label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Eletmod

« Vissza a főoldalra


Kolozsvári vacsoracsata Béfé „sztárséffel”

Létrehozva: 2009. szeptember 19. 03:07

FERENCZ ZSOLT

Szerencsére egy falat káposzta sem landolt a földön – A SZERZŐ FELVÉTELEI
Szerencsére egy falat káposzta sem landolt a földön – A SZERZŐ FELVÉTELEI
Tárkonyos levessel, almás-mézes káposztával tálalt disznóhússal, desszertként pedig bóléval várta vendégeit múlt vasárnap Bálint Ferenc (Béfé), a Szomszédnéni Produkciós Iroda egyik tagja. A különböző tévécsatornák jól ismert gasztro reality műsoraihoz hasonlóan, ám néhány alapvető különbséggel lassan egy éve vacsoracsatázó baráti társaság tagjainak célja találkozni, jókat enni, és jól érezni magukat. A főzés előkészületeibe magam is betekinthettem, és az elkészült ételeket is volt szerencsém megkóstolni. Vacsoracsata Szomszédnéni módra a javából.


A Szomszédnéni Produkciós Iroda két tagja, Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs, alias Béfé és Téesz egy hónappal ezelőtt költözött el a Monostor negyedből. Új főhadiszállásukon, az egyik Mărăşti negyedi tömbházban eddig még nem került sor házavató bulira, így a mostani vacsoracsatával egyidőben Béfé house warming partyra is készült, utóbbihoz szükséges borról a vendégek gondoskodtak. No, de ne rohanjunk túlzottan előre az időben, csak szépen lassan, mindent a maga módján...

Zsével, a humorista párjával érkezem a vacsoracsata, pontosabban az előkészületek színhelyére, a konyhába, ahol már két mondat után körvonalazódnak az erőviszonyok: bár ezen az estén Béfé főz, két igencsak temperamentumos hölgy is segít neki: Zsé és Brigi. No, nem mintha Béfé képtelen lenne összeállítani egy olyan vacsorát, ami után minden vendég megnyalja mind a tíz ujját, de az ipari mennyiségben való főzőcskézés miatt mindig jól jön egy kis segítség – állítja Zsé, aki egyébként vegetáriánus és Brigi, a humorista húga.

De vajon milyen ételeket készít Béfé hétköznap? Elárulom: specialitása a zabpehely tejjel, emellett pedig (Zsé szerint) tojásból mindenféle különleges kajákat szokott készíteni. Egyik alkalommal, amikor ketten „főztek”, a gomba kalapjába sajtot tettek, kapros szósszal öntötték le, és gomba-bombának nevezték el – emlékeznek vissza. Vendégeit ezúttal kagylóval díszített töltött tojással szerette volna meglepni Béfé, de azt mondja, annak elkészítése jóval több időbe telt volna, és különben is: abban sem biztos, hogy végére ér annak, amit eltervezett.

Úgy döntök, leülök egy székre, figyelem, amint szorgoskodnak, már csak azért is, mert néhány perccel hat óra után járunk, a vendégek pedig fél kilencre hivatalosak. A humorista közben örömmel újságolja, hogy a húst már elkészítette, nézzük meg nyugodtan: kiveszi a sütőből a lábast és büszkén mutogatja főztjét. Kérdezem: milyen hús? Mondja, hogy disznó, 2,5 kg, de inkább karajt írjak, az jobban hangzik. Ehhez tervezte a mézes-almás piros káposztát.

Mézes káposzta Béfé módra

– Mivel a piros káposzta drágább, mint a fehér, anyukám tanácsára két piros és egy fehér káposztát vásároltam, a piros amúgy is megfogja a fehéret, nemde? – magyarázta Béfé, aki arra is esküszik, hogy a piros káposzta egyáltalán nem hízlal, Zsé azonban közli vele: semmilyen káposzta nem hízlal. (Zsé szerint a káposzta jobb, mint a krumplipüré, hisz a krumpli unalmas, „az olyan, mint a kenyér, nincs is önmagában íze”).

Komoly csata volt, kimerültek a harcosok
Kiderül: a vacsorához szükséges többi alapanyag (sárgarépa, krumpli, tárkony, tejföl, gyümölcsök, hús stb.) beszerzéséhez Béfé már délután három órakor hozzáfogott, közben elveszítette a lépcsőház kaputelefonjának kulcsát, de biztos, ami biztos: állandó telefonos kapcsolatban áll édesanyjával.

Amikor elmeséli, hogy két hete valaki betört az új lakásukba, először azt hiszem, viccel (humoristáknál sose lehet tudni), de sajnos rá kell jönnöm arra, hogy nagyon is komolyan beszél, tényleg betörtek Szomszédnéniékhez. Emiatt rejti el például Béfé a laptopját úgy, hogy néhanapján még ő maga sem találja meg.

Meggyőződöm arról, hogy Béfé egyszerre több mindennel is képes foglalkozni, így tovább faggatom. Megtudom, hogy a nemsokára érkező vendégek, akik többnyire kolozsváriak és székelyföldiek, foglalkozásukat tekintve pedig műépítészek vagy pályázatíró cégek munkatársai (mellesleg az ő barátai), párjukkal érkeznek a vacsoracsatára. Abban az esetben pedig, ha valaki szakít a csoport valamelyik tagjával, a többiek száműzik a vacsoracsata „elit világából” – magyarázza. Pontosan már a humorista sem emlékszik, hogy a főzés ötlete kitől is származik, abban azonban határozottan biztos, hogy mindannyian szeretnek enni (és inni is), a cél pedig nem más, mint hogy találkozzanak, és jól érezzék magukat.

Gasztro reality kicsit másképp

A vendégeket az éppen aktuális szakács e-mailben hívja meg, és a visszajelzések függvényében készít adott mennyiségű étket a vacsoracsata estéjére. A gasztro reality műsorok gyakorlatától eltérően ők nem pontozzák egymás főztjét és úgynevezett kultúrműsorral sem lepik meg vendégeiket a házigazdák. Szavai szerint az eddigi vacsorák esetében arra is volt példa, hogy a házigazda szendvicset készített előétel gyanánt, de már szlovák nemzeti ételek is szerepeltek a menüben. – Általában mindenki olyan ételt készít, amit szeret, és el is tud készíteni – mondta. Tudni kell persze, hogy a vendégek (szintén a gasztro reality műsorokban megszokott menükártyákkal ellentétben) itt nem tudják előre, hogy mi mindent tálal fel nekik az aktuális szakács. Ha nem így lenne, a vacsora előtt egyesek degeszre tömhetnék magukat, majd szolídan mosolyoghatnának, csak annyit mondva: bizonyára finom, de én egy falatot sem bírok megenni.

Lévén, hogy a húst már előzetesen elkészítette (és az újonnan vásárolt fazékban tervezte megfőzni a levest), egy mély tepsibe önti a káposztát, hozzáadja az almát, közben pedig poénkodik: azt mondja, nem örülne annak, ha a káposzta a földön landolna, de nyugodjunk meg, még ha egy-két falat le is esne, (mivel ilyen sokan sürgünk-forgunk körülötte), akkor sem tenné vissza a lábasba. Hozzáadja a mézet, majd elkezdi kavargatni a masszát.

Ételszagra gyűlnek a szomszédok

A leves el(ő)készítése előtt gondosan elmosogat, közben pedig két dologban reménykedik: egyrészt abban, hogy tálalás közben nem lesz ideges, másrészt pedig, hogy minden résztvevőnek ízlik majd a főztje.

Nem sok idő telik el semmittevéssel, egyszer csak azon kapom magam, hogy Béfé a császárhúst, majd a krumplit aprózza, Zsé a sárgarépát és a hagymát vágja, Brigi pedig a villákat tisztogatja. Pillanatok alatt kerülnek a fazékba a levesbe valók, majd felöntik vízzel az egészet. Fő a tárkonyos leves (és az egészség), következhet a desszert.

A bóléhoz szükséges gyümölcsök (alma, banán, barack) felkockázása közben a szomszédok is bekukkintanak az ablakon, majd az ételszagra hivatkozva Béfé az ajtót is kinyitja (előttük). Közben Brigi azon gondolkodik, a fagylalttal és tejszínhabbal megbolondított Banana split nevű banánkehely mégiscsak jobb ötlet lett volna desszert gyanánt, de Zsé közli vele: az nem biztos, hogy mindenkinek „bejön”, márpedig ilyenkor arra kell gondolni, hogy a vendégek többsége szeresse a feltálaltakat. Téma lerendezve, összeáll a bólé, majd miután mindenki megkóstolja, és közösen eldöntjük, hogy mindenkinek ízleni fog, Béfé különös ötlettel rukkol elő. Úgy dönt, a laptopjához hasonlóan a bólénak is jó helye lesz majd a szobájában, de Zsének sikerül kiegyeznie vele, hogy a hűtőszekrénybe tegye.

Tekintve, hogy ez ünnepi esemény, Béfé úgy határoz: Vanyek szobájában fogadja vendégeit (Vanyek a lakótársuk, aki épp Magyarországon tartózkodik, ő úgysem fogja megtudni...), és mivel nincs egyetlen nagy asztal sem, amely körül minden jelenlévő elférne, a vacsora készítői (és a sajtó) a kisebb, a vendégek pedig egy nagyobb asztal körül foglalnak majd helyet. – Jobb oldalon a kanál és a kés, balról a villa – tanácsolja Zsé Briginek. Brigi pedig egy ismerős házaspárról mesél nekem, amelynek nap mint nap 18 gyermekét kell etetnie. – Képzeld csak, hogy ők mennyi időt töltenek el naponta kajálással, és milyen nagy asztalra lehet szükségük – mondja. Béfé elrohan szalvétáért, majd folytatja a modern stílusú (mindenféle asztalterítőt mellőző) terítést. Gondosan megmossa és megszárítja a haját, majd az asztalra helyezi a tányérokat is. Minden a helyén van, jöhetnek a vendégek – nyugtázzák a séfek, és megnyugtatják magukat: ha valaki a menü után is éhes marad, még mindig kenhet magának mézes kenyeret.

Csöngetnek, nyílik az ajtó, és megérkeznek az első vendégek... és a második vendégek is... és mindenki, aki jelezte, hogy jön. Béfé öt személyt invitál be Vanyek szobájába, elújságolja nekik, hogy ez alkalomból új fazekat is vásárolt, majd arra kéri, foglaljanak helyet, perceken belül tálal.

A vendégeket közben arra kérem, meséljenek az általuk készített vacsorákról. Lévén a szerénység az egyik legszebb erény, szinte mindenikük a saját főztjét nevezte legjobbnak. Így tett Téesz is, aki gyermekkora, pontosabban egyetemi évei emlékeit elevenítette fel a menü összeállításakor: túróspityóka levest, pincepörköltet és hecserlidzsemes palacsintát készített. Úgy tervezi, legközelebb, ha megint rá kerül a sor, egy egész elefántot tálal fel vendégeinek. Az egyik hölgyvendégtől megtudom: eddig Béfé is potyautas volt, olyan, aki csak evett, de még nem főzött, most azonban neki is megadatott a lehetőség, hogy meglepje a többieket.

Egymás után érkeztek a különböző fogások, a vendégeknek láthatóan ízlettek az ételek, jól érezték magukat, és Béfé is elégedett volt. Jól sikerült az este, és habár a house-warming része csak ezután következett, ízekkel és poénokkal alaposan ellátva hazafelé vettem utamat.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap