label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Könczey Elemér: Különbség van a véleményszabadság és véleményszabadosság között

Létrehozva: 2015. január 09. 15:10

SZ. I. SZ.

Különbség van a véleményszabadság és a véleményszabadosság között. Kritizálni akkor lehet tényszerűen, érdemszerűen, minőségi szinten, hogyha nagyon pontosan ismerjük a részleteit annak, amit kritizálunk, és tudjuk, mi a célunk, miért tesszük azt.


– A Mohamed- karikatúrák megbosszulására  elkövetett merényletet a véleményszabadság elleni támadásként értékeli a legtöbb szakértő és világi vezető. Karikatúristaként mit gondol, létezik olyan határ az alkotásban, amit a művész, a karikatúrista nem léphet át?

– Szerintem létezik ilyen határ. Azt gondolom, hogy ez a jóindulatnak, a jó érzésnek és a jól informáltságnak a határa. Különbség van a véleményszabadság és a véleményszabadosság között. Kritizálni akkor lehet tényszerűen, érdemszerűen, minőségi szinten, hogyha nagyon pontosan ismerjük a részleteit annak, amit kritizálunk, és tudjuk, mi a célunk, miért tesszük azt. Hogyha egyfajta botránykeltés, végletekig elvitt gúny a célunk, akkor már átlépjük ezt a határt. Nem tudom, hogy jelen esetben ezek az emberek mennyire ismerték azt a témát, amit kigúnyoltak. Két különböző világ, két különböző értékrend, két különböző vallás határmezsgyéjén mozogtak. Jól ismerték a saját értékrendjüket, de nem tudom, mennyire volt rálátásuk arra a világra, amit kritizáltak.

Azzal, ami történt, természetesen nem értek egyet, teljes mértékben elítélem. Nem szabad léteznie olyan kritikának, olyan véleménynek, ami ilyen végletes reakciót vált ki. Itt kell megjegyeznem: sajnos még nem ismerem az iszlám közösségekben felháborodást kiváltó rajzokat, de azt gondolom, hogy a szerzők túlléphették azt a szintet, ami még minőségi kritikának számít.


 

Mi ez?


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap