label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Háttér

Alacsony részvételre számítanak az EP-választásokon
Létrehozva: 2009. április 16. 02:19

Sz.K.

Băsescu hűséges pártját, a Demokrata-Liberális Pártot (PD-L) maga Băsescu kergeti vesztébe – hangzik el egyre gyakrabban a sötét jóslat. Köztudott: Elena Băsescu függetlenkénti indulása az europarlamenti választásokon alaposan megosztja nem csak a PD-L támogatóinak körét, hanem magát a pártot is.


Az aláírásgyűjtésnél valahogy feloldódott ez a tudathasadásos helyzet, a helyi szervezetek számára ugyanis nem jelentett különösebb megerőltetést, hogy előbb a pártlistára, majd Elena javára is megszerezzék a szükséges mennyiségű támogató aláírást. Azt viszont többen is furcsálták, hogy Băsescu elnök egykori tanácsadója-bizalmasa, Elena Udrea turisztikai miniszter, a PD-L ügyvezető titkára logisztikai segítséget ajánlott a kampányra készülő fiatal hölgynek. Nemrég pedig bejelentette: Elena Băsescu nemcsak irodájára, hanem voksára is számíthat.

A PD-L vezérkara meglehetősen sztoikusan tűri a helyzetet. Gheorghe Flutur alelnök magánvéleményként csak annyit mondott: mindenkinek elsősorban „a saját szekerét kellene tolnia”. Amikor viszont Theodor Stolojant, a demokrata-liberális EP-listavezetőt kérték, kommentálja Udrea kijelentését, az elhárította a választ: „Erre már válaszolt Flutur úr, mit képzelnek, hogy itt mindenki csak úgy dobálózik a véleményével?!” –, hangzott el.

Udrea beismerte: tudatában van annak, hogy Elena Băsescu több szavazatot is elvisz a PD-L-től, ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, miszerint a fiatal jelölt elsősorban a nonkonformista ifjúság köréből számíthat támogatókra. Olyanok adják tehát majd rá voksukat, akik különben nem mennének el valamelyik ismert pártra szavazni.

Hogy Elena Băsescunak jó esélye van a mandátum megszerzésére, azt az INSOMAR közvéleménykutatása is visszaigazolja, amely 6 százalékos támogatottságot jósol neki. A felmérés szerint a Nagy-Románia Párt (PRM) eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt, a PRM-lista első két helyezettje, Corneliu Vadim Tudor és Gigi Becali pedig biztos befutónak számít. (Az áldozat szerepében tetszelgő Becalinak az előzetes letartóztatás a jelek szerint nemhogy csökkenti, hanem növeli támogatottságát.) Elemzők szerint valóban nem zárható ki, hogy a PRM, amely ősszel kiszorult a parlamentből, bekerüljön az EP-be. Ha erre sor kerül, az csakis e két személy összefogásának tulajdonítható – vélik.

Ami a pártlisták esélyeit illeti: a PD-L a szavazatok 33 százalékára számíthat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 31 százalékra, a Nemzeti-Liberális Párt (PNL) 15 százalékra, az RMDSZ pedig 7 százalékra.

Június 7-én 320 jelölt küzd majd a Romániának jutó 33 mandátumért. Ebből kettő – Elena Băsescu és Pavel Abraham – független, a többi a különböző pártok listáján indul. A PSD és a PD-L listáit tapasztalt, jónevű politikusok vezetik: Adrian Severin, illetve Theodor Stolojan. A PNL a parlamenti választások egyik nagy vesztesével, Norica Nicolai exszenátorral „indít”. A PSD és a PD-L 15–15 helyre, a PNL 8 helyre számít. Elemzők szerint az RMDSZ megszerzi a 3 mandátumot, és azt sem tartják kizártnak, hogy a visszaosztásból egy negyedik is „becsússzon”.

Az unió országaiban végzett felmérések arra utalnak: az idei europarlamenti választásokon rekord méretű, akár 66 százalékos távolmaradásra is számítani lehet. Ehhez mérhető arány csak 1979-ben volt, amikor először rendeztek EP-választásokat – derül ki az Európai Bizottság felméréséből. A legpasszívabb Lengyelország, ahol a megkérdezettek alig 17 százaléka mondta biztosra, hogy elmegy szavazni. Romániában 34 százalék ez az arány, Magyarországon 27 százalék. A legtöbben Görögországban (62 százalék) és Írországban (61 százalék) jelezték részvételi szándékunkat.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap