label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Rejtett szépségekben bővelkedő festői univerzum

Gally A. Katalin tárlata a BMC galériájában
Létrehozva: 2009. október 21. 01:43

KÖLLŐ KATALIN

FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN– Gally A. Katalin (középen), Kolozsi Tibor és Németh Júlia társaságában
FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN– Gally A. Katalin (középen), Kolozsi Tibor és Németh Júlia társaságában
„Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot”. Ezzel a Babits Mihály idézettel nyitotta meg hétfőn délután Németh Júlia műkritikus a Magyar Festészet Napja alkalmából a Barabás Miklós Céh (BMC) Farkas utcai galériájában rendezett kiállítást, amelynek keretében Gally A. Katalin festőművész munkáit csodálhatták meg az érdeklődők. Babits Mihály Örökkék ég a felhők mögött című versének sorai egyben mottóul is szolgálnak a DunapArt Művészeti Társaság által 2002-ben meghirdetett Magyar Festészet Napjának, amelyet október 18-án, Szent Lukács, a festők védőszentjének napján ünnepelnek.


A BMC galériájában megnyílt tárlaton először Kolozsi Tibor szobrászművész, a céh ügyvezető elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kifejezve örömét, hogy egyre többen érdeklődnek a galéria már hagyománnyá vált kiállításai iránt. Ezt követően átadta a szót Németh Júliának, aki hangsúlyozta: a magyarországi kezdeményezés nálunk, Erdélyben is széles visszhangra talált, a galériában például már évek óta megemlékeznek a céh tagjait és szimpatizánsait érintő eseményről. Ennek az ünnepnek a hangulatához járul hozzá jelentős mértékben Gally A. Katalin tárlata, fűzte hozzá a műkritikus, a BMC céh alelnöke.

– A művész sejtelmesen visszafogott, szordínós, rejtett szépségekben bővelkedő festői univerzuma „csak csendesen, csak szépen”, fokról fokra fedi fel önmagát, hogy aztán annál erőteljesebben kerítsen hatalmába – hangzott Németh Júlia méltatása.

Bár odakint zuhogott az eső, mégsem a hideg, borongós hangulat kerítette hatalmába a tárlatlátogatókat, Gally A. Katalin alkotásai ugyanis árasztják a fényt, finom mívű pasztelljei betejesítették a festészet napja kezdeményezőinek „célkitűzését”, miszerint legyen ez a nap a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe”.

A kiállítás két héten át tekinthető meg, a művész kedden és csütörtökön 16–18 óra, valamint szombaton 10–12 óra között várja a látogatókat a Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti galériájában.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap