label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Búcsú Roth Endrétől

Létrehozva: 2009. március 09. 00:29

SZILÁGYI JÚLIA

Temesváron született, Aradon nőtt fel, Kolozsvár temeti. Itt teljesedett ki az élet és a mű. Itt volt diák, itt lett egyetemi tanár, családapa. Már túl a nyolcvanon is folytatta, nemzetközi fórumokon is, fáradhatatlanul tudományos tevékenységét.


Még nincs egy éve, hogy Németországban szociológiai szakkonferencián tartott előadásával öregbítette szülőföldje tudományos hírnevét. Nemzedékében azon kevesek közé tartozott, akiken nem lépett túl az idő a maga drámai változásaival. Roth Endre nem tagadta le és nem tagadta meg, amit tanult és tanított, hanem újragondolta életét, munkáját. Kritikailag felülvizsgálta, mi érvényes, mi nem az. Számára a tanítás, a kutatás nem véglegessé merevített állításokról szólt, hanem szakadatlan keresésről. Nemes kíváncsisággal figyelte a világot, a benne végbemenő folyamatokat, tanulmányozta és értelmezte őket. Gyakran aggódott miattuk. Utolsó látogatásomon, két héttel halála előtt, német és angol nyelvű új könyveket mutatott, és magyarázott lelkesen; továbbgondolásra késztették távoli kartársak gondolatai, megviselt fizikumát meghazudtoló lendülettel osztotta meg velem ezt az örömöt, és azt remélte, „ha minden jól megy”, még mások, kollegák, diákok is részesülhetnek benne...

Nem volt szakbarbár. Az irodalmárok felkapták a fejüket, amikor a szociológus Roth Endre Shakespeare-könyvét olvasták. És nem kerülte meg a kényes témákat: amikor eszmetörténészként felvetette a társadalmak sorsát eldöntő kérdést: nacionalizmus vagy demokratizmus? – a szűkebb szakma és egy tágabb közvélemény figyelt fel rá, és nem mindenki örvendett az elkötelezett tudós válaszának. Tanulmányt írt a kilencvenes években végzett erdélyi magyar szociológiai kutatásról. Darmstadtban közölték előadását a romániai romakérdésről. Kutatta a modernitást, és nem papolt a multikulturalizmusról, hanem gyakorolta: öt nyelven olvasott, magyarul, románul, németül tanította és publikálta, és nem csak itthon, amit maga írt, nem mások fordították.

Utolsó tudományos-állampolgári cselekedete, a már nagybeteg Roth Ende tévéinterjúja 2008 késő őszén hangzott el: egy bátor elme üzenete a kortársaknak. Tekintsük szellemi végrendeletnek. A tudomány itt az emberi méltóságot és a lelkiismeretet szólítja meg.

Emlékét szívünkben megőrizzük. Nyugodjék békében.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap