmán.

Azt követően, hogy megköszönte a jókívánságokat és az olvasók részéről nap mint nap tapasztalt szeretetet, Zsigmond Emese, a Napsugár és a Szivárvány főszerkesztője Benedek Elek 1888-as parlamenti beszédét idézte. „A kiadók és írók legalább nagy részben, úgy látszik, abban a hiedelemben szenvednek, hogy mi sem könnyebb a világon, mint gyermekek számára írni könyvet. Ám én azt mondom, hogy a gyermekkönyv, az ifjúsági könyv legnehezebb faja az irodalmi műnek. Ide nem elég erős az írói tehetség. A legzseniálisabb író is kudarcot vall, ha tehetségéhez nem járul mélységes mély kedély, s mindenek felett a gyermekvilágnak erős szeretete” – hangzott el, majd a főszerkesztő hozzátette: ez az a gondolat, amit a Napsugár és a Szivárvány az elkövetkező években is tovább kíván vinni a benedek eleki örökségből. „Mindkét folyóirat méltó kíván lenni ehhez a csodálatos örökséghez. Amire legnagyobb szükségünk van, a gyermek szeretete, minden szülőben és nagyszülőben buzog, a kedély viszont igen nagyon kezd hiányozni világunkból. Pedig ez is Benedek Elek öröksége” – hangsúlyozta.

A főszerkesztő örömmel újságolta, hogy az utóbbi időben több fiatal költővel, íróval és grafikussal találkozhatunk a két gyermeklap hasábjain, mint mondta, szinte havonta új szerzőkkel gazdagodhat a Szivárvány és a Napsugár. „Olyan szerzőkkel, akik bár a mulandó természetű havilapba írnak és rajzolnak, de az örökkévalóság számára teszik ezt” – mondta Zsigmond Emese.

A kicsik és a nagyok figyelmét egyaránt felhívta a galériában kiállított Szivárvány-kendőcskére, amelyen többek között magyarvistai, mezőpetri, székelykeresztúri, gyergyócsomafalvi és brassói óvodások és iskolások munkái díszelegnek, és amely „kis töredéke annak a rengeteg ajándéknak”, amit óvodai csoportok és osztályok küldenek szerkesztőségükbe. Reményeik szerint több ezer ilyen kendőből sikerül majd létrehozniuk egy, a tavasszal folytatódó Szivárvány-ünnepségek díszleteként szolgáló szivárványt. „Az ide elhozott szivárvány-töredék színes, apró szeretetüzenetből állt össze” – tette hozzá Zsigmond Emese.

Az est folyamán Korábián Tamás, a Báthory István-líceum diákja, a tavalyi országos mesemondó verseny első helyezettje Benedek Elek Az aranymozsár című meséjét adta elő, majd Pattantyús Ábrahám Balázs, Péter Zsolt és Mátyás-Metz Dávid, a Zenelíceum diákjai zenés összeállítással kedveskedtek a résztvevőknek.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap