label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Felszentelték Böcskei László püspököt

Létrehozva: 2009. március 09. 00:14

FODOR GYÖRGY

Amint azt a Szabadságban már annak idején olvashatták, XVI. Benedek pápa tavaly december 23-án, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspökévé nevezte ki Böcskei László prelátust, kanonokot és temesvári általános püspöki helynököt. A püspökszentelésre március 7-én, szombaton délelőtt 10 órakor, a gyönyörű nagyváradi székesegyházban került sor, az Erdély minden részéből érkező több mint kétezer ember jelenlétében.


A felemelő szertartást a szentelendő eddigi főpásztora, Roos Márton temesvári megyéspüspök végezte, társszentelő, dr. Robu Ioan bukaresti érsek és metropolita, valamint Bábel Balázs kalocsai érsek–metropolita volt.

A jelölt bemutatása után Őexcellenciája Msgr. Francisco-Javier Lozano érsek, apostoli nuncius felolvasta és felmutatta a pápai kinevezési okmányt, majd az evangélium után kezdetét vette a püspökszentelés, melynek bevezetőjeként a fő celebráns így imádkozott: „Te jól ismered a szíveket, Atyánk. E szolgádat te választottad ki a püspöki tisztségre; add meg neki, hogy pásztorként vezesse szent nyájadat, és fedhetetlen főpapként ténykedjen színed előtt, éjjel-nappal szolgálva téged, hogy fölséged lankadatlanul engesztelje bűneink miatt.”

Mialatt elhangzott a Mindenszentek litániája, a felszentelendő teljes önátadása kifejezéseként a földre borult. Következett a kézrátétel, ami a lelki hatalom közlésének kifejezése, s a szentelő püspök után minden jelenlévő – hazai és külföldi – püspök rátette a kezét a szentelendő fejére. Majd egy nyitott evangéliumos könyvet tartottak Böcskei László feje fölé. Küldetése az evangélium hirdetése, ezért mintegy betakarták az evangéliumos könyvvel.
Ezután Roos Márton püspök krizmával megkente az új főpásztor fejét, átnyújtotta neki az evangéliumos könyvet, és átadta a főpapi jelvényeket: felhúzta ujjára a gyűrűt, és fejére helyezte a püspöki, süveget.

Megható beszédet mondott Tempfli József nyugalmazott főpásztor, akitől az új megyés püspök átvette a pásztorbotot, azt követően pedig elfoglalta helyét a püspöki székben. A jelenlévő püspökök békecsókkal köszöntötték Böcskei Lászlót – a legfiatalabb római katolikus püspököt (43 éves) –, ezzel kifejezve, hogy örömmel fogadták be őt a püspöki kollégiumba. Ezt követően a nagyváradi egyházmegye papsága köszöntötte sorrendben a 82-ik főpásztort, 1103-tól napjainkig pedig a hatodik László nevet viselő püspököt.

Böcskei László megyés püspököt a szertartás illetve a szentmise befejezésével köszöntötte Robu Ioan bukaresti érsek-metropolita, a Romániai Püspökök Konferenciájának elnöke, Tőkés László királyhágómelléki református püspök, EP-képviselő, Fodor József általános püspöki helynök, pápai prelátus, apátkanonok, valamint Nagyvárad ortodox püspöke. Az egyházi elöljárók beszédét követően Teodor Paleologu kulturális és vallásügyi miniszter fejezte ki jókívánságait a kormány nevében, hangsúlyozva Nagyvárad multikulturalitásának értékét. A város polgármestere a római katolikus vallású lakosság önszervező és helységgazdagító szerepét emelte ki. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy Böcskei László, elődjéhez hasonlóan, sikeresen irányítja híveit.
Az ünnepi eseményen jelen volt Füzes Oszkár, a Magyar Köztársaság nagykövete, Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul, a Romániába kinevezett diplomáciai testület több tagja, Vasile Blaga regionális fejlesztési és lakásügyi miniszter és Bihar megye prefektusa.

A felemelő, nagy jelentőségű ünnepség egyik fénypontját a székesegyház Szent László ének- és zenekarának a liturgiában való színvonalas részvétele jelentette.

Befejezésként valamennyien egy szívvel-lélekkel imádkoztunk: „Istenünk, minden hívő pásztora és gondviselője, tekints kegyesen szolgádra, László püspökre, akit a Nagyváradi Egyházmegye főpásztorává tettél: kérünk, add meg neki, hogy szóval és jó példával használni tudjon azoknak, akiket kormányoz, és így a rábízott nyájjal együtt ő is eljusson az örök életre. Ámen.” (www.erdon.ro)


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap