label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


A megértések mélyebb rétegeitől a kapros dinnyelevesig

Létrehozva: 2015. október 03. 01:15

F. ZS.

Fotó: RADU NORBERT
Fotó: RADU NORBERT
Amikor történetet olvas vagy sztorin gondolkodik, két alapvető kérdés foglalkoztatja: érti-e, hogy pontosan miről szól, illetve, hogy van-e szíve a történetnek. A rendezővel, Ujj Mészáros Károllyal sokáig dolgoztak, ötleteltek, mire a „megértések mélyebb rétegeihez” eljutottak, majd szépen lassan a karakterek is megtalálták a saját igazságukat ebben a „furcsa, romantikus történetben”. Egyebek mellett erről is beszélt Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, a Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója (fotó) a 15. Filmtettfeszt keretében, a Liza, a rókatündér című film vetítése után a kolozsvári Győzelem moziban.


Eléggé szenvedélyes szakmának tartja a forgatókönyvírást, legalábbis ő így műveli; a Liza esetében összesen 19 forgatókönyv-változatot készítettek, közben „sokat veszekedtek, pöröltük, tépték egymás haját” a rendezővel. Minden alkalommal, amikor találkoztak, nagyon tudatosan, egy-egy karakterre koncentráltak, és szépen lassan jöhettek azok az emberek is „a játszó térbe, akik hozzá tudták tenni a saját kreativitásukat, tehetségüket, kitartásukat, szorgalmukat, hogy a lehető legjobb legyen” a végeredmény. A forgatókönyv-változatból, amelynek nyomán a film elkészült, gyakorlatilag csak egy-két szót vagy mondatot húztak ki időközben; „olyannyira végig volt gondolva a vizuális világ, a történet annyira pontosan meg volt szerkesztve, hogy ha egyetlenegy kis kártyát kihúztunk volna a kártyavárból, úgy már nem lett volna érthető, amúgy meg nem is nagyon lett volna mit kihúzni”, jegyzi meg.

 


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap