label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Muvelodes

« Vissza a főoldalra


Az újra átélt csoda

Létrehozva: 2008. október 25. 02:45

N.-H. D.

Nina Panieva-Sebesi és Ágoston András újra elbűvölte a közönséget
Nina Panieva-Sebesi és Ágoston András újra elbűvölte a közönséget
Annak idején városunk zenei életének kimagasló eseményei közé tartoztak Ágoston András hegedűművész és Nina Panieva-Sebesi zongoraművész kamaraestjei: két kiváló művészegyéniség mindannyiszor tökéletes előadásmódjában gyönyörködhettek a kamarazene rajongói. „A Romániai Magyar Zenetársaság a hajdanvolt kamarazeneesték emlékét nyolc CD-lemezen örökítteti meg: e két, páratlan tehetségű előadóművész interpretálásában az összes Beethoven és Mozart hegedű-zongora szonáta hallható lesz” –, tudtuk meg. Demény Attila zeneszerzőnek, a zenetársaság elnökének meleg hangú köszöntőjéből, amelyet Laskay Adrienne nyugalmazott karnagy fordított le román nyelvre. Ezt követően felvételről Beethoven: Tavasz című hegedű-zongoraszonátájának első tétele csendült fel az Ágoston–Panieva duó előadásában. Ritkán hallható tökély: az első hangtól az utolsóig. Még fel sem ocsúdhattunk a rácsodálkozásból, s a törékeny testalkatú zongoraművész lassan a zongorához ült, miközben Ágoston András kezébe vette a hegedűt, és játszani kezdtek: Mozart Esz-dúr szonátájának két tételét adták elő. Nehéz szavakba önteni azt a katartikus érzést, amely mindenkit áthatott. Nem is lehet. Vagy talán nem is kell? Hiszen akik ott voltak, és újra átélték az elveszettnek hitt csodát, a hosszan ható élmény benyomásával távoztak.


Arról, hogyan született meg az ötlet, hogy kiadják az Ágoston–Panieva duó archív felvételeit, Demény Attilát, az RMZT elnökét kérdeztük. „Tudjuk, manapság rengeteg CD-t adnak ki, forgalmaznak. Ami a zenetársaság jelenlegi kiadványát, a Panieva–Ágoston szonáta-páros Mozart és Beethoven előadást illeti, néhány előzményről illene beszámolnom. Akkoriban, amikor Sebesiné Nina Panieva, ez a gyönyörű, arisztokratikus vonásokkal megáldott asszony Kolozsvárra érkezett, majd elkezdett hangversenyezni, mindenki kérdezte: ki ez, honnan jött ez a nő, aki ilyen istenien zongorázik! Igen, valóban a hölgy Neuhausnál, a híres Moszkvai Konzervatórium professzoránál végezte el az ’aspiranturát’, az ottani doktorátus legmagasabb fokozatát. Tehát egy igazi, nagy zongoraiskola leszármazottja és tradícióinak hiteles és személyes közvetítője. Véletlen vagy a kivételes szerencse, hogy Ágoston András, a kiváló hegedűművész is akkoriban a kolozsvári konzervatóriumban tanított, aki szintén egy rendkívül híres, a Zsurka Péter hegedű-iskolájának leszármazottja és hiteles közvetítője. Nagy szerencsénkre ez a két kiváló művész egymásra talált, és legalább egy évtizedig a lehető legkiválóbb kamara-előadásokkal kényeztetett el bennünket. Tündéri tanulság volt, ahogy két kiváló muzsikus, mindegyik a maga komoly, hiteles tradícióival egyszerűen letettek eléd valamit, mindenféle erőlködés nélkül és máris ott volt a csoda. Nos, a két remek művész találkozásának az eredménye rengeteg személyes élmény, elragadtatás, visszaemlékezés, de sajnos csak egy bakelitlemez maradt meg az Electrecord lemezkiadó gondozásában. Ezért gondoltuk, hogy az itt-ott még meglévő felvételeket összegyűjtjük, digitalizáljuk, mastereljük és DEMO-CD-ként, tehát nem kereskedelmi céllal korlátozott példányszámban népszerűsítjük. A digitalizált anyag kb. nyolc CD terjedelmű. Ez az RMZT ’archive recordings’ első CD-je. Támogatónk a Communitas Alapítvány és az EMKE volt” nyilatkozta Demény Attila, az – RMZT elnöke.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap