label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Hétvégi falunapok Magyarvalkón

Létrehozva: 2009. július 20. 13:05

BRAICA TÜNDE

Pályi János bábművész Vitéz László történetét jelenítette meg
Pályi János bábművész Vitéz László történetét jelenítette meg
Második alkalommal rendeztek falunapokat Magyarvalkón a hétvégén. A péntektõl vasárnapig zajló eseménysorozaton jelen volt a falu apraja-nagyja, mindenki kivette részét a szórakozásból. A Bánffyhunyadtól csupán pár kilométerre fekvõ falucska gyermekhangtól, énektõl és jókedvtõl zsibongott a három nap alatt. A falunapokat pénteken délután nyitották meg, az elsõ nap a fõzni kedvelõk a bográcsételek elkészítésében mérhették össze tudásukat, majd fáklyásmenettel búcsúztatták a napot. Az ünnepségen továbbá volt bábszínház, hagyományõrzõ- és sporttevékenység, kézmûveskedés, lovasbemutató, de szerepet kapott a néptánc és a népzene is. A háromnapos rendezvény hajnalig tartó mulatsággal zárult, amelyen mindenki jól érezte magát.


A szombati napot hagyomány õrzõ tevékenységekkel kezdték, az érdeklõdõk betekintést nyerhettek, és akár ki is próbálhatták, milyen is a kenyérsütés, hólabda, illetve pánkókészítés, vagy akár a csigatészta pödrésének titkát is elleshették.

A csigatésztát készítõ szobából hangos jókedv szivárgott az udvarra. Az ajtón belépve a látogató hirtelen egy más, sokak számára már elfeledett világba toppant, ahol serény kezû, népviseletbe öltözött nõk népdalokat zengve sodorták a laskatésztát.

Amíg a felnõttek a hûvös szobában serénykedtek, a gyermekek az udvaron kézmûveskedtek.

A délelõtt fénypontja azonban a bábszínház volt, ahova a kicsik és a nagyok egyaránt összegyûltek megnézni Vitéz László történetét. A gyerekek óriási lelkesedéssel fogadták a bábdarabot, aktívan együttmûködve annak elõadójával, Pályi János magyarországi bábmûvésszel. Az udvar hirtelen gyermekkacajtól lett vidám, a kicsik hevesen drukkoltak Vitéz Lászlónak, hogy legyõzze a malomban rejtõzõ gonoszakat. A bábszínházat kalákamunka-bemutató követte, ahol a népviseletbe öltözött asszonyok és férfiak bemutatták, nagyjából milyen is lehet egy nap a mezõn.

A délután a néptáncé és a népzenéé volt, ahol helyi és más falvakból, illetve a Kolozsvárról érkezett Bogáncs néptánccsoport is fellépett.

Vasárnap lovasbemutatóval kezdõdött a nap, amelyet egy történelmi elõadással egybekötött istentisztelet követett. Dél után sporttevékenységek zajlottak, este pedig fellépett Szekeres Adrien magyarországi énekesnõ és a kolozsvári Fluo együttes. A háromnapos rendezvényt hajnalig tartó szabadtéri bál zárta.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap