label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Csak rajtunk múlik

Létrehozva: 2008. november 26. 01:20

TIBORI SZABÓ ZOLTÁN

A vasárnapi választásokon leadott szavazatok képviselői és szenátori mandátumokra váltása meglehetősen nehézkés számítási rendszer szerint történik. Persze, azonnal mandátumot nyernek azok a jelöltek, akik az adott választási körzetben a voksok abszolút többségét megkapják, a többiek esetében azonban a dolgok bonyolódnak. Ott már számításba jön az, hogy az adott jelölt hányadik helyen végzett a körzetében, hogy pártja az adott megyében hány szavazatot kapott, és hogy azokból a megyei visszaosztás nyomán pártját hány mandátum illeti. Az így megkapott mandátumok elosztásából visszamaradt szavazattöredékeket pedig országos kosárba gyűjtik és osztják majd vissza, szintén az adott párt által elért eredmények függvényében.


Ezért hangsúlyozták a kampány során a jelöltek és az RMDSZ kampánystábjának tagjai is, hogy a szövetségre, azaz „a tulipánra” leadott valamennyi szavazat számít, s hogy a saját körzetünkben – a számunkra esetleg kevésbé szimpatikus – RMDSZ-jelöltre leadott voksunk jelentős mértékben hozzásegítheti a mandátumhoz való jutáshoz egy másik körzetben azt a jelöltet, aki nekünk kedves.

Felvethetjük, persze, a kérdést: miért olyan fontos, hogy az RMDSZ minél több képviselőt és szenátort juttasson be ez alkalommal is a törvényhozásba, hiszen mára a dolgok nagyjából eldőltek, Románia a NATO és az EU tagja, útját pedig ez mindenképpen meghatározza.

A válasz azonban erre a kérdésre egyértelmű: mert minél nagyobb súllyal rendelkezik a magyar képviselet Bukarestben, annál nagyobb az esélye arra, hogy javunkra befolyásolja az ott meghozott döntéseket. Döntéseket pedig Bukarestben naponta hoznak: milyen közösségek kapjanak pénzt útépítésre, gázbevezetésre, templomrestaurálásra, iskolatatarozásra, kórház-korszerűsítésre és így tovább. Ezek a döntések tehát szinte valamennyi közösségünket érintik, senkinek sem lehet tehát mindegy, hogy a magyar képviselet képes lesz-e hallattatni a hangját, megfelelő irányba terelni e döntéseket, vagy pedig nem.

Ha hihetünk az egymás után közzétett felméréseknek, közvélemény-kutatásoknak, látnunk kell, hogy ezek nagyjából egyforma, 34–36 százalékos esélyt jósolnak a két szembenálló alakulatnak, a Szociáldemokrata Pártnak és a Demokrata-Liberális Pártnak, 16–20 százalékot a Nemzeti Liberális Pártnak, és 5–6 százalékot az RMDSZ-nek, miközben azt valószínűsítik, hogy a többi párt nem éri el a parlamentbe jutási küszöböt.

Ez esetben viszont még fontosabb, hogy minél nagyobb súllyal ott legyünk a parlamentben, hiszen már nem mi leszünk annak a bizonyos hatalmi mérlegnek a nyelve, hanem a liberálisok. Valójában ők döntik majd el, hogy kivel fognak össze, Mircea Geoană szociáldemokratáival vagy pedig Emil Boc demokrata-liberálisaival. Mindkét esetben körülbelül 60 százalékos parlamenti többségre számíthatnak, ami egyben azt jelenti, hogy az RMDSZ-re ezúttal már nem lesz égetően szükségük a stabil kormányzáshoz.

Azért van még egy lehetőségünk: ha nagyobb arányban járulunk az urnákhoz, mint a román pártok szavazói, akár számarányunk dupláját is elérhetjük azzal, ami a visszaosztásból majd ránk esik. Van rá precedens is, a Felvidéken a legutóbbi ottani választásokon ez történt. És ha ez itt is bekövetkezik, mert ezt szavazatainkkal lehetővé tesszük, a súlyunk jelentősen növekedhet, amivel pedig egész közösségünk nyerhet. Csak rajtunk múlik, hogy vasárnap ott leszünk-e az urnáknál, és az egyébként számunkra valóban jó RMDSZ-programot felvállaló jelöltekre voksolunk.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap