label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


„Eckstein szét akarja verni az RMDSZ-t”

Létrehozva: 2009. november 26. 03:11

K. O.

Tőkés László azon nyilatkozatára reagálva, miszerint nekünk, erdélyi magyaroknak „nem nagyon van, mi között választanunk”, illetve szerinte „a román jelölteket nézve sem beszélhetünk választási lehetőségekről, hiszen a három esélyesnek tűnő jelölt magyar ügyekben elfoglalt álláspontja alapján nyugton állítható: „egyik kutya, másik eb”, Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a Szabadságnak adott interjúban kifejtette: két jelölt van a második fordulóban, ha tetszik, ha nem. „Nekünk, magyaroknak bele kell szólnunk a választás kimenetelébe, hiszen nem mindegy, hogy milyen országban élünk a következő három-öt évben. Nem véletlenül állítom ezt, ugyanis a következő kormányzati ciklus három éves. Az RMDSZ arra buzdít, a magyarok járuljanak hozzá ahhoz, hogy Romániának kisebbségi, német miniszterelnöke legyen. Meggyőződésünk, hogy a magyar ügyekhez Johannis más empátiával tud közeledni. Ugyanakkor, ha Romániában ugyanolyan munkát tud kifejteni, mint Nagyszebenben, akkor mindannyiunknak jobb lesz. Arról nem is beszélve, hogy nekünk, magyaroknak is érdekünk, hogy a lehető leghamarabb kormánya legyen az országnak, amely programjában a magyar kérdés hangsúlyosan szerepel. Ez az RMDSZ nélkül nem fog menni – fogalmazott Kovács Péter. [Szóljon hozzá!]


Arra a felvetésre, hogy az erdélyi magyaroknak ismét a kisebbik rosszat kell választaniuk, Kovács a pohár teli részére világított rá: az RMDSZ arra bíztat, hogy számunkra és az ország számára a legnagyobb jót választjuk, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy Klaus Johannis miniszterelnök legyen.

Az analógiával élve megkérdeztük: Ön szerint Tőkés László és Szász Jenő: egyik kutya, másik eb? – Az RMDSZ és a Tőkés László által vezetett EMNT között jó együttműködés létezik, ezt nevezzük magyar összefogásnak. Szász Jenő kétségbeesetten kapálózik, hogy felhívja magára a figyelmet, s erre egyedüli eszköze, hogy támadja az RMDSZ-t – közölte Kovács Péter.

Eckstein-Kovács célkeresztben

Az RMDSZ ügyvezető alelnökétől azt kérdeztük: miért nem megfelelő a Szabadelvű Kör azon javaslata, miszerint az RMDSZ bízza a megyei szervezetek belátására, kit támogatnak a második fordulóban. Helyi szinten más-más koalíciók köttettek, ráadásul demokratikusabb az, ha ezeket a döntéseket helyi szinten hozzák meg. – Eckstein-Kovács Péter ezzel a javaslatával szét akarja verni az RMDSZ-t. A Szövetségen belül a döntés-előkészítés, illetve a döntéshozatal teljesen demokratikus folyamat. Az erőnket azonban az adja, hogy a döntéshozatal után, mindenki elfogadja a többség véleményét, és egységesen lépünk fel. Ha 28 megyei szervezet más és más irányba kezdi húzni a magyar közösség szekerét, szétesik az RMDSZ. És ezt Eckstein-Kovács Péter nagyon jól tudja. Ő egy liberális érzelmű ember, az RMDSZ tagja, azonban a PD-L irányából kapja a fizetését. Ez a hármasság nagyon összekeveri. A főnöke előírja, hogy mit nyilatkozzon, és ezt teszi. Ebben az esetben nem érdekli a magyar érdek, hanem a saját állását félti. Úgy tesz, mint László Attila, aki ahelyett, hogy Kelemen Hunornak kampányolt volna, odaállt a demokrata oldalra – jegyezte meg az ügyvezető alelnök.

Mi több, Kovács Péter az RMDSZ nevében sokkal keményebben fogalmazott: „Arra kérjük Eckstein-Kovács Pétert, vagy függessze fel RMDSZ-tagságát, vagy helyezze előtérbe a magyar érdeket”.

Megkérdeztük: félrevezető jellegű Eckstein-Kovács Péter azon felvetése, hogy az RMDSZ téved, amikor Johannis támogatására kéri a magyarokat, hiszen ő nem jelölt? – Természetesen, alapjában véve igaza van, Klaus Johannis neve nem fog szerepelni a szavazólapon december 6-án. Azonban nekünk azt kell néznünk: mi lesz a második forduló után. Bele tudunk-e szólni abba, hogy milyen országban, milyen Erdélyben élünk, vagy külső szemlélői leszünk a közéleti folyamatoknak. Ha egy kisebbségi politikus lesz a kormány élén, akkor megvan minden garancia arra, hogy a magyar közösségi érdeket másképp kezelik. Traian Băsescunak egy tollvonásába került volna Klaus Johannist javasolni miniszterelnöknek, ugyanis a jelenleg létező parlamenti többség ezt megszavazta volna. Băsescu ezt mégsem tette. Ha a másik oldalon erre reális garanciát látunk, márpedig úgy tűnik, hogy erre írásos vállalás lesz, akkor a szavazatunkat közvetetten Klaus Johannisnak kell adnunk – vélekedett az RMDSZ ügyvezető alelnöke.


Kovács Péter RMDSZ ügyvezető alelnök azt nyilatkozza a Szabadságnak, hogy „Eckstein szét akarja verni az RMDSZ-t”, hivatkozva a Szabadelvű Kör azon javaslatára, hogy legyen a megyei szervezetekre bízva, melyik elnökjelölt támogatását ajánlja választóinak.

Válaszában Eckstein-Kovács Péter leszögezte: „Kovács Péter megjegyzése kissé kései reakció, egy szerintem teljesen racionális javaslatra. A Szabadelvű Kör, általam jegyzett közleménye hétfőn lett nyilvánosságra hozva, az első kör eredményhirdetése után és az előtt, hogy az RMDSZ döntést hozott volna, kit támogat a második fordulóban(ezt egyébként a mai napig nem tette meg).

Az első körben a Szabadelvű Kör – a Szabadság hasábjain is – a Kelemen Hunorra való szavazásra buzdított, támogatta az RMDSZ jelöltjét.

Hibának tartanám viszont, ha a második körben az RMDSZ letenné a garast egyik, vagy másik jelölt mellett. Két olyan jelölt között kell választani, akikkel szemben indokolt fenntartásaink lehetnek. Kötve hiszem, hogy az általunk javasolt megoldás „verné szét” az RMDSZ-t. Erdély szerte a magyarok véleménye megoszlik a két jelölt megítélését illetően, egy központi utasítás okozna valóban kárt a szervezetnek.

Kovács Péter személyemet illető megjegyzései sértőek és igaztalanok. Túl sokan ismernek Kolozsváron ahhoz, hogy magyarázkodnom kellene”.
Hozzászólások


Humus - 26/11/2009 09:36
HAt Eckstein gondolom,abbol a megfontolasbol tette javaslatat,hogy egyik part sem kivanta bevonni az rmdszt a targyalasokba sem a Psd sem a Pnl,igy gondolom arra gondolt,hogy mindegyik megyei rmdsz tamogassa a megyeben eros partot,hunyaszkodo mi sem valtozo politika.Az rmdsz jo lenne egy jol megfogalmazott es ertheto mindenki szamara vilagos kissebsegi politikat kene folytasson fuggetlenul hogy a barrikad melyik felen all

Humus - 26/11/2009 09:42
Sajnalatos,nem az hogy Eckstein mit mond, hanem az hogy a magyarok egy reszenek odasulyedt az inteligencia szintje ha magyarul szolitjak meg oket akkor az az ember rossz ember nem lehet...
CUkorkas kapitany!Hagydt beken a szerencsetlen magyar szavazo gyerekeket es menny vissza a flottadra!ja nincs akkor tunj a fen...be!

Konrad - 26/11/2009 11:38
Eckstein a Kolozs megyeben (allitolag) megkotott PD-L es RMDSZ koaliciora gondol? Mukodik? Ezert alkalmazzak a torvenyt es teszik ki magyarul is a bejarathoz, hogy KOLOZSVAR? Ezert Apostu kegyeskedese? Ezert valtottak le az aligazgatoinkat? Jobb az uszito politika, mint egy kiserlet , legalabb egy kiserlet a normalitas fele? ON jol el, Eckstein Kovacs? Mert MI nem!

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap