label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Riport

« Vissza a főoldalra


Százéves a nyárszói parókia

Fatorony az alkotótábor gyümölcse
Létrehozva: 2008. augusztus 12. 03:50

KEREKES EDIT

Tűzvész után, száz éve épült a paplak
Tűzvész után, száz éve épült a paplak
Nyárszó és Sárvásár református közösségének százéves parókiáját ünnepelték vasárnap a helybeliek. A két gyülekezet közös istentiszteletét ezúttal igen találóan a parókia tágas, szemet-lelket gyönyörködtetően gondozott, családias hangulatú udvarán tartották. Az ünnepséggel egyúttal a múlt héten zajlott alkotótábort zárták, amelynek egyik jelentős eredménye a magyarországi Magyar Vár Alapítvány tagjainak téralkotása, az egyelőre névtelen fatorony.


Az ünneplést a helybeli gyerekek énekei nyitották, Kupa Melinda vezényletével. Nyárszón egyébként örömmel jelezték: az idén több keresztelő volt, mint temetés. A virágcsokrokkal díszített pázsiton álló szószékről Ferencz László esperes, körösfői lelkipásztor hirdetett igét, aki néhány évtizeddel ezelőtt a nyárszói parókián látta meg a napvilágot. Az esperes a megérkezésről, hazaérkezésről, az otthon tartalommal-értelemmel való feltöltésének fontosságáról beszélt, szavai a domb mögött alábukó nap diófalombokon megszűrt fényétől teremtett környezetben még mélyrehatóbb jelentéssel telítődtek.

Névre vár a fatorony
101 évvel ezelőtt Nyárszón a fél falu a tűz martalékává vált, akkor a nyárszói és a sárvásári gyülekezetek lelkipásztorának hajlékául szolgáló parókia is leégett, a jelenlegi épületet 1908-ban emelték, majd az azóta eltelt időben bővítették. Gyermekkora szintén Nyárszóhoz köti a másik „hazaérkezőt”, Fazakas Zsoltot, a Farkas utcai református templomban szolgáló lelkipásztort, akit valamikor ebben a kis kalotaszegi faluban tartottak keresztvíz alá. Az ünnepségen részt vett a sárvásári születésű, jelenleg Érmihályfalván tevékenykedő Balázs Dénes lelkipásztor és felesége, Balázsné Kiss Csilla, aki az istentiszteletet és úrvacsoraosztást követően röviden ismertette A lélek csendje című kötetét, amely szép magyar versek mellett az újszövetségből vett alapigéket, igemagyarázatokat, imádságokat tartalmaz.

A táborban készült gyönyörűségek – jó sorsuk lett a nyárszói templom régi ablakainak
A sárvásári és nyárszói hívek lelkipásztora mintegy másfél évtizede Vincze Minya István, aki az elmúlt hét eseményeit méltatta. Elmondta, az immár harmadik alkalommal sorra kerülő alkotótáborban három magyarországi képzőművész különféle kézműves tevékenységekbe vonta be a helybeli gyermekeket: bőrből és gyöngyökből készítettek kiegészítőket, agyagoztak, üveget festettek, faragtak, daloltak is, és áloműzőt készítettek – alkotásaik egy részét a parókia udvarán kiállították. A Magyar Vár Alapítvány tagjai egy korábbi alkotótábor gyümölcseként természetes anyagokból készült játszótérrel ajándékozták meg a nyárszói gyerekeket, ezúttal a falubeli gólyafészek közelében lévő kis halmocskán egy fatornyot építettek, benne asztallal és padokkal. A háttérben húzódó öreg parasztházak hangulatához illő létesítmény egyelőre névtelen.

Elhangzott, hogy augusztus 17-én Sárvásáron az Öregek vasárnapját tartják meg, itt tisztelegnek a helybeli idős emberek előtt, akik számára ez a rendezvény évente kiváló alkalmat kínál az oldott hangulatú találkozásra.

A nyárszói ünnepség szeretetvendégséggel zárult, kürtöskalács és üdítő mellett a szép számban nyüzsgő gyermekek tarka lufikat kaptak. A néhány száz lelket számláló két kalotaszegi település lakói pedig egy újabb közösségi élménnyel, maradandó emlékkel lettek gazdagabbak.

 

Az ünnepséget a gyerekek énekeivel nyitották

 

A pókhálószerű áloműzőt az ágy fölé a falra függesztik, elűzi a rossz álmokat

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap