label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Levelek tükrében: Gáll Ernő, egy különleges szellemi képességű ember

Létrehozva: 2009. november 19. 00:36

KÖLLŐ KATALIN

FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN– Földes György, Gáll Éva, Balázs Imre József, Salat Levente és Horváth Andor
FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN– Földes György, Gáll Éva, Balázs Imre József, Salat Levente és Horváth Andor
„Egy megjelenésében is impozáns könyvnek a bemutatójára gyűltünk össze, amelyet nem csupán azok az időhatárok teszik impozánssá, amelyeket átfog (1949–2000), hanem Gáll Ernő személye is”, hangzott Balázs Imre József bevezetője az Erdélyi Múzeum-Egyesület székhelyén kedden délután megtartott rendezvényen, amelyen a kolozsvári Korunk–Komp Press és budapesti Napvilág Kiadó közös gondozásában megjelent Gáll Ernő: Levelek 1949–2000 című levelezéskötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Korunk főszerkesztője, Balázs Imre József moderálásával lezajlott esemény első mozzanataként Gáll Ernő özvegye, Gáll Éva beszélt a kötet megszületéséről és mondott köszönetet mindazoknak, akik segítették a munkájában.


– Nagy öröm számomra, hogy többéves munkánk eredményeként Gáll Ernő levelezése napvilágot látott. Köszönetet mondok a vállalkozás minden résztvevőjének, mindazoknak az alapítványoknak, amelyek gondoskodtak a megjelentetés anyagi feltételeiről. Köszönetet mondok továbbá a sajtó alá rendezést és a válogatást végző munkatársaknak, az előszó szerzőjének, az idegen nyelvű szövegek fordítóinak, a levelek elektronikus feldolgozásában résztvevő munkatársaknak, és a könyv mellékleteként megjelenő CD-lemez előkészítőinek. Ennek a megnyert csatának nemcsak győztes tábornokai vannak, de olyan szereplői is, akik a háttér zavartalan működését biztosították számomra. Lelki, testi és szellemi támogatást nyújtó barátaim ők – hangsúlyozta Gáll Éva, aki Dávid Gyula irodalomtörténész segítségével rendezte sajtó alá a leveleket. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: azzal a meggyőződéssel kezdte el ezt a munkát, hogy nem egyszerűen Gáll Ernő hagyatéka gazdagodik egy újabb fejezettel, hanem az elmúlt évtizedek magyar szellemi életének egyik fontos dokumentumát teszik hozzáférhetővé, amely a továbbiakban a korszak megismerésének nélkülözhetetlen részévé válik.

A válogatási munkát végző Horváth Andor, a Korunk főszerkesztő helyettese kifejtette: rá hárult az a különösen szép, de ugyanakkor nehéz feladat, hogy a több mint ötezer levélből kiválogassa azt a 800-at, amely bekerült a kötetbe. – Nem volt egyszerű feladat, de nagyon szép munka volt, és módot adott arra, hogy többször is áttekintsem a leveleket – hangsúlyozta. Horváth Andor ezt követően néhány észrevételt fűzött a könyvhöz: a műfaj, a kritika és a nemzedékek kérdése kapcsán.

A bevezető tanulmányt író Salat Levente egyetemi docens felszólalásában kifejtette, az ő szempontjából annak a történetnek a lényege, ami a Gáll Ernő személye köré sűrűsödve kibontakozik a kötetből, de még inkább a hozzácsatolt CD-mellékletből, röviden így foglalható össze: élt Kolozsváron az 1940-es évek második fele és 2000 között egy különleges szellemi képességekkel, rendkívüli szociális érzékenységgel és mély moralitással megáldott ember, aki a zsidó–magyar kettős identitás, illetve a baloldali elkötelezettség perspektívájából végigkövette, és nagyon lelkiismeretesen dokumentálta ezalatt a hosszú idő alatt azt, hogy az erdélyi magyarság szellemi, kulturális és politikai elitjének jelentős része hogyan próbálja kialakítani a maga világát a második világháború után, hogyan hisz egy igazságosnak remélt világban, hogyan veszi ki a részét annak a felépítésében. Aztán pedig hogyan ismeri meg a kommunizmus tulajdonképpeni természetét, hogyan válik maga is áldozatává a rendszernek, és azután hogyan viaskodik az intézményeivel, hogyan alakítja ki a maga túlélési technikáit, majd pedig hogyan sáfárkodik az 1989 után hirtelen és váratlanul nyakába szakadt szabadsággal.

A kötetbemutató utolsó felszólalója Földes György, a budapesti Politikatörténeti Intézet igazgatója úgy vélte: a könyv lehetővé teszi a nemzedékek közötti párbeszédet, elolvasásával ugyanakkor hihetetlen gazdagságú életművel lehet megismerkedni. – A leveleknek olyan forrásértékük van, ami nemcsak Gáll Ernőt mutatja meg, hanem azt a hálót is, amely a magyar értelmiség, a magyar politika és a magyar kulturális közösség között létezett Erdélyben, Romániában 1949 és 2000 között – mondta a történész. Hozzáfűzte: a kötet azt mutatja, hogy stratégiai értékű emberről beszélünk, egyértelműen kiviláglik, hogy esetében kettős stratégia megvalósításáról van szó: egy nemzeti küzdelemről, illetve az értelmiségi szerepfelfogásról.

A rendezvény végén Kántor Lajos, Gálfalvi György és Csép Sándor hozzászólását is meghallgathattuk, majd Gáll Éva dedikálásával zárult az esemény. A kötethez tartozó CD-melléklet a Tinta Könyvkiadó gondozásában készült.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap