label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Népszabadságról, sajtószabadságról és a szabadságról

Létrehozva: 2016. október 22. 00:53


Rendkívüli csapás a magyar sajtószabadságra nézve a Népszabadság megszűnése – nyilatkozta Szőcs Géza, Orbán Viktor magyar miniszterelnök kulturális tanácsadója, a Magyar PEN Club elnöke a Hír TV-nek hétfőn.


A nyilatkozat előzménye a német PEN Club bejelentése, miszerint nem kívánják együtt ünnepelni a magyarországi szervezet 90. évfordulóját. Szőcs először nyílt levélben válaszolt a németeknek, aztán a Hír TV kérdésére beszélt a Népszabadság esetéről. Elmondta: nagyon sajnálja mindazt, ami történt, próbálnak valamiféle közvetítést felajánlani azért, hogy a történet átvilágítható legyen, és a jövőre nézve valamilyen konstruktív megoldás születhessen. „Különösen nagy csapásnak érzem azt, hogy – amennyiben jól értesültem – az archívum sem hozzáférhető, aminek nincsenek, nem lehetnek gazdasági okai, sem bármiféle elfogadható ok. Az a magyar kultúra része, a magyar jelenkor történetének része”, nyilatkozta. Álláspontjával azonban kiváltotta Havasi Bertalan magyar miniszterelnöki szóvivő kritikáját, aki az Origónak nyilatkozva úgy vélekedett: „érthető, hogy vannak, akik vonzódnak a balos szubkultúrához, és nekik most hiányérzetük van”.

Október 19-én Szőcs állásfoglalást tett közzé véleménye tisztázására Népszabadságról, sajtószabadságról és a szabadságról címmel, amelyet teljes terjedelemben közlünk.

Mi ez?

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap