label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Kolozsvár „arcai”

Létrehozva: 2009. december 05. 04:22

XANTUS BORÓKA

A kolozsvári Art Interior Galéria (Kövespad/Aurel Suciu utca 19.) első kiállításának megnyitóján vehettek részt tegnap délután az érdeklődök. A Kolozsvár hajdani hangulatát megidéző, régi metszetekből összeállított tárlaton a város jól ismert utcái, épületei: a Szent Mihály-templom és a Mátyás-szoborcsoport, a régi magyar színház, a Farkas utcai református templom stb. köszönnek vissza, és olyan épületeket is láthatunk, amelyek többé már nem részei a városképnek, mint például a lebontott Takarékpénztár.


Ovidiu Pecican történész a megnyitón elmondta: azért bír nagy jelentőséggel a kiállított anyag, mert meg tudja jeleníteni a város letűnőfélben lévő egyéni hangulatát. A mai Kolozsvár ugyanis hihetetlenül gyorsan változik, és sajnos nem mindig pozitív irányban: a rosszízléssel tervezett modern épületek csak úgy burjánzanak, „termopán” nyílászáróra cserélik ki a régi házak ablakait, ajtóit, sok helyen pedig giccs felé hajló építészeti megoldásokat alkalmaznak. Szükség van tehát ilyen pillanatokra, amikor meg lehet állni, visszapillantani és összegezni a történteket, és megcsodálni a város rétegzettségét, a különböző korszakok történelmi lenyomatait.

A méltató végül hangsúlyozta a hely és az ember közötti szimbiózis fontosságát: „A városok hosszabb történettel rendelkeznek ugyan, mint az emberek, de lakóik formálják, alakítják azokat”.

A kiállítást december 23-ig lehet megtekinteni.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap