label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Nem az RMDSZ, a közösség nyer vagy veszít a vasárnapi választásokon

Interjú Takács Csabával, az RMDSZ kampányfőnökével
Létrehozva: 2008. november 28. 01:43

Sz.K.

„A függetleneknek nincs eszközük, a románoknak pedig nem áll szándékában a mi gondjainkat megoldani”
„A függetleneknek nincs eszközük, a románoknak pedig nem áll szándékában a mi gondjainkat megoldani”


– Szombat hajnaltól kampánycsend, ma az utolsó nap, amikor az egy hónapja tartó korteskedés tapasztalatairól faggathatjuk. Mennyire sikerült az RMDSZ kampánystábjának elérni a kitűzött célokat?

– Az RMDSZ célja, hogy az elkövetkezőkben is erős politikai képviseletet biztosítson az erdélyi magyarság számára, mint ahogyan azt az elmúlt tizennyolc évben tette. A választási kampányban ezért két fontos célt követtünk. Az egyik ismertetni, tudatosítani választóink körében az RMDSZ-nek, mint politikai szereplőnek az erdélyi magyarság érdekében kifejtett munkáját, az elmúlt négy év teljesítményeit, illetve kormányprogramunkat, amely alternatíva nemcsak a magyarság, hanem az ország számára is. Fontos cél volt ugyanakkor a tájékoztatás az új választási törvény nyújtotta lehetőségekről, kockázatokról.

A tapasztalatokról szólva mindenekelőtt azt kell elmondanom, hogy választóink sok helyen, régióban kevés információval rendelkeznek mindarról, amit az RMDSZ az elmúlt években a közösség érdekében tett. A kampány első szakaszában ezért bizonyos értelemben érthetetlenséget váltott ki a választókból az a rengeteg információ, amit rázúdítottunk. Nagy segítségünkre volt a média, amely nemcsak kampányüzenetek szintjén, hanem tevékenységünket konkrét példákkal alátámasztva segítettek a tájékoztatásban. Persze emellett volt helye a kritikának, számonkérésnek is, mind a média, mind pedig választóink részéről. Ez fokozta az érdeklődést, lehetőséget teremtve ugyanakkor a válaszadásra. Persze, mindeközben voltak ellendrukkerek, akik azt indítványozták, hogy az erdélyi magyar ne az RMDSZ-re szavazzon. A választóknak azonban tudniuk kell: azok a mandátumok, amelyektől elesik az RMDSZ, román pártokhoz vándorolnak át.

Remélem, ott, ahol ilyen gondok voltak, sikerült pótolni a kommunikációs hiányosságokat, ami nem volt könnyű feladat az alig harmincnapos kampány alatt, ez elsősorban a Székelyföldön jelentett problémát. Ennek okát abban látom, hogy a két székely megyében az RMDSZ-listán megválasztott tisztségviselők gyakran saját érdemeiknek tüntetik fel a megvalósításokat, elfelejtve, hogy ezek az eredmények nem születhettek volna meg, ha nincs mögötte egy erős RMDSZ-es kormánycsapat és parlamenti képviselet összehangolt munkája. Szórványban például az óvodás gyermekek is tudják, hogy az a sportpálya, szabadidőközpont, ahol játszanak, elsősorban Borbély Laci bácsi közbenjárásának köszönhető, Gyergyóban alig ismerik az RMDSZ-es miniszterek, államtitkárok nevét. Nemhogy nem hallottak róluk, de eszükbe se jut, hogy az RMDSZ-nek esetleg valami köze lehet ahhoz, hogy fűtött iskolában tanulhatnak, hogy korszerű kórházi vizsgálatért nem kell Marosvásárhelyre utazni stb. Ezért mindenekelőtt azokat a helyi RMDSZ-es tisztségviselőket terheli a felelősség, akik politikai ellenfeleink lejárató kampányától tartva fogták vissza minden, a szövetségre nézve kedvező információ kommunikálását. Ilyen környezetben nehéz volt megfordítani az alig egyhónapos kampány alatt a hangulatot. Megtettük, hiszen el kell tudni mondani az ottaniak számára is, hogy annak a szervezetnek, amelyik az elmúlt 18 év alatt tudott változtatni az erdélyi magyarság sorsán, ott a helye az önkormányzatokban, a parlamentben, a kormányban, ahol a közösségünkre nézve is fontos döntések születnek. A tiszta, világos beszéd, a kölcsönös egymásra figyelés feltétele a bizalomnak. Ez folyamatos törődést igényel, lehet, hogy az egyéni választókerület megoldást jelent erre is. Mondanék egy egyszerű kolozsvári példát: a helyi tanácsosok kezdeményezték, és keményen lobbiztak annak érdekében, hogy ingyenes buszbérlet járjon a nyugdíjasoknak. A polgármester erre gyorsan bejelenti, hogy a tanács határozatot hozott erről, és élvezi a sikert. Hány kolozsvári nyugdíjast lehet meggyőzni utólag arról, hogy ez az RMDSZ-es tanácsosok érdeme?

– Milyen üzenetet fogalmazott meg az RMDSZ az etnikumközi környezetben, a Székelyföldön, a Kárpátokon túl, és – miért ne – a diaszpórában élő magyarok felé?

– Az erdélyi magyar közösség, amelyhez az RMDSZ szólni kíván, nagyon tagolt, nemcsak földrajzi értelemben. Ezért fordulhat elő, hogy bizonyos rétegekből egyesek átszavaznak olyan román pártokra, amelyek az őket leginkább foglalkoztató kérdésekre „szabott” programot hirdetnek. Az RMDSZ egyszerre igyekszik megszólítani a szórványban és a Székelyföldön élő magyarokat, a rendszerváltás veszteseit, illetve az egyre erősödő középréteget, a falusi környezetben, illetve a városon élőket stb. Fontosnak tartottuk, hogy az etnikumközi környezetben kétnyelvű plakátok, szórólapok segítségével is megszólítsuk a román választókat és nem utolsósorban a vegyes házasságban élőket. Jelöltjeinken keresztül sikerült az üzenetet lebontani, árnyalni, erre az egyéni választókerületes rendszer nagyon alkalmasnak bizonyult. Jelöltjeink nemcsak általános politikai üzeneteket, programokat mutattak be az országos kampány keretében, hanem helyi szintre, helyi gondokra lebontva, közvetlenül megszólítva a választót. Remélem, ha jelöltjeink bejutnak a parlamentbe, a kampány során kialakult kapcsolat még szorosabbá válik, ez ugyanis a legjobb eszköz a mozgósításra. Mindent összevetve, úgy érzem, jelöltjeinknek, kampánystábunk eredményes munkát végzett.

– Felmérték-e már, mennyibe került ez a kampány?

– Nem összesítettük még, ez csak a kampány lezárását követően történhet meg. Annyit azonban elmondhatok: a jelöltek egyéni kampánykiadásai nagyobbak voltak, mint máskor, az RMDSZ-nek sok pénze ugyanis nem volt. Nem tudtuk felvenni a versenyt a sokkal tehetősebb román pártokkal sem óriásplakátok, sem a horribilis összegekbe kerülő választási klippek terén. Köszönettel tartozunk mind a magyar, mind a román közszolgálati médiának, amely a törvény által megszabott keretek között korrekten ismertette elküldött kampányanyagainkat, a választási műsorokban jelöltjeinket szerepeltette.

A feltételek tehát többé-kevésbé biztosítva voltak, vasárnap el fog dőlni, hogy milyen sikerrel jártunk. Hogy milyen politikai érettségről tesz tanúságot a romániai magyarság, mennyire tartja fontosnak a parlamenti képviselet biztosítását a következő négy évben is. Hogy felismerték-e a választók: nem a szövetség jelöltjeinek sikeréről vagy kudarcáról van szó, hanem az erdélyi magyar közösségéről. Nem az RMDSZ nyer vagy veszít, hanem iskoláink, egyházaink, vállalkozóink nyernek vagy veszítenek attól függően, hogy az RMDSZ milyen eredményt ér el a vasárnapi parlamenti választások alkalmával.

Nehéz gazdasági helyzetet jósolnak a következő évekre, még nagyobb szükség van tehát az összefogásra. Ilyen helyzetben a szélsőséges hangok rendszerint felerősödnek, még fontosabb tehát, hogy ott legyünk, ahol meg tudjuk védeni magyar közösségünket. A függetleneknek nincs eszközük, a románoknak pedig nem áll szándékában a mi gondjainkat megoldani. Az RMDSZ elsősorban az erdélyi magyarok érdekképviseletét vállalta fel, ugyanakkor fontos tényező a román demokrácia számára, hiszen olyan folyamatokat tud elősegíteni vagy gátolni, amelyek ma a magyaroknak árthatnak, holnap viszont mindenki számára károsak lehetnek.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap