label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Kevesebb pénz a megyétől a magyar szervezeteknek

Létrehozva: 2009. április 30. 02:22


A Kolozs Megyei Tanács keddi ülésén döntés született a civil szervezeteknek szánt 500 ezer lej kiosztásáról, az Ifjúsági- és az RMDSZ javaslatára létrehozott Kulturális Alap keretében.


Balázs Bécsi Attila megyei tanácsos, a fórum Oktatási, kulturális, művészeti és egyházi bizottságának elnöke szerint a tanácsi határozatban egyértelműen a politikai és nem a szakmai szempontok érvényesültek. A tanácsos azt is felrója a döntéshozó fórumnak, hogy a gyűlés előtt nem hívták össze az elbíráló bizottságokat, az összeg nagy részét pedig nem civil szervezeteknek, hanem román állami intézményeknek osztották ki.

A tanácsos kifogásolja, hogy a szétosztásnál a PD-L–PSD szövetség a tanácsban betöltött RMDSZ-arány szerint határozta meg a magyar közösségnek szánt támogatást, nem pedig a magyarság Kolozs megyei arányszáma szerint.

Mint a tanácsostól megtudtuk, Fekete Emőke, a megyei tanács alelnökének közbelépésére végül összesen 82 000 lej támogatást kapott a Kolozsvári Református Egyházközség, a Kallós Zoltán Alapítvány, a Claudiopolis Egyesület, a Téka Alapítvány, a Valkai Kulturális Egyesület, a Szentkirályi Polgármesteri Hivatal, a Pro Urbe Szék, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Tectum Egyesület, az Encyclopedia Egyesület, a KMDSZ, MIT, OMDSZ, ODFIE és a Tóvidék Egyesület. Hozzátette: egészen más volt a helyzet 2008-ban, amikor a PD-L rászorult az RMDSZ-es tanácsosok szavazataira: akkor majdnem 30% támogatást sikerült szerezni az összkeretből, szemben a mostani 16 százalékkal.

A tanácsi határozatból kiderül: a magyar szervezeteknek juttatott összesen 82 ezer lejjel szemben például a Babeş–Bolyai Tudományegyetem 40 ezer lejt kapott a kolozsvári Román Egyetem megalakításának 90. évfordulója megünneplésére, 10–10 ezer jutott többek között a Környezetvédelmi Iskolacsoportnak a San Remo-i kreativitási fesztiválon való részvételére, a tordai színháznak a Színházi Világnap alkalmából szervezett rendezvényeire, de kisebb-nagyobb összegek jutottak a civil szférának szánt keretből különböző polgármesteri hivatalok és városi tanácsok projektjeire.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap