label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Nemzetbiztonsági kérdés lett Verespatak

Létrehozva: 2009. december 31. 02:42


A nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) dönt majd a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházásról – jelentette ki Traian Băsescu államfő. Egy kedd esti televíziós műsorban kérdésre válaszolva kifejtette: a verespataki beruházás a CSAT asztalára kerül, amely a szakértői véleményezések alapján dönt majd. Hangsúlyozta: nem ő személyesen fog határozni, hanem a nemzetbiztonsági tanács dönti el, mi lesz a beruházás sorsa. Băsescu jelezte: a szakértői véleményezések még nem készültek el.


A decemberben újraválasztott államfő az elnökválasztási kampányban nem volt hajlandó véleményt nyilvánítani a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházásról. Közölte, hogy francia szakértők véleményezésére vár, amelynek alapján meg lehet hozni majd a végső döntést.

Az új kormány programjába beemelte, hogy „újraértékelik” a verespataki aranybánya-beruházást. Emil Boc miniszterelnök ezzel kapcsolatban újságírók kérdésére korábban kifejtette: minden olyan román és külföldi szakértői véleményezést figyelembe vesznek, amit a törvény előír.

Verespatakon a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai–román vegyes vállalat tervezi megnyitni Európa legnagyobb külszíni aranybányáját 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermeléséért.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap