label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Nem lesz magyar felirat a műemlékeken

Létrehozva: 2009. május 08. 01:53

(jakab)

ROHONYI D. IVÁN– Hamarosan háromnyelvű táblák váltják a mostaniakat
ROHONYI D. IVÁN– Hamarosan háromnyelvű táblák váltják a mostaniakat
Kolozsvár műemlékeinek a számbavételéért és a restaurálási prioritáslista megállapításáért együttműködési szerződést kötött a városháza a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karával. Első lépésként hat turisztikai útvonalon összesen 135 műemléket vettek be a programba. A kulturális minisztérium nyilvántartása szerint Kolozsváron 363 műemléképület van, ebből 43 A kategóriás, vagyis a nemzeti örökség része. Megtudtuk: a program keretében nagyszebeni mintára többnyelvű ismertető táblát helyeznek el minden műemléken, s a felirat három – román, angol és francia – nyelven lesz olvasható.


A Szabadság azon kérdésére, hogy miért nem kerül fel a megnevezés magyarul is, Sorin Apostu polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: a magyar nem nemzetközi nyelv. A városvezető közölte: a minisztérium erre vonatkozó előírása szerint nemzetközi nyelveken kell feliratozni a román mellett. A választás azért esett a franciára és nem például a németre, mert a román frankofón nép – tette hozzá a polgármester.

Az együttműködés keretében a városháza és a BBTE közösen fog pályázni európai pénzekre a műemlékek restaurálása érdekében, továbbá kiadványokat is szeretnének megjelentetni a turisták számára. Az egyetem a nyilvántartás elkészítéséért és a restaurálás szakmai részéért lesz felelős. A program első részébe bekerült 135 műemlék között is felállítottak egy prioritási listát, bizonyos épületeknek már elkezdődött a felújítása. A legfontosabb műemlékek közé tartozik a Mátyás-szobor, a Szent Mihály-templom, a Kismester/Bob utcai templom, a Bocskai utcai torony stb. Minden munkálatra külön közbeszerzési eljárást írnak ki. Ugyanakkor az illetékesek azt is közölték, hogy három héten belül a városban kicserélik a turista nevezetességeket jelző táblákat többnyelvűekre.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap