label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Megkezdődött a parlamenti választási kampány

Eckstein-Kovács Péter a „kőkemény ajánlat”
Létrehozva: 2008. november 01. 02:23

P.A.M.

Az RMDSZ szenátorjelöltje negyedik mandátumáért száll síkra (ROHONYI D. IVÁN)
Az RMDSZ szenátorjelöltje negyedik mandátumáért száll síkra (ROHONYI D. IVÁN)
Csütörtökről péntekre virradóan megkezdődött a választási kampány, a politikai pártok a rendszerváltás óta most először nem listás, hanem választókörzetes rendszerben mérkőznek meg a szavazók bizalmának elnyeréséért. Harminc napon keresztül – november 29-én reggel 7 óráig – próbálkozhatnak azzal, hogy különböző fórumokon megnyerjék maguknak az állampolgárokat. A politikai erőknek most nehezebb dolguk van, mint bármikor ezelőtt, hiszen az új szabályok értelmében most egyéni szavazókörzetekben kell birokra kelniük egymással, egyénileg is teljesíteniük kell a meggyőzési „hajszában”, ha a parlament padsoraiba akarnak kerülni.
Tegnap indította kampányát Eckstein-Kovács Péter szenátorjelölt is, aki immár negyedik szenátori mandátumáért száll síkra a november 30-i parlamenti választásokon.


Kőkemény ajánlat, építhetünk rá – Eckstein-Kovács Péter szenátorjelölt jelszava a pénteken hivatalosan is megkezdődött választási kampányban. Az RMDSZ Kolozs megyei szenátorjelöltje nyílt, pozitív és törvényes keretekbe illeszkedő választási kampányt ígért tegnapi kampányindító sajtótájékoztatóján, amelyet ezúttal a Györgyfalvi negyedben – azaz választókörzetében – tartott. „Immár negyedik szenátori mandátumomért szállok síkra, úgy érzem, eddigi munkám során nem ámítottam senkit, közvetlen, egyenes és őszinte voltam” – mondta Eckstein-Kovács, hangsúlyozva: a továbbiakban is „építeni” lehet rá. Elmondása szerint – eddigi pályafutása tapasztalataiból – négy területet tart kiemelten fontosnak az elkövetkező mandátumban: az igazságügyi reform és a korrupció elleni harc, a restitució és a tulajdonvédelem, a környezetvédelem, valamint az emberi jogok és esélyegyenlőség kérdését.

Elmondta: ismeri választókörzetének problémáját, ezek nagyjából azonosak: rendezni kell a forgalmat, növelni kell a zöldterületek számát, javítani kell a köztisztaságon, megoldásokat kell találni a lakásproblémára, szabályozni kell a metropolisz-övezeteket érintő kérdéseket. A Kolozs megyei szenátorjelölt egyfajta „híd” szeretne lenni a helyi önkormányzat – amellyel különben az elmúlt években nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítania – és a törvényhozás között. Továbbra is szoros viszonyt kíván fenntartani a kolozsvári választópolgárokkal, ennek érdekében körzetében több szenátori irodát is kíván nyitni, illetve minél „emberközelibb” kampányt szeretne folytatni. Emlékeztetett arra, hogy nyolc évvel ezelőtt, amikor Gheorghe Funarral szemben polgármesterjelöltként indult a helyhatósági választásokon, autóbusszal járta a várost. „Most nem busszal, hanem biciklivel fogom ezt megtenni” – mondta a politikus.

Eckstein-Kovács Péter ugyanakkor közös tévéműsorokba hívta fő ellenfeleit, a demokrata-liberális párti Şerban Rădulescut és a liberális Lucia Morariut. „Ezúttal nem mondok le Şerban Rădulescu javára” – jegyezte meg az RMDSZ szenátorjelöltje, emlékeztetve a 2000-es helyhatósági választásokra. Hangsúlyozta továbbá: az RMDSZ be fog jutni a parlamentbe, és ismét kormányzati tényező lesz.


Az országot 452 választási körzetre osztották (315 a képviselőké, 137 a szenátoroké), a pártok ezek mindegyikében egy jelöltet indítanak majd. Az országos választási iroda adatai szerint összesen 2965 jelölt regisztráltatta magát, ebből 2070 a képviselői, 895 pedig a szenátori helyekért indul harcba.
A jelöltek többsége hat párt, illetve pártszövetség színeiben száll ringbe, ezek: az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt alkotta szövetség, az ugyancsak ellenzékben helyet foglaló (Traian Băsescu államfő támogatását élvező) Demokrata-Liberális Párt, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt, az RMDSZ, a Nagy-Románia Párt, valamint a Gigi Becali futballmágnás vezette Új Generáció Kereszténydemokrata Párt.
A kampánykezdet küszöbén több felmérés is napvilágot látott az esélyeket illetően. A CCSB közvélemény-kutató intézet október 25. és 27. közötti állapotot tükröző adatai szerint például a biztos választók körében a szociáldemokraták vezetnek 37 százalékkal, a PD-L a második helyet foglalja el 35 százalékkal, a Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök által vezetett PNL 18 százalékkal a harmadik helyre sorolódik. Az RMDSZ e felmérés szerint 6, a PRM 3, a PNG-CD pedig 2 százalékra számíthat.


 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap