label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Gazdasag

« Vissza a főoldalra


26,8 milliárd lejt tett ki szeptember végén a bankok jelzáloghitel-állománya

Létrehozva: 2016. október 31. 14:24


26,8 milliárd lejt (6 milliárd euró) tett ki szeptember végén a bankok jelzáloghitel-állománya, ami 600 millió lejjel haladja meg az előző havi szintet, és 11 milliárd lejjel több, mint az egy évvel korábban regisztrált érték – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR).


Bár továbbra is hónapról hónapra nő a jelzáloghitelek értéke, erőteljes a lassulás a nyári hónapokhoz képest. Például júniusban a jelzáloghitel-állomány havi növekedésének üteme még 1,1 milliárd lej, augusztusban pedig 900 millió lej volt.

Az elkövetkező hónapokra ellenben további növekedést vetítenek előre a pénzpiaci szakemberek, miután a jelzáloghitelekhez szükséges önrész visszatért az ügyfelek számára elfogadható szintre, ugyanakkor a pénzintézetek is szeretnék pótolni az elmúlt hónapokban a magas önerő megkövetelése miatt kiesett eladásokat. A hitelállomány növekedését eredményezi az is, hogy a kormány 500 millió lejjel növelte az Első otthon program keretében a 2016-os évre kiutalt keretet.

A gazdasági válság idején útjára indított, a lakással nem rendelkezők otthonhoz jutását segítő kormányprogramnak sikerült életben tartania a hitelezést olyan körülmények között, hogy egyre több banki ügyfélnek támadtak törlesztési gondjai, a pénzintézetek pedig egyre nehezebben adtak kölcsönt. Mostanáig mintegy 200 ezer haszonélvezője volt az Első otthonnak, ez a jelzáloghitelek mintegy felét jelenti.

Miközben 2015 azonos időszakához viszonyítva nőtt a lejben felvett hitelek állománya, a devizakölcsönök esetében havi szinten 300 millió lejes, éves viszonyításban pedig 3 milliárd lejes visszaesésről számol be a jegybank, a nem lejben felvett kölcsönök állománya a múlt hónap végén 30 milliárd lejt tett ki.

A bankok egyébként a központi pénzintézet szigorításai miatt jelenleg nem is nyújtanak devizahiteleket, továbbá így próbálják elkerülni a nem teljesítő kölcsönök felhalmozódását. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap