label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Jakobovits-kiállítás a Bánffy-palotában

Létrehozva: 2007. november 16. 04:41

KÖLLŐ KATALIN

Nagyszámú érdeklődőt vonzott szerdán délután a Bánffy-palotába Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész Tér és idő című kiállítása. A kolozsvári születésű Nagyváradon élő neves képzőművész tárlatát Livia Drăgoi, a Művészeti Múzeum igazgatója és Németh Júlia műkritikus nyitotta meg.


– Nagyon megtisztelő számomra Jakobovits Miklós kolozsvári jelenléte, hiszen ez a kiállítás része annak a programnak, amelyet a művészeti múzeum célul tűzött maga elé: neves erdélyi kortárs képzőművészek értékes munkájának a megismertetése és népszerűsítése – mondta bevezetőjében a múzeum igazgatónője. A művész 1975–1997 között folyamatosan jelen volt a kolozsvári kiállítótermekben egyéni tárlatokkal, jelentős képviselője a mai romániai művészetnek, ragyogó karrierrel a háta mögött, amelyet lassan, módszeresen épített fel. Hazai és külföldi kiállítások egész sorát tudhatja magáénak, nehéz lenne felsorolni. Sikereit annak köszönheti, hogy sajátos művészi univerzumot alakított ki magának, nem feltétlenül az egyedieskedés útját választva, alkotásaira inkább a rendkívül megalapozott szakmai tudás jellemző, fejtette ki Livia Drăgoi.

Németh Júlia elmondta: több évtizedes művészi érés-nemesedés eredményei a Bánffy-palota termeiben kiállított kép-tárgyak. – De ugyanakkor természetes következményei is annak a törésektől mentes, egyenesen felfelé ívelő útnak, amely a jelenlegi csúcshoz, a már szinte önmagában létező és önmagát gerjesztő tiszta anyag dominanciájához vezetett – fűzte hozzá.

A megnyitón sor került a Pallas-Akadémia Kiadó által a művészről megjelentetett album bemutatására is. Kozma Mária, a kiadó szerkesztője elmondta: az album a Műterem sorozat része, amely a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron a Szép könyv versenyen második díjat nyert nemrégiben. A kortárs művészeknek szentelt sorozatban eddig 23 könyv jelent meg, ehhez a kötethez Józsa István írt előszót és elemző tanulmányt, mondta Kozma Mária.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap