label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Díjátadás a Báb- és Marionettszínházak Fesztiválján

Létrehozva: 2009. október 24. 01:25

FERENCZ ZSOLT

Pályi János átveszi a díjat Mona Chirilă igazgatónőtől – ROHONZI D. IVÁN FELVÉTELE
Pályi János átveszi a díjat Mona Chirilă igazgatónőtől – ROHONZI D. IVÁN FELVÉTELE
A bábszínház azt várja tőlünk, hogy örüljünk azoknak az értékeknek, amelyeket megmutat nekünk – mondta Mona Chirilă, a kolozsvári Puck Bábszínház igazgatója tegnap délben, az október 19. és 23. és között nyolcadik alkalommal megszervezett Nemzetközi Báb- és Marionettszínházak Fesztiváljának díjátadó gáláján. Hangsúlyozta: az elmúlt évek gyakorlatától eltérően idén jóval kevesebb pénz jutott a fesztivál megszervezésére, ennek ellenére sikerült jelentős előadásokat bemutatni.


Az évek óta visszatérő zsűritagok – Ion Parhon, Raluca Tulbure, Eugenia Tărăşescu Jianu, Roxana Croitoru és Zsehránszky István – úgy határoztak, nem rangsorolják a bábelőadásokat: a dicséreteket aszerint osztották ki, hogy mit tartottak értékesnek, eredetinek egy-egy produkció kapcsán – tudtuk meg Ion Parhon zsűrielnöktől. Zsehránszky István külön megdicsérte a Bukaresti Színművészeti Egyetem diákjait, akik a Gufi országa című előadással kápráztatták el a közönséget.

A fesztivál nagydíját a kolozsvári Puck Bábszínház Pulcinella című, Gasparo Nasuto rendezésében készült román nyelvű produkció kapta. Interaktív előadásáért dicséretben részesült Pályi János, magyarországi bábművész, aki a díjkiosztó előtt, déli 12 órától népes közönség előtt mutatta be a Kovács Ildikó által rendezett Órajáték című produkciót. Sándor Ildikó, a Rumi László rendezte Árnyak színházának bábszínésze is dicséretet vehetett át, ezt az előadást pedig a színpadi kifejezésmódért is díjazták.

A román nyelvű társulatok közül dicséretet kapott a bákói (Cervantes szerenádja), a jászvásári Luceafărul (A kívánós varázsló története), a krajovai Colibri (Hüvelyk Matyi), a botoşani-i Vasilache (Hogyan lett Kastanka cirkuszi bűvész), a bukaresti Ţăndărica, a marosvásárhelyi Ariel (Csizmáskandúr, Hófehérke és a hét törpe) és a gyulafehérvári Prichindel bábszínház (A kis hableány).

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap