label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Tízéves születésnapját ünnepelte az Ördögtérgye

Létrehozva: 2009. november 23. 02:21


J. J.
J. J.
A kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes megalakulásának tívéves évfordulója alkalmából tartalmas és színes programokkal várta az érdeklődőket szombaton, a hatodik Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozón. Az egésznapos rendezvény délelőtti programjai elsősorban gyermekeknek szóltak, délután pedig felnőtt táncoktatással, a Kriza János Néprajzi Társaság könyvbemutatóival, nemez- és fotókiállítással folytatódott a program. Az esti gálaműsoron a hagyományőrző táncosok mellett fellépett a Zurboló, a Szarkaláb, a Kaláka és a szegedi Cuháré néptáncegyüttes is. Az Ördögtérgye pedig a Feketetó – a feketetói vásár táncban és énekben című műsorát mutatta be. A budapesti Kalyi Jag cigányzenekar, a cigányfolklór egyik legnagyobb múltú együttese autentikus cigánymuzsikával szórakoztatta a közönséget. A műsort hajnalig tartó táncház követte.


Az Ördögtérgye Egyesület és Néptáncegyüttes által szervezett programok közül minden korosztály találhatott számára megfelelőt. Délelőtt a legkisebbek kézműves foglalkozások, játszóház és gyermektáncház keretében ismerkedhettek a népi kultúrával. A hagyományőrző kézműves foglalkozásokat nagy érdeklődéssel figyelték a gyerekek, de a technikák megismerése, kipróbálása még inkább vonzotta a csöppségeket. A hangulatot tovább fokozta a foglalkozásokat kísérő, a rendezvény jellegét tükröző háttérzene. A Maros Művészegyüttes Mátyás király álruhái című mesejátékát is megnézhették az érdeklődő gyerekek és szüleik. Délután a Kriza János Néprajzi Társaság könyvbemutatói következtek. Néprajzi egyetemi jegyzetek címmel Gazda Klára, Szikszai Mária, Keszeg Vilmos, Pozsony Ferenc könyveit mutatták be. Ezt követően az Ördögtérgye Néptáncegyüttes tíz év nemezterméséből szervezett kiállítást és vásárt. Henics Tamás bécsi fotóművész Falu szélén, táncház mélyén című fotókiállítását is délután nyitották meg.

A felnőtteknek szervezett táncoktatás keretében szilágysági és délalföldi táncokat tanulhattak kezdők és haladók. A délután folyamán elsajátított tánclépéseket este tovább gyakorolhatták a hajnalig tartó táncházban. Az esti gálaműsoron fellépett a Zurboló, a Szarkaláb, a Kaláka és a szegedi Cuháré néptáncegyüttes, akiket az Ördögtérgye népdalénekese, Demeter Panni népdalai követtek, de Kallós Zoltán néprajzkutató és Lengyel „Türei” László is népdalokat énekelt. Az ünnepi hangulatot fokozta a Duna TV által is díjazott Érsek Csaba moderálása. Külön élményt jelentett a Haranglábról, Feketelakról, Melegföldvárról, Györgyfalváról, Szucságról és Magyargorbóról érkezett idős adatközlő táncosok fellépése. A nyolcvanéves györgyfalvi táncos mozdulatain érzékelhető volt a hosszú évtizedek táncos tapasztalata, a kialakult saját stílus.

Az ünnepelt Ördögtérgye együttes műkedvelő csoportként alakult 1999-ben, magyar diákokból. Táncösszeállításaik lefedik Erdély nyugat-keleti átjáróját, Méhkerék, Kalotaszeg, Mezőség, Marosszék, Küküllőmente, valamint Felcsík és Gyimes tánckultúráját. Az Ördögtérgye azonban nem csak a közönségnek táncol és énekel. A népi kultúrát táncosaik immár életformaként élik meg, természetes szórakozásként, a falusi értékteremtő táncosok mintául szolgálnak nekik. Az együttes célja továbbadni a kultúrát, ezért is szervezi meg hat éve minden évben a néptánctalálkozót. A szombati eseményen színpadra vitt bemutató előadásuk, aFeketetó – a feketetói vásár táncban és énekben is kiválóan példázza az együttes sokszínűségét.

A Kalyi Jag cigányzenekar fellépése zárta a gálaműsort. A cigányfolklór egyik legnagyobb múltú együttese teljes felállásban látogatott Kolozsvárra, ahol autentikus cigánymuzsikával szórakoztatta a közönséget. Varga Gusztáv, a Kalyi Jag együttes alapítója oklevelet adott át Stanik Bencének, az Ördögtérgye Egyesület elnökének munkája elismeréseként. A néptáncot és népzenét szerető tágabb közönségnek szánt színpadi műsor után hajnalig tartó táncház következett, a Heveder zenekar a Harmadik és a Serege zenekarral felváltva húzta a talpalávalót.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap