label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Fotókiállítás a barokk Kolozsvárról

Létrehozva: 2009. október 24. 01:28

N.-H. D.

Tizennégy kolozsvári fotós – Bodrogi György, Csomafáy Ferenc, Essig József, Farkas György, Feleki István, Horváth László, Kabán József, László Csaba, László Miklós, Maksay Ádám, Miklóssy Gyula, Rohonyi Iván, Szabó Tamás és Vass Géza – állította ki csütörtök délután a városunkban található barokk alkotásokat – főleg épületeket – ábrázoló fotóit a Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában. A november 4-ig megtekinthető, a Kolozsvári Barokk címet viselő tárlat része a Kolozsvár Társaság által szervezett 2009-es Kolozsvár Napok című októberi rendezvénysorozatnak.


Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnökének köszöntő szavai után Kovács Zsolt művészettörténész, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanársegéde értekezett a képeken megörökített barokk alkotásokról. – A város értékeinek népszerűsítése céljából is már hagyománnyá vált, hogy a Kolozsvár Társaság által szervezett tárlatok a város történetének egy-egy nagy korszakát mutatják be a fennmaradt műemlékeken keresztül. Tavaly a reneszánsz, míg idén a barokk alkotásokra került sor – közölte a művészettörténész, majd felhívta a figyelmet a barokk stílus néhány általános érvényű jellegzetességére. Megtudtuk: a kolozsvári barokk két korszakra osztható. – Az 1790-ig terjedő első szakasz gazdag egyházi emlékekben, míg az 1790 utáni, második szakaszban inkább az akkori városképet jelentősen átalakító, újonnan épült paloták díszítésében mutathatók ki barokk elemek – magyarázta a szakember.

– A tizennégy fotográfus egyes jellegzetes kolozsvári emlék szerint csoportosította felvételeit, amelyeken a pazarul dekorált terektől és épületektől egészen a legapróbb részleteket megörökítő fotókig sok minden megtalálható. A fényképek ötletes nézőpontokat tükröznek. Ezek az alkotások nem csak egyszerű megörökítés céljából születtek, hanem tetten érhető a festői hatásokat eredményező, a barokk kompozíciós eljárásra jellemző fény-árnyék játék is. Elismeréssel adózom tehát a fotósoknak, és ugyanakkor reménykedek, hogy a tulajdonosokban és a város polgáraiban sikerül tudatosítani azt a felelősséget, amelyet eme műemlékek méltó gondozása feltételez – összegzett Kovács Zsolt.

Végezetül a kiállítók közül Farkas György ismertette művésztársainak tevékenységét.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap