label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Nincs RMDSZ–EMNT megállapodás

Létrehozva: 2008. augusztus 28. 04:33

B. T.

Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke
Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke
Megállapodás nélkül zárultak az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) között az elmúlt hetekben lezajlott tárgyalások arról, hogy a két szervezet közösen vegyen részt az őszi romániai parlamenti választásokon. Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke szerint az RMDSZ nem csupán a Magyar Polgári Párttal (MPP), hanem az EMNT-vel sem akart megállapodni. Ezzel szemben Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke kijelentette: ők nyitottak voltak az egyezségre, amitől azonban az EMNT elzárkózott.


Tegnap Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke, aki egy nyilatkozatot ismertetett. A dokumentumban az EMNT azt veti az RMDSZ szemére, hogy nem akarja a kiegyezést. Szilágyi szerint a tárgyalássorozat jelenlegi fázisában világossá vált, hogy az RMDSZ valójában nem akarta a megegyezést, és az eddig gyakorolt egypárti egyeduralom feltétlen továbbélésében érdekelt. Megállapítja: a jelek szerint az RMDSZ nem csupán az MPP-vel, de az EMNT-vel sem kívánt megegyezni, a tárgyalásokat pedig látszatteremtő kommunikációs gyakorlatnak használta.

Kifejti: az EMNT vezetősége azért vállalta a közvetítést, valamint a tárgyalást, mert abban bízott, hogy az EMNT, az SZNT, az MPP, az EMI, a MIT és az MPE által jelölt, vagy támogatott jelöltek egy remélt nemzeti összefogás esetén parlamenti képviseletet biztosíthatnak azoknak, akiknek a képviseletét már régen nem képes megvalósítani az RMDSZ. Hozzáteszi: ezek után a választások legvalószínűbb forgatókönyve az lehet, hogy az MPP által indított függetlenek több választókerületben megmérkőznek az RMDSZ jelöltjeivel.

A politikus lapunk kérdésére, miszerint ismét a matematikán bukott-e meg a tárgyalás, elmondta: ők olyan csomagról szerettek volna megállapodni, amely elvi kérdéseket tartalmaz. Ebben szerepelt az erdélyi magyar egyeztető kerekasztal létrehozása, az autonómia ügyének közös képviselete, valamint a romániai magyarság egyéb stratégiai fontosságú célkitűzései. A nézetkülönbségek ezen a téren adódtak, és nem azon múlott, hogy az EMNT hány jelölthelyet kap.

Ezzel szemben Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt állítja, hogy az elvi megállapodást rögzítő két dokumentum tartalma tekintetében már egyezségre jutottak tíz nappal ezelőtt, a vitát a helyek okozták. Kelemen szerint az RMDSZ felajánlotta Hargita megyében a Gyergyó-Keresztúr képviselői kerületet, akárcsak a Kovászna megyében szintén biztos befutó helynek számító sepsiszentgyörgyi kerületet. Felkínálták még Marosvásárhely egyik kerületét, ahol a magyarság számaránya 40 százalék fölötti, így ez majdnem befutó helynek tekinthető.

Az RMDSZ a bizonytalan kerületek közül ajánlotta a Kovászna megyei bodzafordulói és a Hargita megyei maroshévízi kerületeket, plusz Máramaros, Kolozs, Szatmár, Brassó, Arad megyében állíthatott volna az EMNT egy képviselőt vagy egy szenátort. Ez azt jelentette volna – magyarázta Kelemen –, hogy a szavazatok visszaosztása során ez utóbbi megyékből bejöhetett volna még egy hely az EMNT-nek. Méltánytalannak és tisztességtelennek tartja, hogy az EMNT csak a biztos helyekből akart részesülni, bizonytalanokat viszont nem akart vállalni. Hozzátette: az EMNT kérte még a kézdivásárhelyi kerületet, de az RMDSZ Kovászna megyében nem adhatott két biztos helyet – mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke. Leszögezte: azért kellett volna ezen a héten megállapodni, mert egyes megyékben már elkezdődtek a rangsorolások, és az elfogadott sorrendet utólag nem tudják felborítani.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap