label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Szamitastechnika

« Vissza a főoldalra


CeBIT 2009 – a számok által beárnyékolt derűlátás

(Helyszíni tudósítás)
Létrehozva: 2009. március 06. 00:14

KISS OLIVÉR

Állítólag a Fujitsu-Siemens „zérowatt PC”-je alvó állapotban semmit sem fogyaszt... (Fotó: CeBIT)
Állítólag a Fujitsu-Siemens „zérowatt PC”-je alvó állapotban semmit sem fogyaszt... (Fotó: CeBIT)
A kiállítók és látogatók, a bérelt kiállítási felület, a képviselt országok számát és a bérelt kiállítási felületet, valamint sok más mutatót illetően jelentős hanyatlás tapasztalható az idei számítástechnikai és távközlési világkiállításon, a CeBIT-en. Csütörtökön a Hannoverben évente szervezett vásár szervezői (adatok közlése nélkül) derűlátóan nyilatkoztak ugyan a vásár első napjairól, de az imént említett területeken „a válságnak megfelelő” számokra derült napfény: 25 vagy akár 50 százalékos csökkenés. Ezeken Kalifornia, az idei partnerország kormányzója, Arnold Schwarzenegger sem segíthetett, aki az első napokban jelen volt a CeBIT-en. Azok a romániai cégek viszont, amelyek voltak elég bátrak ahhoz, hogy ínséges időkben is képviseltessék magukat, valóban optimisták. Vajon miért?


– Nagyon jó a vásár első néhány napja, meg vagyunk elégedve a számokkal, a kiállítók és látogatók szintjén egyaránt pozitív a hangulat. Nincsenek ugyan rekordot döntő számok, de a világgazdasági válság körülményei között nem érhettünk el jobb eredményt – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Ernts Raue, a szervező cég, a Deutsche Messe AG vezetőtanácsának elnöke. Hozzátette: innovációs megoldásokkal próbálták vonzani a kiállítókat és látogatókat egyaránt– újdonságnak számít például a WebCiety. A neologizmus a world wide web (internet) és a society (társadalom) szavak összetétele. Lényegében arról van szó, hogy a szociológiai értelemben vett „hagyományos” társadalom mellett egyre inkább megjelenik és elterjed az internetes társadalom. A WebCiety keretén belül a cégek a virtuális társadalom számára vagy annak működését elősegítő szoftvereket mutattak be. Ezek az alkalmazások a blogoktól, a kapcsolattartást és adattárolást jelentősen megkönnyítő programoktól, az e-commerce (virtuális kereskedelem) típusú szoftverekig terjednek. Ugyanakkor a CeBIT keretén belül nemzetközi blogger találkozóra került sor. Az új típusú kommunikációs és megnyilvánulási forma leghíresebb németországi képviselőjét páldául, arra kérték fel, blogján népszerűsítse a világkiállítást. – Ezáltal egy teljesen más, a számítástechnika, a virtuális társadalom és az új kommunikációs eszközök által élénk érdeklődő réteget szólítunk meg – fogalmazott a Deutche Messe AG vezetőtanácsának az elnöke.

Raue derűlátását beárnyékolják a számok: nem hivatalos adatok szerint a kiállítási felület felére csökkent, mintegy ezerrel kevesebb cég jött el, mint a tavaly. Annak ellenére, hogy az eddigi szokástól eltérően a szervezők nem hozták nyilvánosságra az első napok látogatási adatait, megtudtuk: sokkal kevesebb érdeklődő volt jelen a CeBIT-en. Ezzel szemben a szervezők azt állítják, idén változott a kiállítók és látogatók arculata. Kevesebben jöttek ugyan, de mindenki pontosan meghatározott céllal érkezett. – Pontosan tudják, kit, hol kell keresni – jelentette ki Ernst Raue. Újságírók és elemzők egyaránt feltűnőnek tartják, hogy az szervezők nem szolgáltattak pontos adatokat a látogatók számára vonatkozóan.

Az idei CeBIT más típusú jellegét mutatja az is, hogy az adatok szerint március 3–8. időszakban az előző évekhez képest sokkal több döntéshozó jött el. Ők is tudják, állítják a szakemberek, hogy válság idején komolyabb erőfeszítésre van szükség új ügyfelek elérésére. – Ilyenkor mindenki beveti a nagyágyúkat. Ha ők sem képesek előmozdítani a helyzetet, akkor valóban mindennek vége – mondta egy szakember.

Érdekes megjegyezni, hogy a németországi számítástechnikai és távközlési (IT&C) cégek körében az elmúlt hónapokban végzett felmérés szerint 55 százalékuk már igen, míg 45 százalékuk viszont még nem érzi a válság hatásait. Az itteni vállalatok elsősorban a banki szektornak dolgoznának annak érdekében, hogy túléljék a krízist. Ilyen szempontból második helyen az egészségügyi szolgáltatásokat biztosító cégek, illetve a közszféra helyezkedik el.

A Szabadság arra volt kíváncsi, a németországi IT&C iparágat rendkívül jól ismerő August-Wilhelm Scheer, a BITCOM (a németországi IT egyesület) elnöke mit gondol, a mostani válság a 2000-es évek elején bekövetkezett, úgynevezett .com krach-nál súlyosabb vagy sem. A világszinten elismerésnek örvendő szakember szerint a mostani válság sokkal rosszabb, mint a korábbi .com krach. – Most nem csak egy iparágat érint a krízis. Akkor csak mi voltunk a szenvedő alanyok, most viszont mindenki megsínyli. A hegyoldalon lefele induló hógolyóhoz hasonlítanám a mostani helyzetet. A golyó még csak most indult el, még várni kell, mire eléri a völgyet. Amikor viszont ott lesz, hatalmas károkra számíthatunk – fogalmazott.

Hozzátette: az IT&C ipar nem igényel kormánytámogatást. – Nem kérjük a kormányt, adjon pénzt arra, hogy a polgárok lecseréljék számítógépeiket vagy szoftverüket. Fel kell találnunk magunkat – összegzett.

A romániai standon levő cégek érzik igazán a válság pozitív hatását. Lévén, hogy a nyugat-európai cégek kénytelenek drasztikusan csökkenteni a költségeket, sokkal élénkebb az érdeklődés az outsourcing-ot vállaló kelet-európai vállalatok iránt. – Idén körülbelül az ötszörösére nőtt a célirányos érdeklődők száma – mondja Brem Walter, a kolozsvári Codespring képvielője. Hozzátette: míg tavaly egy hét alatt 5 komoly üzleti célú partnerrel tárgyalt, idén egy nap alatt érdeklődtek ugyanennyien. – Ilyen értelemben számunkra pozitív a válság. Örvendek, hogy eljöttünk, és új ügyfeleket kutattunk fel – tette hozzá Brem Walter.

A vásáron rengeteg érdekes terméket mutattak be a cégek. Ilyen vonatkozásban a Green IT csarnok mutatkozott legizgalmasabbnak. Az ATP kaliforniai cég memóriakártyái és USB-kulcsai például kukoricából készülnek, pontosabban egy olyan, természetesen úton lebomló anyagból, amely ennek a terménynek az erjesztése révén készül. Az ezeknek az újrahasznosítható eszközöknek értékesítéséből eredő bevételek egy része faültetési tervek pénzelésére szolgál majd.

Ugyanakkor a német Simple Feature cég „megértő vekkere” a nehéz ébredést teszi egy kicsit kevésbé nehézzé: figyeli az alvó álmát, lélegzésének ritmusát, hogy akkor szólaljon meg, amikor a tulajdonos álma a legkevésbé mély – legalábbis a beállított időponthoz képest legfeljebb 30 perces időhatáron belül...

***

A szerző részvételét a CeBIT szervezője (Deutsche Messe AG), valamint a kolozsvári Evoline Kft. és a Pronovo Kft. támogatta.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap