label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Vilagjaro

« Vissza a főoldalra


Hajdúszoboszló – a jódos víztől a hajdúsági tanyavilágig

Létrehozva: 2009. május 22. 05:26

KEREKES EDIT

Az ember hazaérkezik a Hortobágy szélén megbúvó Tuba tanyára
Az ember hazaérkezik a Hortobágy szélén megbúvó Tuba tanyára
Harminc (!) hektáron terül el Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, a gyógyulni, kikapcsolódni, regenerálódni vágyó vendégeit brómos-jódos gyógyvízzel, élményfürdővel, kezelésekkel, wellness szolgáltatásokkal váró Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Rt. A város nagyon közel állt ahhoz, hogy elveszítse a Pávai Vajna Ferenc geológus által több mint nyolcvan évvel ezelőtt felfedezett gyógyvízben rejlő lehetőségeket – az 1927-ben megnyílt fürdőhely eladását viszont a kormány nem hagyta jóvá, így az a rendszerváltás után is a város tulajdonában maradhatott. És – nem túlzás – az életet, a nagy esélyt jelentette a város számára, amely ma szinte kizárólag a turizmusból, és a köré szerveződött kereskedelmi tevékenységekből él.


Negyvenféle kezelés

Minden hajdúszoboszlói lakosra jut egy vendégágy, a hivatalos számadatok legalábbis 28 ezer szálláshelyről szólnak. Hajdúszoboszló annyira híres és keresett, hogy főszezonban, nyáron a 30 hektáros strand is szűknek bizonyul. Májusban kényelmes a forgalom, bár gazdasági válsággal együtt sokkal kevesebb vendégre számítottam. Most inkább kezelésre érkeztek a turisták: a többféle hőmérsékleten, fedett és nyitott medencékben kínált gyógyvíz reumatikus betegségek, idült mozgásszervi betegségek, degeneratív betegségek gyógyítására alkalmas, jó hatással van a bőrgyógyászati megbetegedések (ekcéma, pikkelysömör) kezelése során, ortopédiai műtéteken, agyvérzésen átesett betegek esetében, nőgyógyászati gyulladások, meddőség kezelésében.

Többféle hőmérsékleten kínálják a jódos-bromos fürdőket
A gyógyfürdőben több mint 40 féle kezelést kínálnak, a vendégek orvosi előírásra igényelhetnek masszázst, iszapkezelést, súlyfürdőt, víz alatti masszázst, víz alatti gyógytornát, elektroterápiás kezeléseket, szoft lézer kezelést stb. Korszerű szerkezettel a mozgássérült vendégeket beemelik a gyógyvizes medencékbe, a legtöbb szálloda speciális szobákat is kínál számukra. A gyógyászati komplexum hatalmas, szerencsére bennünket a házigazdák kísértek végig, ám meggyőződésem, hogy pár nap alatt bárki eligazodik az orvosi rendelők és a többtucatnyi terápiás kezelőszoba rengetegében.

Ellenjavallott a gyógyfürdő azoknak akik rákban, súlyos vérnyomás elégtelenségben, gümőkóros megbetegedésben, fertőző bőrbetegségben stb. szenvednek.

Wellness és élményfürdő

Hajdúszoboszló nemcsak a gyógyulni vágyók paradicsoma, wellness szolgáltatásokat is kínál. A panzióktól a sokcsillagos szállodákig terjedő skálán a választásnak preferenciánk és pénztárcánk szab határt. Jó tudni, hogy – bár elsőre drágának tűnik – a legtöbb szálloda, így például a hajdani önkormányzati kollégiumépületből lett előbb egycsillagos szálloda, majd tetemes befektetés árán 2005 közepétől háromcsillagossá fejlesztett Hungarospa Thermal Hotel is különféle extra szolgáltatásokat kínál. A szállodában fedett és nyitott medencék vannak, többféle terápiás eljárás igényelhető, a szállóvendégnek szaunahasználat is jár, bőséges svédasztalos reggeli, belépő a közeli 13 medencés strandra és a terápiás központba, asztaliteniszezniük, röplabdázniuk lehet, de kedvezményesen teniszezhetnek vagy focizhatnak is a testmozgásra vágyók.

A szokásos „sima” medencék mellett a strandon mediterrán tengerpart, gyermekmedencék, hullámmedence, pezsgőfürdő stb. látogatható főszezonban, külön – kétórás vagy egésznapos – belépővel Magyarország első aquaparkjának élménycsúszdáit vehetjük birtokunkba, de fedett uszoda is van. A strand területén hatalmas csónakázó tó, hemzsegnek benne a többkilós halak, „akiket” tiszta búzával etetnek, reggel a tó egyik öblében majdnem egy egész zsáknyit kaptak a pontos időre már gyülekező rajok – látványnak sem utolsó. Mielőtt a horgászoknak felcsillanna a szemük: a halászat csak az év bizonyos időszakában engedélyezett. A lubickolásban megéhezett vendég válogathat a kínált ínyencségek között, a halászcsárdában már 790 forintért kínáltak főfogást – és igazán nagyon jól főznek…

Tuba tanya a pusztaságban

Pista bácsi, a házigazda szerint így kell inni a pálinkát
Halad a busz a pusztában. Az erdélyi viszonyokhoz szokott ember nem is igazán érti, honnan kerül ide aszfalt. Azt sem, hogy ezen a végeláthatatlan asztallapon mi szükség van kanyarokra. Talán, mert így hosszabb az út, és meggyőz arról, hogy az egyhangúnak képzelt puszta is lehet változatos. A megművelt földeken és az úton futkározó vadnyulak, aztán egyszer csak előbukkan pár ház, néhány terebélyes fa. Alattuk fehérlik a Tuba tanya, leckepéldája annak, hogy csak úgy, a semmi közepén is lehet teltházas vendégfogadást űzni. Rápolthy István gazda, hajdúöltözetben, takaros kalappal, ahogy illik, már az egyszerűségében is hatalmas ácsolt kapuban fogad bennünket, a szó szoros értelmében tárt karokkal. Tágas udvarra lépünk, egészséges gyep mindenütt, vakító fehérre meszelt épületek, háztól házig az aszfaltcsíkba öntött kövekkel rusztikussá tett járda vezet. A közel százéves, felújított parasztház régi idők emlékeivel van teli, a két ágy mellé gyújtott szál gyertyák megteszik hatásukat. Három házban szállást is kínálnak, de lovagolni, szekerezni, túrázni, horgászni is elviszik az igénylőket, és különféle programokat kínálnak ínyenceknek is. Odébb látjuk, hogyan készül a búboskemencében a kenyérlángos, amit előételként kapros-fokhagymás tejföllel, ropogósra sült szalonnapörcökkel fogyasztunk el. A vacsora műsoros, ide szervezett csoportok járnak, a hajdúviselet, az ostorpattogtatás, a régi hangszerek ismertetése és bemutatása, élő népzene, a köcsögduda pajzán kipróbálása, a tánc mindenkinek jár, hozzá a házigazda veleszületett, kifogyhatatlan, stílusos humorával. Leves és kacsasült között megnézzük hátul a gazdaságot. Éppen alkonyodik, s megadom magam: végre megértem, mi is lehet szép a pusztában. Ameddig ellátni, sehol egy ház, egy betontömb, egy oszlop, csak föld és ég, s ahol összeérnek, narancsszínű-vörös-rózsaszín láng végig a láthatáron. Egyszerre érzem magam parányiságomban óriásnak, hatalmasságomban aprónak.

Aki azt gondolná, hogy most már mindent tud erről a vidékről, az óriásit téved. Látogassanak el a www.hungarospa-rt.hu honlapra, a Tuba tanyáról pedig a www.tubatanya.hu oldalon tájékozódhatnak. A vendéglátásért köszönet a Magyar Turizmus Zrt.-nek és a Hungarospa Thermal Hotelnek.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap