label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Erdélyi Magyar Régészeti Konferencia a Székely Nemzeti Múzeumban

Létrehozva: 2009. november 05. 02:30


Rangos szakmai rendezvénynek ad otthont e hét végén a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum (SZNM). A romániai magyar régészközösség reprezentatív szakmai testülete, a Pósta Béla Egyesület, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a házigazda intézmény közös szervezésében november 6. és 8. között tartják a 7. Erdélyi Magyar Régészeti Konferenciát, amelyen közel 100 Kárpát-medencei magyar régész vesz részt, akiknek munkájához várhatóan közel 50 régészhallgató csatlakozik. A mindenki számára nyílt és hozzáférhető, ám mégis szakmai jellegű tanácskozás első mozzanata a pénteki, 17.30 órára tervezett ünnepélyes megnyitó a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében. A rendezvény könyvbemutatóval folytatódik – az SZNM Acta Siculica című évkönyvét, a múzeum Székelyek. A kereszténység védelmezői elnevezésű kiállítás katalógusát, illetve a Gáll Erwin és Gergely Balázs szerzőpáros Kolozsvár születése. Régészeti adatok a város X–XIII. századi történetéhez című könyvét ismertetik –, majd szombaton reggeltől estig tartó szakosztályi előadásokra kerül sor.


Vasárnap szakmai kirándulásra indulnak a résztvevők, a célállomások az erdőfülei Dobó középkori temploma és kápolnája, a nagyajtai unitárius templomvár és az erősdi őskori lelőhely.

A korábbi hat konferencián kialakult gyakorlat alapján a rendezők idén is szívesen láttak minden régészt, aki fontosnak ítéli kutatásai eredményeinek és tanulságainak ismertetését, így alakult ki az 56 előadásból álló értekezésfolyam, amelyet négy szakosztályba – őskor, ókor, népvándorláskor, középkor – tagolva hallgathatnak meg szakemberek és érdeklődők egyaránt.

Sztáncsuj Sándor József, az SZNM régésze, a konferencia egyik szervezője a „laikus” érdeklődők figyelmébe elsősorban a Székelyföld területén folytatott legújabb régészeti kutatások eredményeit ismertető előadásokat ajánlja. Kiemelte például Bordi Zsigmond Lórándnak a sepsiszentkirályi unitárius templom kutatásáról készült beszámolóját, az udvarhelyszéki várak területén folytatott ásatások ismertetését, de a nyárádszentlászlói templomról vagy az elpusztult Szentimre középkori településről elhangzó előadást is.

A 2003 óta éves gyakorisággal rendezett, különböző történelmi-régészeti korszakokat érintő tudományos konferencia elsősorban az erdélyi tudományosság kiterjesztésére, a tudományos párbeszédre nyújt lehetőséget, a pályakezdő kutatók és régészhallgatók számára pedig a szakmai bemutatkozásra, a romániai magyar történelemkutatás fontos láncszeme, a régészmesterség jobb elsajátítására. Sztáncsuj Sándor azt is vallja, hogy ezek a konferenciák nem csak egymás kutatásainak megismerésére nyújtanak lehetőséget, hanem határokon átívelő szakmai együttműködésre is, amelynek máris akadnak kézzelfogható eredményei. Így például ezen a fórumon fogalmazódott meg a légi régészeti kutatás alkalmazása a hazai régészeti munkában, melynek előzetes eredményeit éppen a sepsiszentgyörgyi konferencián fogják ismertetni.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap