label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Tudomany

« Vissza a főoldalra


A mi csillaghármasunk

Létrehozva: 2016. április 15. 02:48

Kása Zoltán

Másfél évszázaddal ezelőtt Berlinben három híres matematikus tanított egyidőben: Karl Weierstrass (1815–1897), Ernst Kummer (1810–1893) és Leopold Kronecker (1823–1891). Őket a matematikatörténet „csillaghármas”-nak nevezi. Április 13-án, szerdán reggel elhunyt az erdélyi matematikatanítás csillaghármasának a harmadik tagja: Balázs Márton (1929–2016). Tavaly szeptemberben hunyt el Virág Imre (1931–2015). idén januárban Orbán Béla (1929–2016).


Anélkül, hogy kisebbítenénk más jelentős erdélyi matematikusunk érdemeit (szerencsére többen is vannak), úgy gondoljuk, hogy ők hárman megérdemlik ezt a megnevezést, hisz majdnem azonos korúak voltak, ugyanabban az időben tanítottak, jó barátságban éltek, minden körülmények között emberségesen viselkedtek, és nagy szerepük volt abban, hogy ma Erdélyben még mindig sok jó matematikatanár van.

Balázs Márton és Virág Imre székelyföldi, Orbán Béla kolozsvári, a híres Spáda János építőmester unokája volt. Amikor az 1970-es években ismét lehetett magyarul tanítani a matematikát a kolozsvári egyetemen, nagy lelkesedéssel foglalkoztak a diákokkal. Radó Ferenc, Maurer Gyula és Kolumbán József kollégáikkal közösen magyar nyelvű tankönyveket írtak, amelyeket az akkori kolozsvári Dacia Kiadó jelentetett meg, és ezeket ma is haszonnal forgathatják az egyetemi hallgatók. Elég sok iskolában megfordultam életem során, és mindenhol nagy tisztelettel beszéltek róluk volt tanítványaik, felemlegették jó hangulatú, kedélyes és tartalmas óráikat.

Mi ez?


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap