label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kitekinto

« Vissza a főoldalra


Bolívia: vizsgálat merénylet-ügyben

Balázs Péter: „A történet mozaikjai nem illenek össze”
Létrehozva: 2009. április 22. 04:14


Balázs Péter új magyar külügyminiszter első sajtóértekezletét tartotta tegnap
Balázs Péter új magyar külügyminiszter első sajtóértekezletét tartotta tegnap
Bolíviában parlamenti bizottság vizsgálja ki az állambiztonsági erők múlt csütörtöki fellépését, amelyben életét vesztette három állítólagos terrorista: a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa Flores, a román állampolgár Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer. Magyarország kész segíteni a román félnek a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításában – mondta Balázs Péter magyar külügyminiszter. Magyarosi holttestéért már jelentkeztek, az viszont nem világos, hogy Magyarországra, vagy Erdélybe szállítják. Hétfőn házkutatást tartottak Rózsa Flores Eduardo szurdokpüspöki házánál, ahol állítólag lőfegyvereket foglaltak le.


A bolíviai sajtó keddi közlése szerint a bevándorlási hivatal Santa Cruz-i kerületi igazgatója kijelentette, hogy Rózsa „illegális formában” lépett be az országba. A hatóságok korábbi közlése szerint Rózsa Flores saját nevére szóló, és más személyi dokumentumokkal is rendelkezett. Dionisio Rivas igazgató elmondta, hogy az ügyészség felkérésére keresik az elhunytak és az elfogottak határátlépésének a nyomát, de a másik négy személyről (azaz Rózsán kívül az ügy másik négy érintettjéről) nem találtak adatot az informatikai rendszerben. Nem zárta ki, hogy hamis igazolványokat használtak.

Magyarország segít Magyarosi holttestének hazaszállításában

Magyarország kész segíteni a román félnek a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításában – mondta Balázs Péter magyar külügyminiszter kedden, Budapesten, első miniszteri sajtóértekezletén. „A holttest hazaszállításának ügyében együttműködünk a román nagykövetséggel, ami egészen odáig elmegy, hogy még azt is felajánlottuk, esetleg mi lebonyolítjuk a hazahozatalt, ha ők ezt kérik” – mondta Balázs Péter.

A tárcavezető arról is beszélt, semmi nem támasztja alá, hogy a csütörtökön lelőtt, illetve az őrizetbe vett emberek merényletre készültek volna a bolíviai elnök ellen. A külügyminiszter elmondta: a magyar szervek még mindig nem kaptak „elegendő információt” a bolíviai hatóságoktól. Magyarország most már követeli a tájékoztatást – fűzte hozzá. Balázs szerint rendkívül összetett és rendkívül bonyolult ügyről van szó. A médiában sokkal több információ forog, mint a hivatalos csatornákon. A történet mozaikjai pedig nem illenek össze – mutatott rá. „Nem látom bizonyító erejű jeleit annak, hogy ezek az emberek, akiket részben legyilkolt egy kommandó éjszaka, részben letartóztattak, valóban az elnök elleni merényletre készültek volna” – hangsúlyozta a miniszter.

„Nem látjuk pontosan, mennyiben használták őket eszköznek, mennyiben voltak céljai esetleges bolíviai belpolitikai manővereknek” – mondta Balázs Péter hétfőn Budapesten az MTI-nek. Hozzátette: a kérdés igen sokrétű, s mivel az elnök személyéről van szó, „többféle változat is elképzelhető”.

Időzben jelentkeztek a bolíviai kommandós akcióban meggyilkolt román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestéért, és két ügyvéd megindította a hazaszállításhoz szükséges eljárást – jelentette kedden az El Deber című bolíviai újság internetes kiadásában. A Santa Cruz-i San Juan de Dios kórház halottasházában lévő holttestet hétfőn kérték ki. A jelentésből nem derül ki, hogy pontosan kik jelentkeztek a tetemért, és az sem, hogy Romániába vagy Magyarországra szállítják a holttestet.

Románia limai nagykövetsége (amely Bolíviával is foglalkozik) április 18-án már felvilágosítást kért a bolíviai hatóságoktól az esemény körülményeiről. Eddig azonban még nem érkezett hivatalos válasz a bolíviai hatóságoktól – áll a közleményről szóló hírben.

Házkutatás Rózsa Flores magyarországi házában

Házkutatást tartott a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Rózsa Flores Eduardo szurdokpüspöki házánál; bejelentés érkezett ugyanis arról, hogy lőfegyverek, robbanóanyagok vannak a házban. A hírügynökség úgy tudja, a rendőrség lőfegyvereket foglalt le. Az ORFK információi szerint a férfi Magyarországon nem volt büntetve.

A rendőrséghez egyelőre nem érkezett megkeresés a bolíviai hatóságoktól; az ORFK még múlt héten tájékoztatást kért a bolíviai rendőrségtől az Interpolon keresztül, és jelezte, hogy ha megkeresés érkezik a dél-amerikai ország hatóságától, akkor a jogszabályi kereteken belül a magyar rendőrség együttműködik.

Szászvári Linda, a férfi barátnője hétfőn az MTI-nek azt mondta: Rózsa Flores Eduardo 2004-ben vette meg a szurdokpüspöki házat. Katona volt, aki gyűjtötte a katonai tárgyakat, relikviákat, töltényhüvelyeket és késeket is. „Ezért hiszik azt, hogy itt fegyverarzenál van” – tette hozzá.

A csütörtöki bolíviai rajtaütésben lelőtt férfi gyűjtött emellett rendszám- és utcanévtáblákat, de még a házfelügyelő fellelhetőségét is jelzi egy tábla az udvaron. Szászvári Linda cáfolta azokat a híreket, miszerint kedvese a ház udvarán tartott lőgyakorlatokat. Azzal a hírrel, felvétellel kapcsolatban, hogy Rózsa Flores Eduardo Gyurcsány Ferenc arcképére lövöldözött, Szászvári Linda elmondta, a férfi a délszláv háborúból hozta haza a szétlőtt autóajtót, a Gyurcsány-fejet pedig, amit egy tüntetésen használtak, ajándékba kapta. Ebből a kettőből készült a „kompozíció”, erre azonban nem lőtt – fűzte hozzá.

A szurdokpüspöki ház barna vaskapuján nagy, fehér betűs felirat áll: „Mondjon le!!!”. Mellette a betonon mécsesek égnek.

A román külügyminisztérium konzuli ügyekkel foglalkozó főosztálya kapcsolatban áll a Bolíviában meggyilkolt Magyarosi Árpád Magyarországon élő családtagjaival, és keresi a lehetőséget a holttest hazaszállítására – olvasható a román külügyminisztérium közleményében. A Hotnews hírügynökség által ismertetett dokumentumban nem szerepel az áldozat neve, csak annyi olvasható: a román külügyi tárca megkapta a hivatalos megerősítést arról, hogy a múlt héten végrehajtott művelet során megölt egyik személy román állampolgárságú.

Tóásó Tatabányán tanított

A Bolíviában terrorizmus vádjával letartóztatott Tóásó Előd korábban Tatabányán, a Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola tanára volt, informatikát oktatott – írta keddi számában a 24 Óra.

Az iskolában elmondták, Tóásó Elődnek megvolt a tanításhoz szükséges képesítése és erkölcsi bizonyítványával se volt probléma. Nem viselkedett szélsőségesen. Távozása után egy bankba ment dolgozni, onnantól kezdve nem tartották vele a kapcsolatot.

Volt diákjai rendes embernek tartották, aki első ránézésre zárkózott embernek tűnt, de nagyon emberségesen tanított – írta a lap.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap