label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Batsányi-emléktábla Linzben

Létrehozva: 2009. január 07. 04:59

Borzási Péter

Olvasom az újságban, hogy az ausztriai Linz ebben az évben Európa kulturális fővárosa. Talán lesz olyan városbelink, akinek megadatik, hogy meglátogassa, és kár lenne, ha nem tudná, hogy ebben a városban nyoma van annak, hogy 29 évig ott élt Batsányi János. A belváros egyik fő utcájában, a Landstrasse 28 szám alatt két első emeleti ablak között egy márványtábla hirdeti, hogy itt lakott Batsányi János 1816 és 1845 között, feleségével, az osztrák költőnő Baumberg Gabriellával.


Az emléktáblát 1963-ban helyezték az épületre. A német nyelvű táblán magyarul csupán egy idézet van: „A jelen lehet irigy és hálátlan, de a jövő igazságos lesz!”

Batsányi János (1763–1845), a magyar felvilágosodás költője, már 1792-ben összetűzésbe került a hatóságokkal A franciaországi változásokra c. verséért, később a Martinovics-féle összeesküvés kapcsán le is tartóztatják. 1809-ben üdvözli a Bécset elfoglaló Napóleont, akiben a felszabadítót látja, és magyarra fordítja annak kiáltványát a magyar néphez. A békekötés után jobbnak látja, ha Párizsba költözik, ahol Napóleon bukásáig él. Az osztrák hatóságok 1816-ban Linzbe száműzik, ahol haláláig él, eleinte még kapcsolatot tartva az otthonnal, de egyre inkább elzárva a magyar viszonyoktól. 80 éves korában a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választja. 1934-ben hazahozzák hamvait és szülővárosában, Tapolcán újratemetik feleségével együtt. A város azóta méltóan emlékezik egykori szülöttjére emlékművekkel és rendszeres évi rendezvényekkel.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap