label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Rakukiállítás a Barabás Miklós Céh székházában

Létrehozva: 2009. december 16. 01:56

FERENCZ ZSOLT

FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN– Forró Ágnes a meztelen raku technikájáról mesélt a jelenlévőknek
FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN– Forró Ágnes a meztelen raku technikájáról mesélt a jelenlévőknek
„Mint mindig, most is az újszerűség varázsával lepett meg bennünket az örök kísérletező Forró Ágnes. Kísérletezéseinek eredménye jóval túlmutat azon, amit egy látszólagos, kísérleti anyag jelenthet, valamennyi, a nagyközönségnek megmutatott próbálkozása kiválóan sikerül” – mondta bevezetőjében Németh Júlia műkritikus hétfőn délután, a Forró Ágnes keramikusművész meztelen raku-technikával készült alkotásaiból a Barabás Miklós Céh Farkas utcai székházában szervezett kiállítás megnyitóján. A rendezvény keretében Egyed Emese költő, irodalomtörténész saját versei közül olvasott fel, többek között a „Forró Ágnes kerámiái mellé” írott Készülődés című költeményt is meghallgathatták az érdeklődők.


„A kerámiától a festészeten keresztül a grafikáig – műfaji szempontból így foglalhatnánk össze a Forró Ágnes által eddig megtett utat. Képzőművész a szó legteljesebb és legnemesebb értelmében” – hangsúlyozta Németh Júlia. Kifejtette: a síkból való kitörés és a kerámiával ismerkedés tematikailag és technikailag egyaránt új fejezetet nyitott a művész életében.

A kecskeméti nemzetközi kerámiatáborban való részvétel a korlátlan kibontakozás lehetőségét teremtette meg Forró Ágnes számára – tudtuk meg a műkritikustól. „A raku az az ősi japán technika, amely jelenleg világviszonylatban a reneszánszát éli, és amely az őselemek (föld, levegő, tűz, levegő) kölcsönhatására épül” – magyarázta, majd hozzátette: a keramikusművész munkái által történelmi, filozófiai és esztétikai mélységek tárulnak a látogató elé: a pályája során eddig is szimbolikus töltettel ellátott ház, ablak és létra végletekig leegyszerűsített megjelenítések most sűrítetten tárják elénk az emberi menedékkeresést, a technika pedig kiváló lehetőséget teremt a művész kísérletező kedvének kiélésére.

„Aki eljött, hogy ezt a kiállítást megtekintse, jól nézze meg, hogy mi hol van: bár első látásra esetlegesnek tűnik az alkotások elrendezése, a Feketén fehéren című tárlat a születésünktől a halálunkig vezető utunkat is mutathatja” – vélekedett Egyed Emese, majd versei közül olvasott fel néhányat. „Feltáró idő, elrejtő idő,/vakító ezüst, komor kábakő,/elgondolt csipke, letagadott vágy,/előbűvölt végtelen vallomások!” – így kezdődött a költő „Forró Ágnes kerámiái mellé” írott Készülődés című verse.

A keramikusművésztől megtudtuk: a raku az égetés utáni pihenő állapotában „ledobja magáról” az üvegszerű mázat, így születik a meztelen raku. A megnyitó után az érdeklődők további részleteket tudhattak meg Forró Ágnestől a különleges technikával készült alkotásokkal kapcsolatban. A kiállítás január végéig tekinthető meg.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap