label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Kevésbé pályakezdő fiatal költő a Bulgakovban

Létrehozva: 2009. február 04. 03:22

FERENCZ ZSOLT

Váradi Nagy Pál
Váradi Nagy Pál
A pályakezdők közül egyre kevésbé pályakezdőnek, a kötetnélküli szerzők sorában pedig legkevésbé kötetnélkülinek nevezte Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője Váradi Nagy Pál költőt, a Látó szépirodalmi folyóirat debüt nívódíjasát hétfőn este a Bulgakov Irodalmi Kávéházban. A Bretter György Irodalmi Kör e heti meghívottja a nagyváradi születésű fiatal irodalmár, a Másnapos Irodalmi Kör (MIK) megalapítója és szerkesztője, illetve az Echinox folyóirat magyar oldalainak társszerkesztője volt.


Váradi Nagy Pál alkotói tevékenységét Balázs Imre József ismertette. A jelenleg 23 éves költőnek 2008-ban két, fiatal szerzők írásait tartalmazó antológiában jelentek meg versei és novellái: egyrészt a budapesti Palatinus Kiadó Használati utasításában, másrészt pedig a Korunk Kiadó által megjelentetett A meghajlás művészete című kötetben, jelenleg pedig Urbia elnevezésű könyvének kiadására vár – mondta Balázs Imre József. Hozzátette: Váradi tavaly a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának magyar–finn szakán szerzett diplomát. Váradi versei ez idáig Erdély különböző pontjain jelentek meg, de a kecskeméti székhelyű Forrás szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóiratban is publikált már – tudtuk meg. A Korunk főszerkesztője szerint a fiatal szerző által írt, kifejezetten viccekre épülő novellákról nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy ugyanattól az alkotótól származnak, amelynek pozitívuma lehet szerinte akár a jó értelemben vett profizmus. Ezektől az alkotásoktól jócskán eltérnek az Urbia-történetek, amelyekben nem a pillanatnyi humor, hanem az össze nem illő dolgok egymás mellé való helyezése a lényeg, kiegészítve az Italo Calvino Láthatatlan városok című regényében is megjelenő mitikus szemléletmóddal. – Leginkább nem a szépirodalom, hanem a napi sajtó inspirált ezen alkotások megírására, hiszen napjainkban változatos, ugyanakkor furcsa dolgokról olvashatunk az újságokban – fejtette ki zárásként Váradi Nagy Pál, a Lakótárs macabre és a Kétarcú Jána című novelláinak felolvasását követően.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap