label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Egy életmű grafikákban

Takács Gábor kiállítása a Művészeti Múzeumban
Létrehozva: 2008. november 27. 01:18

POTOZKY LÁSZLÓ

Takács Gábor grafika-kiállításának ad otthont a Művészeti Múzeum november 25. és december 11. között. A kedd esti megnyitón a művész alkotásait Livia Drăgoi, a múzeum igazgatója, Viorica Guy Marica művészettörténész és Józsa István esztéta mutatta be és elemezte.


Elsőnek az igazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: a kiállított képeket jó pár évtizedes alkotómunka eredményéből válogatták össze, és fontos, hogy minél több ilyen, egy szerző életművét bemutató kiállítás kerüljön megszervezésre.

Ezt követően Viorica Guy Marica szólalt fel. Elmondása szerint Takács Gábor a grafikát, mint eszközt használja saját lelki világának kivetítésére, alkotásaiban egyedi stílusban nyilvánulnak meg érzelmei. Művei egyszerűek, erős fény-árnyék kontraszton alapulnak, színvilágukban a fekete-fehér kombináció részesül előnyben, csak kevés alkotás tartalmaz más színeket. A művész élete során a világ több pontján megfordult, képeinek egy része az utazásai során látott tájakat, Kolozsvár, Peking, Izrael, Róma, és más városok épületeit és emlékműveit örökítik meg. Takács számos kulturális-közéleti személyiség (Kós Károly, Márton Áron, Kányádi Sándor, Sütő András) portréját is elkészítette, emellett munkásságának jelentős részét képezik Nichita Stănescu, Szilágyi Domokos és más irodalmárok műveihez készített illusztrációk.

Takács Gábor nem diplomás képzőművész, de olyan nagynevű alkotóktól tanult, mint Barcsay Jenő és Szabó Béla festőművészek. Technikailag tökéletes alkotásain „a meditáció szintjére emelt csendes szemléletet láthatjuk” – jegyezte meg Józsa István esztéta. Elmondása szerint a művész „teljes mértékben szakember”, mesterien választja ki alkotásainak fókuszpontját, ábrázolás-szögét, valósítja meg színvilágát és árnyékolását. Képzőművészeti tevékenysége mellett szakirodalommal és kiállítás-szervezéssel is foglalkozik, ezek által jelentős résztvevője az erdélyi kulturális életnek.

Ezután a művész köszöntötte a jelenlévőket, majd meghívott mindenkit a múzeum egy másik termébe hegedűjátékkal kísért pohárköszöntőjére.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap