label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Tövis története képekben

Létrehozva: 2009. december 24. 02:31

MURÁDIN JENŐ

Példátlanul szép és látványban gazdag kötet jelent meg a karácsonyi ünnepek előtt Tövis képes történelméről. Több száz régi képeslap és akár muzeális értékű fényképfelvétel eleveníti meg a 6300 lakosú Fehér megyei kisváros 19–20. századi múltját, elvezetve az érdeklődőt a képi ábrázolások kezdeteitől egészen a máig. Ahhoz pedig, hogy könnyebb legyen a hozzánk látogató idegenek hozzáférése, az előszó és képmagyarázatok hat nyelven (román, magyar, német, angol, francia, holland változatban) igazítanak el benne.


A Maros menti város (Tövis – Teiuş – Dreikirchen) úgy él a köztudatban, mint a Hunyadiak korába visszavezethető helység történelmi-műemléki foglalata, melyet egyszer egy életben illik megnézni, vagy pedig, közelítve a mához, mint az átszállások vasúti csomópontja, ahonnan keletre, délre, északra ágaznak el a végtelen vágányok.

Tövist a vasút tette várossá. Ez a civilizációs vívmány emelte ki fokozatosan községi státusából a polgárosodás korszakában. Talán kevesen tudják, hogy itt épült meg az első erdélyi vasút, a Tövis – Piski – Arad vonalon, még 1868-ban, két évvel a Kolozsvárt érintő Keleti-vasút előtt. Így hát nem véletlen, hogy ez a képeskönyv a pályaudvarok, elágazó állomások kezdeti és későbbi kinézetére fordít különösebb gondot. Van azután a vasúttal összefüggő képek között egy ipartörténeti érdekességű felvétel. Vasúti munkások bontanak el 1935-ben egy elképesztően archaikus kinézetű, mozdonyra alig hasonlító gőzgépet. Emlékezések szerint ez talán az első szerelvényeket vontatta a Gyulafehérvár – Tövis – Székelykocsárd között 1871-től működő vonalon. Csak eltöprenghetünk rajta, milyen kincse lehetett volna ez az elbontott masina egy erdélyi közlekedési múzeumnak.

A képeskönyv lapjain föltűnik a Hunyadi János alapította római katolikus templom ismerős sziluettje, a műemléki részletekben oly gazdag református templom, a nagy anyagi áldozattal a két világháború között épült ortodox és görög katolikus templom, az 1986-ban lebontott zsinagóga már csak képekben élő épülete. Elmúlt korok hangulatát idézik meg az egykori szállodák, vendéglők, pénzintézetek, a mára csupán mutatóban megmaradt polgárházak. Történelem már az is, milyen elrettentő kinézetű tömbházak épültek a lepusztult vagy lebontott házak helyén ugyancsak az 1970-es években. Néprajzi, népművészeti és folklorisztikus vonatkozású felvételekben is különösen gazdag ez a kiadvány. Történeti érdekességű egy felvétel 1934-ből. Polgári öltözékű és népviseletben megjelenő román férfiak csoportja, akik 1934 februárjában megjelentek a kolozsvári törvényszéken és tiltakoztak a helység nevének megváltoztatása ellen. Ez a két világháború közötti harmadik névátkeresztelési hullám idején történt, amikor az idegen hangzású, tehát idegen eredetűnek érzett, neveket (Teiuş – Tövis) nyomaikban is el akarták tüntetni. A helybeli románság mértéktartó álláspontját tükrözte a történeti tényekhez ragaszkodó érvelésük, mely arra alapozott, hogy a helység nevének középkori latin eredete (Villa Spinarum – Tywis) semmiképp se változzék meg. (Ez még akkor is érdekes, ha nekünk kisebbségieknek az ugyanazon évben betiltott magyar helységnevek nyomán, a ”Nincsen rózsa Teiuş nélkül” közmondás akkoriban elterjedt keserű-tréfás parafrázisa jut eszünkbe.)

Több száz képet, mindezt a kincset egy helytörténészi elkötelezettségű ember, egy tövisi bankhivatalnok, Cristian Florin Bota gyűjtötte egybe. A könyv előszavát is ő írta, a képek beszerzése pedig tízévi kitartó munkájába került. (Teiuşul de odinioară – Az egykori Tövis, Editura Risoprint, 2009.)


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap