label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Most akkor kire szavazzunk?

Létrehozva: 2009. január 27. 02:36


Emil Boc miniszterelnökké való előléptetése nyomán újabb választások elé néz Kolozsvár lakossága: néhány nap múlva, február 1-jén rajtol a választási kampány, 15-én pedig ismét urnák elé járulnak a választópolgárok, hogy megválasszák Kolozsvár új vezetőjét, a kormányfő utódját. Mostanra a választásokon induló polgármesterjelöltek neve is bizonyossá vált: a jelölések benyújtásának határideje tegnap éjfélkor járt le. Ez idáig tehát a pártoknak így vagy úgy, de dönteniük kellett, hogyan viszonyulnak az új helyzethez, indítanak-e vagy sem polgármesterjelöltet, és ha igen, akkor kit.


Következésképpen a kolozsvári magyarság politikai érdekképviseleti szervezeteinek is állást kellett foglalniuk, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az elkövetkező időszakban mi történik a kolozsvári magyarsággal, meg tudja-e őrizni azokat a pozíciókat, amelyekre az elmúlt időszakban szert tett, illetve hogyan tud majd a jövőben is érvényt szereznie a közösség érdekeinek. A világhálón, a sajtóban és lakossági fórumon zajló hosszabb vita után számos pro és kontra érvet sorakoztattak fel a hozzászólók: sokféle vélemény, meglátás hangzott el, számos pozitív, illetve negatív vetülete a kérdésnek. Tény, hogy az adott helyzetben nehéz igazán okosnak lenni, és olyan megoldást találni, amely minden szempontból megfeleljen, mindenkinek jó legyen, s főként annak negatív hatásait a kolozsvári magyarság ne érezze meg.

A korábbihoz képest teljesen új helyzet állt elő azáltal, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) Kolozs megyei szervezete végül úgy döntött: Gergely Balázs kolozsvári elnök személyében saját polgármester-jelöltet indít az időközi polgármesterválasztásokon. Mint ismeretes, a megbeszélésre meghívták az RMDSZ megyei képviselőit is, akik felsorakoztatták mindazokat az észérveket, amelyek miatt a szövetség úgy határozott: nem nevez be a versenybe. Az MPP nem zárta ki viszont annak a lehetőségét, hogy amennyiben az RMDSZ mégis meggondolja magát, akkor visszalépnek a szövetség jelöltjének javára. Közben megszületett az RMDSZ végleges határozata is: nincs visszakozás, marad minden úgy, ahogyan azt korábban eldöntötték.

Az MPP mindenképpen nyertesként kerül ki ebből az időközi választási hajrából: a polgári párt számára politikai szempontból egyértelműen pozitív hozadéka lesz annak, hogy önálló jelöltet indítanak. Hiszen ezáltal megerősödik a szervezet, nagyobb legitimitást nyer, a kéthetes kampány alatt pedig „felépít” egy embert, akit a jövőben bármikor bevethet szükség esetén. Nem beszélve arról, hogy ez a júniusi EP-választásokon újabb európai parlamenti mandátumért síkra szálló Tőkés Lászlónak is kiváló alkalmat szolgáltat az előkampányolásra. Az MPP a szóban forgó döntés meghozatalakor egyrészt azzal érvelt: a felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a kolozsvári magyarság többsége elvárja, hogy legyen polgármesterjelölt. Másrészt: csupán egyszer fordult elő 1989 után, hogy a magyar közösség nem indított saját polgármesterjelöltet a választásokon Kolozsváron. Véleményük szerint nincs másról szó, mint egyszerű elvi kérdésről: a kincses város magyar lakossága felad-e vagy megtart egy olyan jogot, amellyel az eddigiek során élt. Ha ugyanis a politikai elit nem tesz eleget a közösség igényének, akkor ezt a választók könnyen úgy értelmezhetik, hogy cserbenhagyták őket.

A kérdés újraelemzésekor az RMDSZ-nek egyáltalán nem volt könnyű dolga, hiszen azzal, hogy az MPP önálló jelöltet indított, kényszerhelyzetbe hozta a szövetséget. Amennyiben felülbírálják korábbi döntésüket, és saját jelölttel rukkolnak elő, akkor a helyhatósági választások után megkötött politikai alkuk kerülnek veszélybe, illetve azok a pozíciók, amelyeket tavaly júniusban sikerült megszerezni. És hát ismerjük el, a kolozsvári magyarságnak egyáltalán nem jönne jól, ha a közösség elesne az alpolgármesteri, a megyei tanácsosi alelnöki és egyéb állami hivatalokba betöltött tisztségektől. Nem elsősorban személyekről, egyéni ambíciókról, funkciókról van szó, hanem azokról a lehetőségekről, amelyek ezen tisztségek betöltése által a magyarság érdekeit szolgálhatják. Ugyanakkor pedig nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a PSD vad keselyűként várja azt a pillanatot, amikor lecsaphat azokra a pozíciókra, amelyekre évek óta ki van éhezve. Csupán ok és ürügy kell ahhoz, hogy ez bekövetkezzen… Persze, kevés a garancia arra, hogy a demokrata-liberálisok betartják ígéretüket, és fenntartják az RMDSZ-el megkötött egyezséget. Másrészt pedig azáltal, hogy az RMDSZ nem indít jelöltet, az a veszély is fennáll, hogy a közösség mindezt úgy értelmezi: a szövetség képviselői beadták a derekukat, személyes érdekeiket, illetve pozícióikat tartották elsősorban szem előtt, és ez a szervezet számára komoly presztízsveszteséget jelenthet.

A fő kérdés viszont most az – és amit a magyar választók már elkezdtek feltenni –: február 15-én kire nyomják a pecsétet, a PD-L vagy az MPP jelöltjére? Sorin Apostura vagy Gergely Balázsra? Meglehetősen szkizofrén, tudathasadásos állapot állt elő, hiszen egyaránt furán hangzana, ha az RMDSZ azt tanácsolná választóinak, szavazzanak az MPP jelöltjére, de az is, ha Apostu támogatására buzdítaná őket. Egy biztos: nem jelent megoldást az, hogy a választók ne éljenek szavazati jogukkal, és ne menjenek el szavazni. Marad még egy változat, mármint az, hogy az emberek lelkiismeretére bízzák a döntést.

Talán az ideális, utópisztikus (?) megoldás ebben a helyzetben az lett volna, ha az RMDSZ-nek és az MPP-nek sikerül hallgatólagos megegyezést kötni, és a közösség érdekében kihasználni a két magyar politikai alakulat létét. Mármint a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon…

 


Hozzászólások


HUmus - 27/01/2009 10:02
KIre szavazzunk?
Egy biztos ez a szavazás jó lessz arra úgy az Mpp-nek mind az Rmdsz-nek,hogy felmérje szavazotáborát és esetleges latens szavazótáborát...ÉS esetleg jól jöhet persze a szavazatok kimenetele a tekintetben,hogy a a magyar pártok esetleg végre közösen és valoszerüen nem csak látszolagosan a magyarok érdekét képviselik.
Egy alternativa jelzéseként lessz mért kimozdulnom a házból....

Andras - 27/01/2009 11:49
Az MPP most nem a kolozsvári magyarok érdekét nézi, hanem a magáét. Mit számít, ha magyar képviselőink kiesnek a döntéshozásból és szlovákiai típusú "élményekben" lesz részünk!? Az nekik a fontos, hogy ismertebbé tehetik magukat, bezsebelhetnek néhány olyan szavazatot is, ami nem az MPP politikájának szól, hanem a magyar nevű jelöltnek. Ezzel a részben "lopott" tőkével majd lehet követelőzni. S ezért a piti előnyért az MPP vezetésének semmi sem drága.

kesztió - 27/01/2009 11:49
Rosszallás ide vagy oda, az etnikai szavazás, valamint a választási kampányba csomagolt arculatépítés, illetve ingyenreklám az RMDSZ találmánya, így magára vessen, ha riválisa ilyen szépen lenyúlta tőle.

Bővebbet erről a Szabadtér blogon:
http://szabadter.wordpress.com/2009/01/27
/meltatlan-tanitvany/

Sziszifusz - 27/01/2009 13:44
Andrásnak, Nem értem a logikád. Mit tett a románság Marosvásárhelyen? Nem etnikai szavazással győzött a gerinctelen Florea? Hol független volt, hol parasztpárti, most meg liberális-demokrata. Kolozsváron a magyar jelöltre kell szavazni. Az RMDSZ most csak veszíthet, ha Gergely ellen kampányol. Lehull a lepel, s az rmdsz király meztelen, avagy a pénz és a pozició érdekli őket. Amióta Kónya nincs, a politikai fair play is a múlté (lásd a Romania libera cikket, hogy 57 volt képviselő fejenként havi 50 millió régi lejt kap munkanélküli segély címként, s ketten nem kértek, az egyik Kónya volt, a másik egy liberális-demokrata exképviselő).

Moderálva

Donogán Péter - 27/01/2009 13:48
(1) Ennek a helyi választásnak már van két vesztese a PRM és az RMDSZ, nyilvánvaló különböző okokból, de nem vesznek részt a megmérettetésen. Sajnálatos, hogy egy kategóriába kerültünk. Az RMDSZ ezzel a döntésével bekerült a 22-es csapdájába, mert a kampány alatt csak a legrosszabbat mondhatja – tagságunk lelkiismeretére bízom a szavazás gyakorlását – más szóval a juhász nem tereli többé nyáját. Kolozsváron a „terelés” leépülése több más ok mellett akkor gyorsult fel, mikor a kerületek munkájának rendszeressége alább hagyott, mostanra pedig a 11 körzetből egyről-egyről évente egyszer-kétszer lehet hallani valamit. Megszűnt a tagsággal való közvetlen kapcsolat, amit nem helyettesít egy szűk körű vezetőség időszakos megnyilvánulásai. A tagság részvétele a szervezet életében nem megoldott, és a célokkal csak mint általános fogalmakkal találkozik a médiákban. Ilyen politikával értelemszerűen csak ellenlábasát erősíti.

Péter - 27/01/2009 15:21
Én arra fogok szavazni aki a kolozsváriak érdekeit tartja szem előtt. Aki kultúrházat épít, aki fölülvizsgája az összevissza építési engedélyeket, aki törődik a gyalogosokkal és megjavítatja a járdákat, feljárókat építtet a babkocsik és tolószékek számára. Ezek kéne legyenek a szempontok a szavazásnál nem pedig az, hogy ki milyen nemzetiségű!

A PDL az elmúlt években alaposan lejáratta magát, semmiképpen sem szavaznék rájuk, még ha azt is igérnék, hogy lekerülnek a Funári korszak uszító táblái és a főteret végre rendbeszednék. Egyszerűen nem hiszek nekik többet.

A Szabadság egy 2008-as cikkében (sajnos most nem találom) Boc arra a kérdésre, hogy miért nincs még helyreállítva a Főtér azt válaszolta, hogy Funár a hibás. Volt pofája (bocs, de ez itt a találó kifejezés) négy év polgármesterkedés után Funárt hibáztatni! És ezeket támogassam a szavazatommal?! ...Sajnos nem csak a kolozsvári magyarsággal járatják a bolondját, hanem mindenkivel, aki ebben a városban létezni szeretne.

Donogán Péter - 27/01/2009 16:31
(2)Az már csak helyi sajátosság, hogy lehet két győztes is: Sorin Apostu és Gergely Balázs. Az első, - győztes már az első fordulóban, ha nincs RMDSZ-es jelölt, mármint László Attila szerint, mert a magyar szavazatok is besegítenek. A PDL pedig betartja ígéretét és maradnak a magyar tisztségviselők. Majd meglátjuk, kinek lesz igaza (helyi szinten) – Markó Bélának: "a Demokrata-Liberális Párt gyakorlatilag albérleti szerződést ajánlott az RMDSZ-nek, amely nem is biztosított volna kormányzati jelenlétet, csupán egyfajta együttműködést, ez pedig politikai és erkölcsi szempontból sem volt elfogadható". Ez nem érvényes Kolozsvárra, itt szükséges a kompromisszum minden áron. A másik győztes Gergely Balázs, mert ő párthívei szavazata mellé még begyűjtheti a tájba simuló politikát ellenzők szavazatait is. Ezt lehet nevezni kolozsvári útnak a megosztottság felé. Ha már nem tudunk „focizni”, hozzuk magunkra az ellenfelet, mert akkor legalább lesz játék.

Firkasz - 27/01/2009 18:36
Egyet nem értek. L.A.úgy nyilatkozott, hogy volt egy bizonyos felmérés, ahol kiderült, hogy magyar jelöltnek nincs esélye, mivel Sorin magasan vezet. Akkor milyen adut akar kijátszani az RMDSZ? Nem számít, hogy nem állít jelöltet, hiszen állítólag így is nyerésre áll. Péternek köszönet, az én torkomon sem fogják Apostut lenyomni. És ezzel még nagyon sokan így vannak!

Firkasz - 28/01/2009 09:38
Primarul interimar Sorin Apostu a declarat pentru ZIUA de CLUJ că nu agreează venirea arhitectului Szabolcs Guttman (fostul arhitect -şef al Sibiului) la Primăria Cluj-Napoca. Guttman şi-a anunţat intenţia de a prelua funcţia de arhitect- şef al municipiului acum mai bine de şase luni. însă administraţia locală a evitat până acum să scoată la concurs postul rămas liber în urma demisiei lui Adrian Iancu din urmă cu trei ani. Guttman beneficiază de susţinerea viceprimarului Laszlo Attila (UDMR), dar PDL are alte planuri.
Ennyit a bizalomról!

Szabolcs - 28/01/2009 23:45
Február 15-én van miért szavazni mennem, de nem fogom támogatni Apostut, akinek semmi köze a városhoz, Funar telepitette ide, hanem a kolozsvári születésű magyar jelöltet fogom támogatni. Ha a magyarok mind elmennek szavazni és nem jövevényre szavaznak, első fordulóban lehet befutó jelöltunk.
László Attila feladta, mert tavaly is gyengén szerepelt, a mozdony kevesebbet kapott, mint a tanácsosok, én helyette rég lemondtam volna a megyei elnöki székről, de ő nem, egy fizetés a városházáról, egy a megyei RMDSZ-től és máris európai színvonalon tud élni, mit számít a 60000 kincses városban élö magyar+a megyében élők, a két szék a megyei tanács alelnöki +a kincses város alpolgármesteri székért a kolozsvári magyarok lelkét is eladná Apostunak. Miért veszített közel 20000 szavazatot a Kolozs megyei RMDSZ lista nyolc év alatt? Mert eltávolódtak a magyaroktól és csak a saját érdekeik mindenek felett. Hol rendeztek tavaly elöválasztást az RMDSZ-esek?
Moderálva

Sziszifusz - 29/01/2009 13:34
Szabolcsnak. Igazad van a szavazást illetően, meg a kolozsvári RMDSZ területvesztésének témájában is. Kénytelen vagyok azonban LA-t megvédeni, pedig egyáltalán nem kedvelem, sőt. Ő nem a megyei elnöki fizetéséből él, hanem vállalkozó. A kolozsvári magyar vállalkozok pénze lőtte a csúcsra, ezért sikerült a nevetséges kampányával elnökké választatnia magát. Ő értékes információkkal szolgálja meg, hogy a székbe segítették. Lemondani nem fog, mi több a legutóbbi választáson azt javasolta, hogy a megyei elnököt négy éves periódusra válasszák. Közben besegítette a városi tanácsba Irsait is, s lassan a gazdagék fogják képviselni a kolozsvári magyarságot. Ettől kezdve nincs miről beszélni.

Laci - 29/01/2009 16:20
Szabolcsnak ajánlom. Az őszi választáskor egy monostori körzet statisztikája. 600 szavazó jelent meg.77 RMDSZ 12,8% -336 PDL 56%-62 PNL 10% -94 PSD 15,66 %.
Az arány általában mindig úgyanaz.
A magyar szavazók száma nem haladja meg a 100-t
Hol van a befutó hely ?
Hol keressük a 20000 magyart ? A határokon túl és a Házsungárdban.

Szabolcs - 29/01/2009 21:49
Sajnálom de egyesek nem olvasták figyelmesen amit irtam. A Kolozs megyei RMDSZ lista veszitett közel 20000 szavazatot 8 év alatt, nem a kincses város RMDSZ-es lista. A Monostoron élő magyarok fele nem élt szavazati jogával és a románok nagyobb arányban szavaztak tavaly. Nem a Monostor a mérvadó, mert azt mindenki tudja, 1910-ben a Monostoron éltek románok a városban, a magyarok nagyobb arányban a központban, a Fellegvár környékén, allomás környékén, Kerekdombon, Bulgária telepen élnek stb.
Lacinak azt ajánlom, ha jó magyar, akkor győzze meg ismeröseit most is, és az europarlamenti választások előtt, hogy menjenek szavazni, mert azért nincs Kolozs megyei szenátora a megyének, mert egyrészt nem volt előválasztás, másrészt nagyon gyenge volt a kampány.
Ami László Attilát illeti, tudtommal kitelepedett, majd nem találta a helyét Magyarországon és visszatelepedett.
Sziszifusz szerinted L.A ingyen dolgozik a Kolozs megyei RMDSZ-nél, karitativ tevékenységet végez? Érdeklődjem meg a munkaügyi hivatalnál?

firkasz - 30/01/2009 12:18
Mi van a Kolozs megyei RMDSZ háta mögött, vagy mi nincs? PL. székház. A PD-L-től nem kaptuk meg a kampányban beígért magyar főépítészt. Kolozsvár bejáratánál valahogy elkallódott a magyar felirat, miközben László Attila többször is kifejtette számtalan interjúban, hogy a magyarság Bocban igaz partnerre talált. Aztán a szervezet csendesen bomlik. Pl. nincs elnökség. Csak László, Csoma, Molnos nyomul, és dönt az egész megye magyarsága nevében. Előválasztás nem volt, annál inkább egy olyan rangsorolásnak nevezett cirkusz, ahol megpróbálták a lojális Csomát "benyomni", hogy ne maradjon egy terület se szabadon. (Nézzék meg a román sajtót , ott elhagzik az is, ami a magyarban tilos). Kétségtelen, hogy a februári választás bukás lesz az RMDSZ számára. Ki vállaljla fel ezt a bukást? Kit vonnak majd felelősségre? És mi lesz velünk, a kivülálló kolozsvári magyarokkal, akiket nem akar meghallgatni az illetékes ...?

firkasz - 30/01/2009 13:06
Miros de revoltă în UDMR

Pentru UDMR, apariţia acestei candidaturi a fost mai mult decât o surpriză neplăcută. Preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, le aminteşte PCM-iştilor că nici ei nu l-au susţinut, în iunie anul trecut, când a candidat la Primărie şi, drept urmare, să nu spere nici Gergely la susţinere din partea UDMR. “Pot conta pe sprijinul nostru exact în aceeaşi măsură în care au sprijinit candidatul nostru la alegerile din vara trecută”, a declarat Laszlo.

Apariţia unui candidat din partea principalului adversar politic al UDMR, pare să fi dat apă la moară unui grup (adunat în jurul deputatului Mate Andras Levente), nemulţumit de modul în care Laszlo conduce organizaţia judeţeană. Deranjaţi de blatul cu PD-L-ul, dar mai cu seamă de decizia neparticipării în alegeri, contestatarii lui Laszlo nu par să mai accepte şi umilinţa de a urmări de pe tuşă o competiţie în care participă PCM. Conform unor surse din interiorul formaţiunii, tot mai multe voci îl acuză pe Laszlo de conducere dicatorială şi urmărire doar a interesului propriu.

Anonymusz - 30/01/2009 14:55
Azoktol az emberektol, akik csak biralni tudjak az RMDSZ-t es Laszlo Attilat, csak annyit kerdeznek, hogy lenne annyi batorsag bennuk, hogy alljanak a helyukbe? Es ha igen, miert nem teszik?
Azert mindenki nagyon eros es okos a gep elott, es hamar kell cseszegetni a masikat, mar csak azert hogy unatkozzatok. Igen, nekik is, minden embernek vannak hibaik, de ha olyan hamar eszre kell vegyetek oket, akkor tegyetek egy kicsit magatokat a helyukbe.Ti hogy ereznetek magatokat, ha az egesz eleteteket azert aldoznatok fel, hogy segitsetek a kolozsvari magyarsagon, a csaladjaitokat alig latnatok, hogy ne is beszeljek pihenesrol, es cserebe csak azt kapnatok, hogy amit csinaltok, senki nem veszi eszre, csak azt, ha valamit hibaztok.
Gondolkodjatok el, es tegyetek magatok a helyukbe. Es utanna beszeljetek.

Zsolt - 30/01/2009 16:30
Tényleg sok gond van az RMDSZ-ben, mint általában a politikai alakulatokban, de ezekkel az elfogult és leegyszerűsítő véleményekkel és megközelítésekkel nem sokra megyünk szerintem. Amúgy ha már ennyire személyeskedésbe ment át a dolog, nagyon meglep, hogy egyesek Konya Hamar Sándort sírják vissza, mások meg Máté Andrásban látják a nagy ellenzékit. Konya volt az egyik leggyengébb képviselő a parlamentben, független civil szervezetek állítják ezt. Miközben egy halom pénzt megkeresett, semmit sem csinált, volt olyan mandátuma, hogy egyszer sem szólalt fel a négy év alatt, és törvénytervezetet sem nyújtott be. Érdemes elolvasni a Puturosul Sandor című cikket, amely az alábbi linken található: http://www.cetateanulclujean.ro/articol.php?id=130
2 Máté Andrásról mit is mondjak, még beszélni sem tud rendesen, azonkívül magyar létére megszavazta a parlamentben, hogy a hóstátiak ne kapják vissza a földjeiket a Palocsay-kertben.

Firkasz - 30/01/2009 17:58
A rangsorolast megelozo penteki napon , felhivott egy illeto, vegyek reszt en is a szavazasban , mert a fiatalok kaptak kb 40 helyet. OK - mondtam neki- Mit kell ott csinalni? Hat megszavazod Csoma Botit! Azt mondtak, most ot kell nyomatni!

firkasz - 30/01/2009 18:07
Engem nem érdekel sem Kónya, sem Máté! Engem az érdekel, hogy miért akarják a torkomon lenyomni Apostut, hogy miért adták el a magyarok szavazatát (ha már Máté, akkor ő volt EGYEDÜL, aki a szavazókat nem terelte a román párt mellé!). Érzelmekre hatni észérvek helyett, nem fogadom el! Baj van a szervezetben és ezt nagyon nehéz realizálni!

szabimari - 30/01/2009 18:28
Te Zsolt! Máté nevét értem, erős háttere van és sokan szeretik. De hogy jön ide Kónya? Ő teljesen visszavonult, vagy nem?

szabimari - 30/01/2009 19:33
Te ZSolt!Eckstein és Máté volt az, aki lobbizott a Palocsay-kert ügyében, hogy ne legyen megjelentetve a törvény! Kolozsváron a városi bizottság, ahol magyarok is vannak, megyei bizottság (ahol Csoma is benne van) döntenek. A kolozsvári ügyeket külön nem tárgyalják Bukarestben, mert a helyi dolgokat helyi szinten oldják meg, nem?

Szabolcs - 30/01/2009 20:23
Anonymusz!

Miért nem vállalod a neved?
Szerintem biztosan vállalná a Kolozs megyei RMDSZ vezetését más is, mint László Attila. Hogy miért nincs sok szabadideje:
mert először alpolgármester, másodszor RMDSZ Kolozs megyei elnöke, harmadszor vállalkozó. Szerintem a három közül bárki megelégedne egy vagy két jövedelemmel, és nem lenne szüksége háromra. Ami a négynyelvü feliratokat illeti, nem lesz belőle semmi, erre sem volt képes a jelenlegi alpolgármester és RMDSZ-elnök. A magyar nyelvű bölcsődék ügyét Herédi Zsolt indítja útjára és az óvódai csoportért szegény szülők kinlódtak, hogy legyen még egy a Monostoron. A Mátyás szobor még mindig be van deszkázva, Apostu legszivesebben elköltöztetné.
Mikor tervezik az RMDSZ vezetők a Kárpátok őre szobrot visszállítani a Deák Ferenc utcába?Szerintem legtöbben nem is tudnak róla, hogy létezett a kincses városban.

Laci - 30/01/2009 23:16
Egyetértek Zsolttal. Kedves SzabiMari! Amennyiben, követted a sajtóban a Palocsay-ügyet, láthattad, hogy miközben a helyi bizottságok jóváhagyták a hóstátiak kérelmét, a parlament megszavazott egy törvényt, (Konyának és Máténak a szavazatával) ami újból létrehozta a kísérleti állomást, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy a helyi bizottságok döntését nem lehetett volna gyakorlatba ültetni, tehát a hóstátiak örökre föld nélkül maradtak volna. Még szerencse, hogy Eckstein el tudta érni, hogy Basescu visszaküldte a parlamentnek a törvényt és nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ez egyedül Eckstein érdeme, Máténak semmi köze hozzá, (csak hát az utóbbi szeret más tollával ékeskedni.) Az ügy még folyamatban van. Mindenesetre nagyon sok hóstátival beszéltem, akik azt mondták, hogy helyi szinten Csoma Botond és Fekete Emőke minden tőlük telhetőt megtettek a Palocsay-ügy érdekében. Nem könnyű dolog, mivel nagyon értékes területekről van szó, és a román állam mindenképpen meg szeretné tartani

Laci - 30/01/2009 23:58
Kedves Firkász! Engem is felhívtak a rangsorolás előtt és megkértek, hogy szavazzak Mátéra. Nyugodj meg, nem csak Csomának, hanem Máténak is lobbiztak, így van ez minden rangsoroláson, folyik a lobbi, ki ennek, ki annak lobbizik. Minden pártban megvannak a csoportosulások. Én egyáltalán nem tartom nagy érdemnek azt, hogy Máté volt az egyetlen, aki úgymond arra buzdított, hogy ne szavazzunk román pártra. A magyar jelöltállítás ezen az időközi választáson egy nagyon bonyolult és komplex kérdés, amit nem érzelmi síkon kellene megközelíteni (amúgy gratulálok Papp Annamáriának a tárgyilagos és mérvadó cikkéhez). Én még sehol nem hallottam, hogy a megyei RMDSZ arra kérte volna a magyar választókat, hogy szavazzanak Apostura, egyelőre nincs RMDSZ-es jelölt és ennyi, ami valószínűleg Apostunak kedvez, de ez még nem jelenti azt, hogy a magyar választóknak feltétlenül rá kellene szavazniuk.

firkasz - 31/01/2009 10:27
Kedves laci!Látom, belső ember vagy, tehát nem ugyanabból a helyzetből tárgyalunk. A magam részéről annyit, hogy ha átnézed a román sajtót, a nyilatkozatokat, akkor átgondolod a fenti állításaidat. Máté kijelentését megkapod a Szabadságban, olvasd át higgadtan, és gyűrd le a haragodat. Ha ennyire nagy az ellenérzeted, akkor ne vitázz! A lojális RMDSZ szavazót verték át, nem a távolmaradókat. Jogos a kétely a PD-L-vel szemben, amikor látjuk, hogy a kampányban beígértek közül semmit nem tartottak be. Nem szavazhatok meg egy románt, amikor van egy magyar név, sőt kettő. Szándékosan akar László veszíteni? Egy román azt kérdezte tőlem, hogy ennyire eladta a magyar szavazatokat Apostunak?(Ismétlem, nézd át a román sajtót!) Minden jót, vigyázz magadra, higgadj le, és üdvözlöm a vezetőséget!

szabimari - 31/01/2009 11:17
Laci, megnyugodtam! Akkor szólók nagyapámnak, hogy Csoma és Fekete hatékony közbejárásának köszönheti, hogy még mindig pereskedik!

Laci - 31/01/2009 12:38
Én az első Laci hozzászóló vagyok (29-01-2009)
Kolozsvári lakos szemszőgéból nézve (magyarként nem tehetem, mert nincsenek meg a feltételek)okoskodom.
IDILIKUS HELYZET. Az első vagy második forduló után magyar polgármester kerül a város élére. Beiktatás. Eskűletétel. Pezsgőbontás. Másnap az első tanácsülés. Az új magyar polgármester, mellete a jelenlegi magyar alpogármester, szenzációs jó javaslatott tesz Kolozsvár érdekében. Leszavazzák. Megyei segítség nulla. Országos segítség mínusz nulla. Ez igy menne 4 éven keresztül, ha bírja addig, s nem mond le előtte. Kolozsvár virágozna, mint FG idején vagy még úgysem. Igazam van? Nincsen? Győzzetek meg

Budai Bela - 31/01/2009 13:25
Elso Lacinak! Szerintem nincs igazad. Idillikus helyzet nem letezik, de ha megis, lasd Szebent, ahol a polgarmester nemet, Klaus Johannis, es megis megszavazzak a roman anyanyelvu allampolgarok is.

Laci - 31/01/2009 21:04
Kedves Firkász! Tele vagy gyanúval és előítélettel. Az, hogy rendelkezem információkkal, nem jelenti azt, hogy belső ember vagyok. Amúgy Gál László a nevem, és teljesen higgadt vagyok és haragos sem vagyok, veled ellentétben, aki állandóan vagdalkozol, osztod az észt, és azt hiszed, hogy az általános igazság birtokában vagy. Szerintem megnyugvásra inkább neked lenne szükséged. Mellesleg, én ezen a választáson biztos nem fogok etnikai alapon szavazni, és feltétlenül magyar jelöltet támogatni. Még nem döntöttem el teljesen, hogy kire fogok szavazni, egyelőre Marius Nicoara tűnik a legkomolyabb és legkiegyensúlyozottabb jelöltnek, és ő már bizonyított is a megyei tanács élén.

Laci - 31/01/2009 21:22
Amint láthattad, azt írtam, hogy az ügy még folyamatban van. Én két nevet említettem, akik nagyon sokat tettek az ügyért, és egyáltalán nem az ő hibájuk, hogy az ügy még nem rendeződött. Sajnos a román állam nagyon rosszindulatúan viszonyul ehhez a kérdéshez. Az előző két név mellett, még feltétlenül meg kell említenem Eckstein Kovács Pétert és Hegedüs Lajos alprefektust, akik ugyancsak nagyon sokat segítettek ezen a téren. Remélem, hogy a hóstátiak ügye hamarosan rendeződik.

Laci - 31/01/2009 21:53
Kedves Budai Béla! Valóban Szeben egy idillikus helyzet, de azért azt gondolom, hogy Kolozsváron merőben más a helyzet, és ennek részben történelmi, részben pedig gazdasági okai vannak. A XIX.-ik századtól kezdve a románok és szászok között sokkal jobb viszony volt, mint a románok és magyarok között. A magyarokkal ellentétben, a románok és szászok között nem léteztek területi viták, amelyek negatívan befolyásolhatták volna a kétoldalú kapcsolatokat. Politikai szempontból a szászok elfogadottsága sokkal nagyobb a románság körében, mint a magyaroké. Ehhez hozzájárul az is, hogy a szebeni románok azt remélték, hogy ha Klaus Johannisra szavaznak, és polgármester lesz belőle, akkor majd felhasználja németországi kapcsolatait a város gazdasági fellendítése érdekében. Kolozsváron a történelmi ellenérzések miatt, amiket csak megtetézett a funari zsigeri és primitív nacionalizmus, egyelőre kevés a valószínűsége annak, hogy a románok jelentős mértékben támogassanak egy magyar jelöltet.

Laci - 31/01/2009 21:58
Kedves Budai Bela! Ez nem az jelenti, hogy ez a helyzet a jövőben nem változhat, amennyiben a mentalitások is módosulnak. Az előzőt meg ezt a hozzászollást is én a második Laci írtam.

Szabolcs - 31/01/2009 22:33
Aki túlzottan dicséri a kolozsvári RMDSZ-t, az érdeklődjön a kincses városban a polgármesteri hivatalnál, a megyei hivatalnál hány % magyar dolgozik, és kiderül hogy 1 és 2%között. Ez a PD-L által igért demokrácia. Ráadásul a Boc vezette kormány menesztette Kovászna megye magyar föispánját (prefect), és aki hisz Bocnak vagy Apostunak, az nagyot fog tévedni a választások után. Hegedüs alispánt is napok kérdése és helyette is máris románt fog kinevezni Boc. A mostani kormány, ahol tudja, eltávolítja a magyarokat és minderre már megesküdött 2004-ben. A szebeni románság nem olyan, mint a kincses városi románság, itt a románok 1/4-e moldvai származásu és a legnagyobb magyargyűlölő románok, akik Fehér megye területéről telepedtek a kincses városba. A PD-L pedig tele van PRM-s volt tagokkal, képviselőkkel. Ilyen párttal nem kéne szövetkezzen a kincses városi RMDSZ. Amíg a Mátyás szobor be van deszkázva és a szobor körüli 500 m távolságban vasoszlopon zászló, addig nem beszélhetünk normális helyzetről.

Sziszifusz - 31/01/2009 22:34
Szabolcsnak: nem, nem ingyen dolgozik, de nem az képezi a jövedelmének fő bevételét.
Firkásznak: amint már írtam, LA-t az Euréka vállalkozói csoportosulás nyomta be az RMDSZ-be és támogatta. A 2004-es választási kampányban az Euréka 50 millió lejjel szállt be. Csoma LA tanácsadója, okos fickó, nélküle LA semmit sem lép. Ő találta ki a Kolozsvár többet ér c. kampányt, amikor Kónyát lenyomták. Anonymusznak: Hogy miért nem indul más is az elnöki posztért? Indultak többen is, de a pénz beszél. Többek közt Vekov is megpróbálta, de LA mindenkinek pénzt ígért. Máskülönben Szolnokon dolgozott a kórházban, de sajnos gyenge teljesítményt nyújtott. Nem bocsátották el, de majdnem, inkább önként lemondott. Laciéknak: Máté milliomos euróban. Egy-egy perén állítása szerint 30-40 ezer eurót keres. Neki a parlamenti hely kell, meg a macák (a bájos Bianka....). Szóval, jól megáldottak a képviselőinkkel. Egyik sem ér öt banit...

Budai Bela - 01/02/2009 10:20
Kedves "masodik" Laszlo! Eszrevetelem "elso" Laszlonak szolt (ugyanis O azt kerte, hogy gyozzek meg). A Te eszreveteleid nagyon is pertinensek, sajnos igy igaz (Feher megye,volt PRM tagok stb). Mindezek ellenere ha magyar polgarmestere lenne Kolozsvarnak (laboratoriumi idealis eset-ahogy fizikabol tanultuk, de nem lehetetlen) es kepes lenne penzt "hozni "kincses varosunkba bizonyos EU-s prodzsektek megpalyazasaval, es mas profitabilis szerzodesek megkotesevel (a jelenlegieknek csak 35000 eurot sikerult "osszekalapalniuk"- ahogy a sajto irja), akkor egeszen biztos, hogy a romansag is megvalasztana. Persze, a megfelelo emberre van szukseg, aki elsosorban perfektul beszel romanul, romanbarat (ezt nagyon sokan elitelik, de lehet nem tudjak, Ben Hur is azert lett romai katona, majd tiszt a romai legioban, hogy megtanuljon ellenuk kuzdeni) akit nem tudnak olyan konnyen kijatszani mert atlat a szitan.

szabimari - 01/02/2009 10:52
Kedves Sziszifusz! Ahogy a neved, álneved is jelzi....Az utolsó bejegyzésed azért már durva. LA-t és a többit kérdőre vonhatjuk, mert ők vannak ott, de hagyjuk ezeket a szegedi, meg macás sztorikat. Különben a disputa színvonalára fogunk jutni!

Anonymusz - 01/02/2009 15:30
A nevem azert Anonymusz, mert munkahelyem nem engedi meg, hogy maskepp nyilatkozzak. Sajnalom. A masik meg az, hogy ez a vita tulsagosan elter mar a cikktol. Nem hiszem, hogy LA a penzt nyomna mindenfele, azert hogy megmaradjon a megye elen. Nem neki van szuksege a megyre, hanem a megyei RMDSZ-nek, es Kolozsvarnak van ra szuksege.
Allaspontom nem valtozik. Egy nagy munkat vegez, melyre szukseg van, es mas embert, aki kepes legyen ezt megcsinalni, nem latok a jelen pillanatban. Vekov szerintem szoban se jon.
Firkasznak pedig csak annyit, hogy mar el sem olvasom a hozzaszolasait, mivel alaptalanok, es semmi ertelmuk, lenyeguk nincs.

szabimari - 01/02/2009 16:11
Kedves fórumozók! Az alapkérdés az volt, hogy kell-e vagy sem polgármester jelölt! Vita legyen, ne primitiv és goromba vádaskodás. Én Lászlót nem tartom jó alpolgármesternek, elnöknek sem. De azért olyan dolgokat nem törölnék az orra alá, ami feltételezés, és nincs bizonyíték. Máté Andrásról amit ír Sziszifusz....egy elmebeteg naplója! nevetséges és logikátlan! tehát maradjanak az eredeti témánál, urak, hölgyek! Én a magam részéről nem kívánok a továbbiakban a szemetelésben részt venni!

Sziszifusz - 01/02/2009 17:31
A nevemmel kapcsolatban mi a baj? A tiéd szabimari, de bárki is lehetsz, megtarthatod diszkréten a személyedet inkognitóban. Senki sem hiszi el, hogy Szabó Mária vagy.

(Moderálva)

firkasz - 01/02/2009 20:04
Első, vagy tudom is én hányadik Lacinak! Gondolom elkíséred Máté képviselőt Bukarestbe és megnézed, hogy mit dolgozik, hogy ennyire merészen állítod, hoy nem lobbizott a Palocsay kérdésben. Más tollával ékeskedés - támaszd alá tényekkel...és akkor elfogadom. Anonymusz -a strucc technika nem megoldás. A probláma attól még létezik.

Szabadság moderátor - 01/02/2009 20:59
Kérjük, hozzászólásaikban maradjanak a témánál, továbbá mellőzzék a személyeskedő bejegyzéseket! Ellenkező esetben kénytelenek vagyunk moderálni a hozzászólásokat.

Megértésüket köszönjük!

Szabolcs - 01/02/2009 21:01
Szerintem azt kell mérlegelni a szavazás elött egy jövevényt vagy egy kincses városban született jelöltre érdemes szavazni és szerintem egyáltalán nem szkizofrén tudathasadásos állapot.Ha Bukarest-be költöznék, sohasem lennek bukaresti hanem egy jövevény.Ami L.A -t illeti gratulálok hogy öngólt rugott, és ahelyett, hogy Csoma B-t vagy mást indított volna, meghagyta a lehetőséget Gergely Balázsnak. Különben L.A tavaly is öngólt rugott, mert ha kiegyezett volna az MPP-vel, lenne 8 magyar tanácsosunk (6R.M.D.SZ és 2 MPP), és akkor nem lehetne a magyarokat kijátszani. Remélhetöleg L.A az egyik tisztségéröl lemond, hogy legyen több szabad ideje, és a mostani választás tanulságából tanulni fog. Egy jó magyarnak fontosabb a közösség érdeke mint egy jól fizetett állás, és ellenzékböl is lehet jól politizálni, sokszor jobban mint a hatalmon. 2000-2004 között függesztették ki a legtöbb magyar nyelvü helységnévtáblát, és akkor az R.M.D.SZ nem volt kormányon. A mostani kormány szerintem a legrosszabb 1996-tól.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap