label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Egeszsegugy

« Vissza a főoldalra


A szolárium mint D-vitamin-forrás

Létrehozva: 2009. október 13. 02:35


„A téli hónapokban jelentősen csökken a D-vitamin szintje, mivel a napfényben ilyenkor túlságosan kevés az ultraibolya sugár ahhoz, hogy az emberi bőrt D-vitamin termelésére serkentse. Ha ebben az időszakban szoláriumozunk, ezzel kiküszöbölhetjük a napfény hiányának káros hatását, és egyensúlyban tarthatjuk D-vitamin-szintünket” – nyilatkozta Johan Moan az Oslo University (Osloi Egyetem) professzora.


Az emberi szervezet kiegyensúlyozott D-vitamin-szintjének folyamatos fenntartása érdekében a szoláriumokat különösen télen kell használni – ez az ajánlás a Johan Moan vezetésével dolgozó kutatócsoporttól származik, amelynek vizsgálati eredményei a Photochemistry and Photobiology nevű szaklapban megjelent tanulmányban olvashatók.

„A szoláriumok tehát nem csak a biztonságos, ellenőrzött barnulást teszik lehetővé, hanem használatuk megelőzheti a D-vitamin-hiány kialakulását” – egészítette ki Moan professzor tájékoztatóját Christina Lorenz, a European Sunlight Association (ESA) (Európai Szolárium Szövetség) elnöke. Lorenz azzal folytatta, hogy a szolárium lehetővé teszi olyan egyénre szabott barnulási program kialakítását, amely figyelembe veszi a szoláriumhasználó bőrtípusát, a szolárium fajtáját és a napozási idő hosszát is, és így megakadályozható a mind a szoláriumban, mind a szabadban való napozás során feltétlenül kerülendő felégés. Nemzetközi orvosi vizsgálatok bizonyítják, hogy a D-vitamin jótékony hatással van az emberi sejtek, csontok és szervek egészségére, és szerepet játszik az autoimmun- és bőrbetegségek kialakulásának megelőzésében. A szervezetben lévő D-vitamin-mennyiség 90%-a a bőrben képződik az UV sugárzás hatására.

A European Sunlight Association (ESA) a szoláriumgyártó ágazat ún. ernyőszervezete, amely 28 nemzeti szolárium egyesületet és 15 EU tagország, valamint Norvégia, Svájc, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok szoláriumgyártó és -forgalmazó vállalatait képviseli.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap